16.11.13

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΕΣ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ολοένα και περισσότερο οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις μηχανές, σε σημείο να πιστεύουν ότι οι μηχανές μπορούν να ελέγχουν οι ίδιες τον εαυτό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι μηχανές γίνονται ολοένα και πιο αυτόνομες κι ο άνθρωπος παραιτείται σταδιακά από τον έλεγχό τους και από κύριος των μηχανών γίνεται δούλος τους.

Οι μηχανές μπορούν ίσως να κάνουν τα πάντα, όσον αφορά τα εξωτερικά πράγματα. Δεν μπορούν μόνο να έχουν συνείδηση και να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Οι μηχανές δεν έχουν ήθος, ούτε θα θελήσουν ποτέ να έχουν καθαρή συνείδηση και πνεύμα. Το ίδιο κι οι άνθρωποι που μιμούνται τις μηχανές και θέλουν να ζούν σαν μηχανές.

Μόνον οι άνθρωποι γνωρίζουν τον εαυτό τους . Μόνο για τους ανθρώπους υπάρχουν "δεύτερες σκέψεις κρείσσονες", υπάρχει μετάνοια και αναθεώρηση της ζωής.

Φαντάζεστε την εποχή που οι μηχανές θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτες; Ήδη οι μηχανές ξέφυγαν από τον έλεγχο του ανθρώπου και πλησιάζουν στην καταστροφή.

Κανείς δεν μπορεί να τις σταματήσει. Μπορούμε όμως όσο βλέπουμε την καταστροφή, να εμποδίσουμε το μηχανιστικό πνεύμα της εποχής, και να ενημερώσουμε τους καλοπροαίρετους, που ίσως δεν έχουν σκεφτεί ακόμα, που οδηγεί η παραίτηση του ανθρώπου από τον έλεγχο των μηχανών.

Οι πολιτισμοί παρακμάζουν και καταστρέφονται όταν παρεκκλίνουν από την πορεία τους, όπως συμβαίνει τώρα με το δικό μας πολιτισμό που παρεκκλίνει διότι ο άνθρωπος χάνει τον έλεγχο των μηχανών.

Επιβάλλεται για τον καθένα από εμάς να γνωρίζει και να ενεργεί έτσι ώστε να συμβάλλει στο να κατανοήσουμε όλοι ότι η απώλεια του ελέγχουν των μηχανών θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Εκείνοι που ενθουσιάζονται με την ιδέα της αέναης ανάπτυξης πρέπει να εμβαθύνουν στο νόημα της ανάπτυξης και της προόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: