10.7.10

Επιστρέφοντας στο Παλιό

Του Μόσχου Εμμ.Λαγκουβάρδου


Θριαμβεύουσα εκκλησία είναι η εκκλησία των αγίων και των πιστών που βρίσκονται στον ουρανό σε διάκριση με την εκκλησία των πιστών στη γη, που ονομάζεται στρατευομένη. Η θριαμβεύουσα εκκλησία είναι η εκκλησία των πολλών γι αυτό όταν πεθαίνει κανείς λέμε πήγε με τους πολλούς και στην εκκλησιαστική γλώσσα ότι προστέθηκε στους πατέρες του. Στην εκκλησία των πατέρων δεν ισχύουν νεωτερισμοί, ούτε αλλαγές, ούτε τροπή καμιά, γιατί εκεί είναι όλα αιώνια. Αυτό εννοούν τα λόγια, ότι πύλες άδου δεν θα κατισχύσουν στην Εκκλησία. Καμιά ανθρώπινη δύναμη και καμιά επινόηση δεν ισχύει στην εκκλησία των πατέρων.
Οι νεωτερισμοί στην στρατευομένη εκκλησία επινοούνται από εκείνους που έχουν απομακρυνθεί από την αιωνιότητα της εκκλησίας γιατί σκέφτονται με τα κριτήρια αυτού του κόσμου, που όπως λέει το Ευαγγέλιο παράγει, δηλαδή φεύγει και χάνεται κι αυτός και η επιθυμία γι΄ αυτόν.
"Πνεύμα πορευόμενον και ουκ επιστρέφον". "Ότι πνεύμα διήλθεν εν αυτώ και ουχ υπάρξει και ουκ επιγνώσεται έτι τον τόπον αυτού."

(Συνεχίζεται)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ...
ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ...

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος είπε...

Το παρακάτω απαιτεί μεγάλη διάκριση, την οποία δεν ξέρω αν τη διαθέτω.
Η Εκκλησία ως πνευματική κιβωτός και ως πνευματική μητέρα φέρεται ως μητέρα προς τέκνα. Όποιο δάχτυλο και να κόψεις πονάει.