5.10.09

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος, Νίκη στις βουλευτικές εκλογές

Νίκη στις βουλευτικές εκλογές:(Δεν έχει σημασία που είναι νίκη του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο είναι με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος):«Νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Η τηλεόραση και οι εφημερίδες του ΠΑΣΟΚ νίκησαν τις εφημερίδες και την τηλεόραση της Νέας Δημοκρατίας».
Κάποιος αναγνώστης είπε σχετικά: « Πρώτα να αλλάξουμε (μετά - νοήσουμε) εμείς και ύστερα θα έρθουν οι αγνοί και καθαροί πολιτικοί. Αλλιώς, φωνή βοώντος...»
Θυμήθηκα το μότο της κινηματογραφικής ταινίας του Μιχάλκοφ "12":: "Μην αναζητάς την αλήθεια της ζωής εδώ. Προσπάθησε να νιώσεις την πραγματικότητα της ύπαρξης".
Δεν ξέρω τίνος είναι τα λόγια που έβαλε για μότο στην ταινία του ο Μιχάλκοφ. Πιθανόν να είναι του Τωβία από την Αγία Γραφή; Αξίζει να διαβάσεις τους λόγους του Τωβία στην Αγία Γραφή. Στην έκδοση SEPTUAGINTA , στα περιεχόμενα του πρώτου τόμου είναι δέκατο ένατο στη σειρά, πριν απ΄τους Μακκαβαίους.
Το μότο στην ταινία του Μιχάλκοφ είναι γραμμένο στα αγγλικά. Ο Έλληνας μεταφραστής το απέδωσε με αυτά τα λόγια: "Μην αναζητάς την αλήθεια της ζωής εδώ. Προσπάθησε να νιώσεις την πραγματικότητα της ύπαρξης". Η κατά λέξη μετάφραση από τα αγγλικά είναι κάπως έτσι :"Μην αναζητάς τη αλήθεια στις λεπτομέρειες στα γήινα, αλλά στην ουσία της ίδιας της ζωής".
Ποια είναι η ουσία αυτής της ίδιας της ζωής, που αξίζει να την αναζητάς;
Το Ευαγγέλιο λέει, πως το να γνωρίσουν οι άνθρωποι και να πιστέψουν εις ένα μόνον αληθινόν Θεόν και εις τον σαρκωθέντα μονογενή Υιόν Του, αυτό τους φέρει στην αιώνια ζωή.
Μην αναζητάς την αλήθεια της ζωής στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, αν θες να μην αχρηστεύσεις τη ζωή σου και χάσεις την ψυχή σου.
"Ο κόσμος γίνεται ένα παράξενο, τρελό, επώδυνο μέρος και η ζωή μέσα σ΄ αυτόν μια απογοητευτική και δυσάρεστη κατάσταση γι΄ αυτούς που δε γνωρίζουν το Θεό.
Περιφρονείστε τη μελέτη του Θεού και θα καταδικάσετε τον εαυτό σας να σκοντάφτει και να ολισθαίνει στη ζωή σαν τυφλός, να μη διαθέτετε ούτε αίσθηση προσανατολισμού, ούτε κατανόηση για το τι σας περιβάλλει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αχρηστεύσετε τη ζωή σας και να χάσετε την ψυχή σας" (Τζέϊ Πάρκερ).
(Μια ζωντανή περιγραφή για το πώς αχρηστεύετε η ζωή, θα δει ο αναγνώστης στην ταινία του Μιχάλκοφ «12», αν έχει γερά νεύρα να αντέξει μέχρι το τέλος.)
Αξίζει να ερανιστούμε από τους λόγους του Τωβία μερικά σοφά λόγια που θα μας βοηθήσουν στη ζωή μας: "Όταν αιχμαλωτίσθηκα στη Νινευή ,γράφει ο Τωβίας, στους λόγους του, όλοι οι αδελφοί μου και συγγενείς μου έτρωγαν από τους άρτους των εθνών. Εγώ όμως συγκράτησα την ψυχή μου να μη φάω, γιατί με όλη μου την ψυχή θυμόμουν το Θεό." Ο Τωβίας ενθάρρυνε το γιο του με αυτά τα λόγια: Δε θα φοβάσαι που μπορεί μας λείπει το ψωμί, αν έχεις φόβο Θεού μέσα σου, αν αποφύγεις την αμαρτία και η ζωή σου είναι θεάρεστη.
Ο Τωβίας πιστεύει ότι η αλήθεια της ζωής είναι ο Θεός, που πρέπει ο άνθρωπος να τον αναζητά και να τον έχει με όλη του την ψυχή στη μνήμη του. Με τη μνήμη του Θεού δεν θα χαθεί στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα το έλεγα κάπως διαφορετικά.
οι απατεώνες εν ενέργεια έχασαν από τους απατεώνες
που περίμεναν τη σειρά τους. γιατί πως να το κάνουμε,
να φάνε και αυτοί το κάτι τις τους.
κι όμως δεν κατηγορώ τους ανθρώπους, παρα την αλλοτριωμένη τους όρεξη να τρώνε και να μην "χοptαiνουν". αυτό στα αρχαία χρονια δεν λεγόταν απληστία? γιατί σήμερα έχει μετονομαστεί σε "μαγκιά".
και πρωτίστως αναφέρομαι σε πολίτες όχι σε πολιτικούς.
πρώτα να αλλάξουμε (μετά - νοήσουμε) εμείς και ύστερα θα
έρθουν οι αγνοί και καθαροί πολιτικοί. αλλιώς, φωνή βοώντος...

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Είχα σκοπό να το διαγράψω. Ύστερα απ΄ το σχόλιό σου όμως μάλλον πρέπει να το αφήσω με μια μικρή αλλά ουσιαστική συμπλήρωση. Μόνο γι' αυτήν αξίζει να μείνει. Εννοώ το μότο της κινηματογραφικής ταινίας του Μιχάλκοφ "12":
"Seek the truth not in mundane details of daily life but in the essence of life itself".
Δεν ξέρω τίνος είναι τα λόγια αυτά. Μήπως είναι του Τωβία από την Αγία Γραφή; Αξίζει να διαβάσεις τους λόγους του.Στην έκδοση SEPTUAGINTA , στα περιεχόμενα του πρώτου τόμου είναι δέκατο ένατο στη σειρά, πριν απ΄τους Μακκαβαίους.

Ο Έλληνας μεταφραστής αποδίδει το ρητό με αυτά τα λόγια: "Μην αναζητάς την αλήθεια της ζωής εδώ.
Προσπάθησε να νιώσεις την πραγματικότητα της ύπαρξης".

Η κατά λέξη μετάφραση, την οποία προτιμώ πάντα, ακόμα και στα ποιήματα είναι κάπως έτσι , με τα περιορισμένα μου αγγλικά:
"Μην αναζητάς τη αλήθεια στις λεπτομέρειες στα γήινα,αλλά στην ουσία της ίδιας της ζωής".
Ποια είναι η ουσία της ζωής αυτής καθ΄ εαυτής, που αξίζει να την αναζητάς.
Το Ευαγγέλιο λέει,πως το να γνωρίσουν οι άνθρωποι και να πιστέψουν εις ένα μόνον αληθινόν Θεόν και εις τον σαρκωθέντα μονογενή Υιόν Του, αυτό τους φέρει στην αιώνια ζωή.

Μην αναζητάς την αλήθεια της ζωής στις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής, αν θες να μην αχρηστεύσεις τη ζωή σου και χάσεις την ψυχή σου.
"Ο κόσμος γίνεται ένα παράξενο, τρελό, επώδυνο μέρος και η ζωή μέσα σ΄ αυτόν μια απογοητευτική και δυσάρεστη κατάσταση γι΄ αυτούς που δε γνωρίζουν το Θεό.
Περιφρονείστε τη μελέτη του Θεού και θα καταδικάσετε τον εαυτό σας να σκοντάφτει και να ολισθαίνει ση ζωή σαν τυφλός, να μη διαθέτετε ούτε αίσθηση προσσανατολισμού, ούτε κατανόηση για το τι σας περιβάλλει. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αχρηστεύσετε τη ζωή σας και να χάσετε την ψυχή σας" (Τζέϊ Πάρκερ).

zoro είπε...

πολύ όμορφο αυτό το τελευταίο. "αχρηστεύω τη ζωή μου"
ακόμα και για τους μη πιστούς στην μετά θάνατο ζωή,
αυτή η φράση έχει νόημα. μα αλήθεια, ακόμα και αν είμαι
πλανεμένος και πιστεύω στη μετά θάνατο ζωή ενώ δεν υπάρχει
τίποτε παρα ένα απόλυτο σκοτάδι, το "να μην αχρηστεύσω
τη ζωή μου" πρέπει να είναι η σημαία μου, ο μπούσουλας μου.
ο τρόπος βρίσκεται μέσα στο ευαγγέλιο, είναι ο τρόπος της
ίδιας της ζωής και διδασκαλίας του Κυριου. ακόμα και όπως
είπαμε, αν τον θεωρώ ως ένα απλό προφήτη ή τον μεγαλύτερο
άνθρωπο που έζησε, ή ακόμα και αν δεν έζησε ποτε,
όμως ο τρόπος του και η διδασκαλία του είναι η πυξίδα
εκείνου που δεν θέλει να χαραμίζει τη ζωή του.
ας το δοκιμάσω, τι έχω να χάσω? και ποιος ξέρει, ακόμα και
αν όντως δεν υπάρχει τίποτε μετά,
μήπως έτσι το δημιουργήσω χωρίς να το καταλάβω?