22.1.20

"Νήψατε, γρηγορήσατε"

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου



Τα παιδιά μου όταν με βλέπουν στενοχωρημένο για οτιδήποτε, μου λένε, «μη βάζεις καρδιά σ’ αυτό». Με αυτά τα λόγια εννοούν τα λόγια του Κυρίου «μηδέν μεριμνάτε». Και οι γιατροί πράγματι αυτό συμβουλεύουν, να μη στενοχωρούμαστε. ¨Μη στενοχωριέσαι, αλλά πώς. Οι Άγιοι δεν λένε κάτι, χωρίς να μας πούν και το πώς θα γίνει αυτό που λένε. Ο λόγος είναι ότι οι Άγιοι μιλούν από την προσωπική τους εμπειρία. Αν δεν δοκιμάσουν κάτι επάνω στο πετσί τους, δεν το γράφουν. |Γι' αυτό δεν προτρέπουν να γράφουμε όταν είμαστε άρρωστοι.



Να μη βάζουμε καρδιά σε πράγματα σημαίνει να μην βάζουμε στην καρδιά, αυτά που δεν είναι της καρδιάς. Θα μου πείτε ποιά πράγματα είναι της καρδιάς. Οπωσδήποτε δεν είναι της καρδιάς το ¨"ζωΪκό φρόνημα¨". Στην καρδιά, όπως σε ναό, δε βάζουμε μέσα την μεριμνα και την τύρβη της καθημερινής ζωής. "Αν έχεις κάτι εναντίον του αδελφού σου, πήγαινε συμφιλιώσου μαζί του και μετά έλα στο ναό. Στο ναό μπαίνουμε με την καλή μερίδα της Μαρίας, της αδελφής του φίλου του Ιησού Λαζάρου, ύμνους, ευλογίες, ευχαριστίες, ,ταπείνωση "υπό την κραταιάν χείρα του Θεού". "Ταπεινώθητε ουν υπό την κραταιάν χείρα του Θεού, ίνα υμάς υψώση ν καιρώ. Πάσαν την μέριμναν υμών επιρρίψαντες επ' αυτόν, ότι αυτώ μέλει περί υμών. Νήψατε, γρηγορήσατε."(Α Πέτρου, Ε' , 6-8)



Πολλοί δε διακρίνουν ανάμεσα στην μέριμνα και στην νήψη και στην εγρήγορση, δε διακρίνουν όπως λέμε σήμερα ανάμεσα στην προσοχή και στην στενοχώρια. Π.χ. όταν πρόκειται να διασχίσουμε ένα δρόμο είναι άλλο, να μας στενοχωρεί η κίνηση των αυτοκινήτων και άλλο να προσέχουμε να το κάνουμε χωρις κίνδυνο. "Μηδέν μεριμνάτε" δεν σημαίνει να μην είμαστε σε εγρήγορση και να μην εργαζόμαστε. Σημαίνει να είμαστε σε εγρήγορση και να εργαζόμαστε χωρίς άγχος.



Το άγχος σημαίνει ότι δεν στηριζόμαστε στο Θεό, αλλά στις δυνάμεις μας και γενικά στον άνθρωπο. Το σύγχρονο, βαθύτατο, υπαρξιακό άγχος είναι το βδέλυγμα της υπερηφάνειας. Όταν δούμε, λέει η Αποκάλυψη, το βδέλυγμα της υπερηφάνειας, να βρίσκεται σε τόπο, ο οποίος είναι του Θεού, δηλαδή στην καρδιά μας, να βάζουμε όλη την προσοχή μας να το βγάλουμε από την καρδιά μας. Αυτό σημαίνουν τα λόγια της πρώτης επιστολής του Αποστόλου "Ταπεινωθητε ουν υπό την κραταιάν χείρα του Θεού (...) Νήψατε, γρηγορήσατε".

Δεν υπάρχουν σχόλια: