11.4.19

Ο κόσμος δε γνωρίζει την ελευθερία

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


"Σε γνωρίζω από την κόψη
του σπαθιού την τρομερή"
Ύμνος εις την Ελευθερία


Ο κόσμος δε γνωρίζει την ελευθερία. Δεν  γνωρίζει και δεν θαυμάζει την ελευθερία ούτε αγωνίζεται γι' αυτήν. Η ελευθερία είναι πνευματικό αγαθό. Δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο τα πνευματικά αγαθά.  "Οι όντες σάρκες τα της σαρκός φρονούσι". Αν γνώριζαν ότι το πνεύμα φυλάει το σώμα τους, ότι  είναι το ανοσοποιητικό τους σύστημα - οι ασθένειες είναι ψυχοσωματικές-  θα 'θελαν να μετέχουν του πνεύματος. 

Ο λόγος των πολιτικών χαϊδεύει τ' αυτιά των πολιτών. Μην ακούσουν τίποτε τρομερό και τους κάνει να σκεφτούν. Οι ομιλίες τους είναι για την οικονομία. Λες και το πρόβλημα είναι λογιστικό.
Όλοι έχουν μανία με τα όνειρα και με το μέλλον. Κάνουν όνειρα για το μέλλον. "Το τάξιμο δε χαλάει σπίτι", λέει ο λαός. Και "αν δεν έχτισες σπίτι και δεν πάντρεψες κόρη", δεν είσαι νοικοκύρης.
Αλλά η γενιά τούτη θέτει υπό διωγμόν αυτούς που δούλεψαν και δουλεύουν στη ζωή τους για να φτιάξουν σπίτι με θεμέλια γερά.

Δεν γνωρίζουν την ελευθερία γιατί δεν γνωρίζουν το Χριστό. Κανένας δεν μπορεί να βάλει θεμέλιο άλλο από αυτό που υπάρχει και που είναι ο Ιησούς Χριστός.

Ο κόσμος δε γνωρίζει την ελευθερία. Και δεν την γνωρίζει γιατί απωθεί το Τρομερό. Στην Αμερική μακιγιάρουν τους νεκρούς και βάφουν ροζ τα γραφεία κηδειών.

Στην  ίδια παρακμή είχαν πέσει κι οι Αρχαίοι Αθηναίοι. Είχαν θεσπίσει νόμον, που τιμωρούσε με θάνατον εκείνον που θύμιζε στους Αθηναίους το θάνατο! Ήταν η εποχή που οι αρχαίες Αθηναίες αντί παιδιά κρατούσαν σκυλιά στην αγκαλιά τους. Όταν τις είδες ο Λουκιανός είπε με το νου του: "Μπα, οι Αθηναίες γεννούν σκυλιά!"

Οι Αγωνιστές του '21 γνώριζαν την ελευθερία. Αγωνίζονταν για την Πίστη την αγία και για της Ελλάδος την ελευθερία. Γνώριζαν ότι δίχως την ελευθερία η ζωή είναι θάνατος. Αυτό σημαίνει το "Ελευθερία ή θάνατος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: