27.10.18

Καίσαρ, μέμνησο θνητός ει !

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το πιο καλό μάθημα είναι οι αντιστάσεις του περιβάλλοντος προς εμάς. Φαντασθείτε πώς θα ήταν η ζωή, αν ο κόσμος παραμέριζε, για να μη μας φέρει αντίσταση! Ο Νέρων τρελάθηκε από την έλλειψη αντιστάσεων του ζωντανού περιβάλλοντος. Πίστεψε ότι είναι Θεός. Ο Καίσαρ όμως που ήταν λόγιος, δεν πήγαινε πουθενά χωρίς τον παπαγάλο του, που του 'χε μάθει να επαναλαμβάνει συνεχώς "Μέμνησο, Καίσαρ, ότι θνητός ει".

Ένας άλλος, ο Φωκίων νομίζω, είχε εκπαιδεύσει δέκα χιλιάδες παπαγάλους να φωνάζουν "Ο Φωκίων είναι Θεός", "Ο Φωκίων είναι Θεός". Δεν πιστεύω ότι είναι ο Αθηναίος στρατηγός Φωκίων. Κάποιος συνονόματός του θα είναι. Ο Φωκίων ήταν σπουδαίος στρατηγός. Χάρισε στην Αθήνα ενενήντα εννιά νίκες. ΣΤο πόλεμο με τον Αλέξανδρο , οι Αθηναίοι τον κάλεσαν να ηγηθει πάλι του στρατεύματος, αν και ήταν ογδόντα χρονών. .
Ο Φωκίων έχασε τον πόλεμο αυτόν, γιατί συνήψε συνθήκη ειρήνης, αλλά ο αντίπαλός του δεν τήρησε τους όρους της, κι οι Αθηναίοι τον τιμώρησαν με την ποινή του θανάτου. Ο Φωκίων συμβούλεψε τα παιδιά του, να μην κρατούν κακία στους Αθηναίους. "Μη μνησικακείν Αθηναίοις". Τέτοιο ηθικό ανάστημα είχε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: