27.9.15

Έχουν οι ψυχές μορφή;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι θρησκείες του απολύτου δεν θεωρούν ότι οι ψυχές έχουν μορφή. Είναι σαν τις σταγόνες του ωκεανού που σβήνουν με το θάνατο και χάνονται όταν επιστρέφουν στον ωκεανό. Δεν γνωρίζουν ούτε τον εαυτό τους ούτε τους αγαπημένους τους.

Η Ορθοδοξία πιστεύει ότι οι ψυχές έχουν μορφή. Γνωρίζουμε τον εαυτό μας και τώρα, σ΄ αυτήν την ζωή και μετά το θάνατο. Ο Θεός είναι αγάπη. Αγαπάει το δημιούργημά Του.

Αν οι ψυχές δεν είχαν μορφή, δεν θα γνώριζαν ούτε τον εαυτό τους ούτε τους άλλους. Θα ήταν καταδικασμένες να ζουν σε μια αιώνια αλλοτρίωση. Αλλά αυτό είναι η ίδια η Κόλαση. Οι ψυχές έχουν μορφή. Γνωρίζουμε τον εαυτό μας και χαιρόμαστε την επικοινωνία με τους άλλους.

Πιστεύουμε ότι είμαστε δημιουργήματα του Θεού και ότι ο Θεός αγαπάει το δημιούργηματά Του και δεν θέλει την καταστροφή τους. Δεν πιστεύουμε σε Θεό δημιουργό και σε Θεό καταστροφέα, όπως πιστεύουν στις θρησκείες του απολύτου.

Λένε στις θρησκείες αυτές, ότι υπάρχει χώρος όπου χωρούν τα αντίθετα. Άρα ακόμα κι αν δεν το δέχεται η λογική, μπορούν να υπάρχουν τα αντίθετα μαζί, χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο.

Το ότι μπορούν να υπάρχουν τα αντίθετα μαζί, όπως κι η σύγχρονη φυσική το δέχεται, αυτό δεν αναιρεί την πίστη στο Χριστό που μας αποκάλυψε ότι ο Θεός είναι ο ουράνιος πατέρας των ανθρώπων.

copyright Μόσχος Λαγκουβάρδος 

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Αγαπητέ κύριε Λαγκουβάρδο,

Για το ερώτημα, σάς συνιστώ να διαβάσετε τον Συναξαριστή της Κυριακής της Μελλούσης Κρίσεως. Όπου εκεί γράφει΄ότι όλοι θα παραστούν επί του φοβερού βήματος "εν μια τη μορφή". Και υποθέτω, όσοι κατά την διάρκεια του βίου τους απέκτησαν πρόσωπο "ἐκπορεύσονται οἱ τὰ ἀγαθὰ ποιήσαντες εἰς ἀνάστασιν ζωῆς, οἱ δὲ τὰ φαῦλα πράξαντες - σημ. όσοι δεν απέκτησαν πρόσωπο - εἰς ἀνάστασιν κρίσεως". Δικό μου αυτός ο λογισμός, μη τον λάβετε στα σοβαρά.

Καλή συνέχεια
κυπριανός χ.