16.9.14

Ποιοί σταυρώνουν τους λαούς;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Γιατί λέει ο Χριστός πως αυτός που δε σηκώνει το σταυρό του και δεν Τον ακολουθεί δεν Του αξίζει; Ο χριστιανός είναι ο άνθρωπος που σηκώνει το σταυρό του και πεθαίνει μαζί με το Χριστό.

Να πως περιγράφει τη Σταύρωση το Ευαγγέλιο του Λουκά: "Εκεί εσταύρωσαν αυτόν και τους κακούργους.(...) Ο δε Ιησούς έλεγε Πάτερ , άφες αυτοίς. Ου γαρ οίδασι τί ποιούσι.(...) και πάντες οι συμπαραγενόμενοι όχλοι επί την θεωρίαν ταύτην, τύπτοντες εαυτών τα στήθη υπέστρεφον."

Πώς πεθαίνουμε μαζί με το Χριστό επάνω στο Σταυρό; Πεθαίνουμε μαζί με Χριστό αν για την αγάπη του Χριστού πεθαίνουμε για τις αμαρτίες μας, για τις οποίες πέθανε ο Χριστός επάνω στο Σταυρό.

Αν για την αγάπη του Χριστού αποφεύγουμε την αμαρτία, αν λέμε " όχι, για την αγάπη του Χριστού έχω πεθάνει γι΄ αυτό το πράγμα κι αυτό το πράγμα έχει πεθάνει για μένα, τότε σηκώνουμε το σταυρό μας και πεθαίνουμε μαζί με το Χριστό.

Αν δεν σηκώνουμε το σταυρό μας, αν κλείνουμε τα μάτια να μη βλέπουμε τη σκιά μας, θα βλέπουμε διαρκώς τη σκιά των άλλων. Θέλουμε ανθρώπους να βλέπουν τη σκιά τους, λένε οι μεγάλοι ψυχολόγοι (Γιουγκ κ.α.).

Με αυτή την έννοια ένας σύγχρονος φιλόσοφος, δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του, είπε πως αν ο αιώνας που έρχεται δεν είναι χριστιανικός, δεν θα υπάρξει. Ο νοών νοείτω.

Με το σκεπτικό αυτό, μπορούμε με σιγουριά να ξέρουμε ποιοι σταυρώνουν τους λαούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: