15.9.14

ΧΡΗΜΑΤΟΦΟΒΙΑ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


Νομίζοντας ότι ανακάλυψα μια καινούρια φοβία, την χρηματοφοβία, έψαξα να βρώ μια εικόνα για να στολίσω αυτό το σχόλιο, αλλά είδα ότι κι αυτή η φοβία είναι γνωστή και μάλιστα με το ελληνικό όνoμα "χρηματοφοβία".
Είναι γνωστή λοιπόν η χρηματοφοβία αλλά με την έννοια του φόβου να σου λείψουν τα χρήματα. Δεν είναι γνωστή με την έννοια του φόβου του χρήματος αυτού καθαυτού.
Ήξερα ότι υπάρχει υψοφοβία, νοσοφοβία φοβία της αϋπνίας και πολλές άλλες, αλλά δεν ήξερα ότι μπορεί να φοβάσαι το χρήμα και μόνο να το δεις ή να το πιάσεις στα χέρια σου. Είναι αληθινό μαρτύριο η δουλεία του ταμία που πάσχει από χρηματοφοβία κι όλη μέρα μετράει χρήματα.
Θα μπορούσες να σκοτώσεις έναν χρηματοφοβικό βάζοντάς τον να μετράει χρήματα.
Γνωρίζω κάποιον χρηματοφοβικό που για ένα διάστημα έκανε τη δουλειά του ταμία και η πίεσή του ανέβαινε στα ύψη.
Στο χρηματοφοβικό ή σχέση του με τα χρήματα είναι παράξενη. Εκεί όπου οι άλλοι νιώθουν χαρά αυτός νιώθει φόβο, μοναξιά κι άλλα παρόμοια αρνητικά συναισθήματα.
Δυο άνθρωποι με προβληματίζουν: ο νέος που δε θέλησε ν΄ ακολουθήσει το Χριστό και έμεινε με τα χρήματά του κι κυνικός φιλόσοφος Κράτης που έστειλε στα "κομμάτια" τα χρήματά του για να ζήσει πάμπτωχος. Ο Κράτης σίγουρα ήταν ένας χρηματοφοβικός και δεν το ήξερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: