19.10.13

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΕΜΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Πρέπει να τρέμουμε μήπως αδικήσουμε κανέναν. Αλήθεια, πώς μπορούν να ζουν εκείνοι, που βλάπτουν ολόκληρους λαούς; "Οι άρχοντες καταδυναστεύουν τους λαούς".

Όταν αδικούμε τους άλλους με οποιοδήποτε τρόπο, οπωσδήποτε δεν τους αδικούμε με τον Άγγελο του Θεού. Με το διάβολο τους αδικούμε.

Γνωρίζουμε από την προσωπική μας εμπειρία , πού καταλήγει αυτού του είδους η συνεργασία με τον εχθρό του ανθρωπίνου γένους. Λίγο μυαλό νά ΄χει κανείς δεν κάνει συνεργάτη του το διάβολο.

Είμαστε αξιολύπητοι όταν αδικούμε τους άλλους ή και τον ίδιο τον εαυτό μας, με οποιοδήποτε τρόπο. Στερούμε τον εαυτό μας από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Η προϋπόθεση για τα υλικά αγαθά είναι τα πνευματικά αγαθά και όχι το αντίθετο. Προϋπόθεση για να απολαύσουμε ένα νόστιμο φαγητό είναι η όρεξη. Δίχως όρεξη το νόστιμο φαγητό δεν μπορούμε να το χαρούμε.

Οι αδικίες κι ο ανταγωνισμός γίνεται για τα υλικά αγαθά. Κανείς δεν ανταγωνίζεται τους άλλους για τους καρπούς του Αγίου Πνεύματος, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την χαρά εν Πνεύματι Αγίω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: