1.10.13

ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΟΙ (ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΕΣ)

  
 Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι εικονομάχοι εναντιώθηκαν και εναντιώνονται στην εικόνα, επειδή κατά την άποψή τους, παραβιάζουν τις βιβλικές εντολές που απαγορεύουν τις οπτικές απεικονίσεις του Θεού.

Πράγματι η Βίβλος δεν επιτρέπει την εικονοποίηση του Θεού, με την έννοια της αισθητοποίησης, τόσο με την εικόνα, όσο και με τον ήχο (Όνομα), η οποία γίνεται με την εικονοπλαστική ικανότητα του νου (φαντασία).

Οι Πατέρες εμβαθύνοντας στο πνεύμα της Βίβλου θεωρούν την φαντασία, γέφυρα από την οποία εισέρχονται οι δαίμονες στην ψυχή. Θέτουν με αυτό τον τρόπο φραγμό στην αισθητοποίηση του Θεού, σύμφωνα με τη Βίβλο.

Η Εικόνα της Ορθοδοξίας δεν είναι αισθητοποίηση, αλλά πνευματοποίηση και δεν απευθύνεται στην εποπτεία, αλλά στο πνεύμα. Η εικόνα στην Ορθοδοξία δεν έχει καμία σχέση με την φυσιοκρατία και συνειδητά την καταργεί, παράδειγμα η αντιστροφή της προοπτικής στην εικόνα.

Οι εικονοκλάστες, έχοντας υπόψη την φυσιοκρατική εικόνα των Δυτικών, και αγνοώντας πλήρως αυτοί και οι ελλαδικοί που τους ακολουθούν, το πνεύμα της βυζαντινής εικόνας και την ουσία της ίδιας της Ορθοδοξίας, εναντιώθηκαν και εναντιώνονται στην πνευματική εικόνα της Ορθοδοξίας, (εικονομαχία) .

Δεν υπάρχουν σχόλια: