22.8.13

ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ;

Γι' αυτούς που δεν έχουν την ψευδαίσθηση ότι η ζωή μέσα στο σώμα τους είναι αιώνια, είναι επιβεβλημένο να ξέρουν που βρίσκονται οι άγγελοι για να μη φοβούνται την μοναξιά.

Μπορούμε από αυτήν εδώ τη ζωή να συναντήσουμε αγγέλους;

Πρώτα πρέπει να μη συγχέουμε το πνεύμα με τη διάνοια. Να διακρίνουμε τη χάρη, όταν μας επισκέπτεται η χάρη. Να ξέρουμε να τη διακρίνουμε. Να τη χαιρόμαστε. Να διακρίνουμε τις χαρές του πνεύματος, που είναι ειρήνη και δικαιοσύνη και πνευματική χαρά.

Πώς θα τα διακρίνουμε όλα αυτά; Όπως διακρίνεις ένα πρόσωπο αν είναι ωραίο ή δεν είναι ή αν ένας άνθρωπος έχει καλή καρδιά ή όχι. Όλα αυτά δεν τα μετρούμε με το μέτρο και δεν τα ζυγίζουμε με την πλάστιγγα, ούτε έχουν αντικειμενική ύπαρξη.

Με αυτήν την πνευματική όραση που έχουμε όλοι μας, αρκεί να την προσέξουμε, θα διακρίνουμε και την παρουσία των αγγέλων.

Με αυτό το πνεύμα , να κατανοήσεις αυτά τα λόγια: "Ποτέ δεν είμαι λιγότερο μόνος από ότι όταν είμαι μόνος".



ΜΕΘΕΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι διαφέρει η μέθεξη απ΄ την επικοινωνία;

Η μέθεξη είναι πρόσωπο προς πρόσωπο. Η επικοινωνία είναι δια μέσου συμβόλων.

Η μέθεξη είναι προσωπική, ειλικρινής. Η επικοινωνία είναι κοινωνική, συμβατική.

Η μέθεξη εξαφανίζει τη μοναξιά του εγώ με το σβήσιμό του στο εσύ.

Η επικοινωνία δεν εξαφανίζει τη μοναξιά. Με την επικοινωνία η μοναξιά γίνεται λιγότερο αισθητή.



ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΑΡΞΕΩΣ

Αν γίνω χριστιανός , πρέπει νά κόψω το πιοτό (Τζάκ Κέρουακ).

Αυτός που δεν μπορεί ή δεν θέλει να κόψει το πιοτό, που τον καταστρέφει (Ο Κέρουακ πέθανε αλκοολικός στα 43 του χρόνια), ταυτίζει τον εαυτό όχι με το σώμα του, αλλά με το πάθος του σώματος.

Η Γραφή λέει πως το σώμα είναι εναντίον του πνεύματος και το πνεύμα εναντίον του σώματος. Πρέπει να εννοήσουμ...Δείτε περισσότερα
Μου αρέσει! · · Προώθηση · Κοινοποιήστε
Αρέσει στους Valisi Vinita, Thekla-evaggelia Paraskevoudi και Alexis Ponce.

Μόσχος Λαγκουβάρδος Και ο έρωτας δεν είναι με το σώμα; Ναί. Με το σώμα είναι. Όχι με τα πάθη του σώματος, γιατί ο σώμα δεν είναι πια το εγώ και το συ, αλλά ένα αντικείμενο, ούτε ο έρωτας είναι έρωτας, αλλά υποκατάστατο του αληθινού έρωτα, στον οποίο δεν υποφέρουμε πια από τη μοναξιά, γιατί το μοναχικό εγώ σβήνει μέσα στο εσύ. Όταν τα ζει κανείς όλα αυτά δεν έχει ανάγκη της φιλοσοφίας. Η φιλοσοφία είναι άχρηστη στην Ορθοδοξία.




ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ

Οι γέροι υποφέρουν από κατάθλιψη εξαιτίας της μοναξιάς και του εξευτελισμού. Τόσο πολύ που κανένας δεν θέλει να είναι γέρος και κάνουν το παν για να μην το δείχνουν. Φορούν κωμικά καπέλα, βάφουν τα μαλλιά τους, το ντύσιμό τους μοιάζει με το ντύσιμο των Αμερικάνων Κλάουνς.

Σπανίως να δεις ένα γέρο που αποδέχεται αυτό που είναι. Τόσο αξιολύπητα ανθρώπινα πλάσματα σαν τους γέρους...Δείτε περισσότερα

Αρέσει στους Elenh Makanika, Alexis Ponce και Katia Tornay.




Η ΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η ποίηση και γενικά η τέχνη στην Άπω Ανατολή, είναι στενά δεμένη με τον τόπο και το χρόνο. Ποτέ ένας ποιητής στην Ιαπωνία και στην Κίνα δε θά γραφε το χειμώνα ένα ποίημα για το καλοκαίρι. Το ίδιο με τη ζωγραφική. Με την αλλαγή των εποχών αλλάζουν και τα κάδρα στους τοίχους: Ποτέ δεν θα έβλεπες ένα χειμωνιάτικο τοπίο, την άνοιξη.

Αρέσει στους Alexis Ponce και Στέλιος Βασιλείου.




ΤΑ ΜΑΤΙΑ

Αν ήμουν οφθαλμίατρος θά ΄γραφα ένα βιβλίο για τα μάτια,
γι΄ αυτό που τα κάνει να εκφράζουν με τόση δύναμη την ψυχή του ανθρώπου.

Πώς με τόσα λίγα στοιχεία, τα μάτια εκφράζουν το μυστήριο της ψυχής!

Αρέσει στους Eirini Lagouvardou, Ifigeneia Mou, Alexis Ponce και σε 2 ακόμη.





ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ!

Όταν θυμάμαι το Βούλγαρη, το ποτάμι στο χωριό μου,
νιώθω την ίδια συγκίνηση που ένιωθα όταν ήμουν παιδί.

Τα χρόνια κύλησαν. Ο Βούλγαρης, το ποτάμι στο χωριό μου, αισθηματοποιήθηκε για μένα!

Αρέσει στους Μαριέττα Λάμπρου και Katia Tornay.




ΕΙΧΕΣ ΔΙΚΙΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΣΕΣ!

'Ένα ζευγάρι χώρισε από λάθος. Γιατί ενώ κι οι δυο ήθελαν την αγάπη του άλλου , κανένας δεν ήταν ταπεινός και δεν ζητούσε την αγάπη σαν χάρη, αλλά σαν δικαίωμα. Έτσι μάλωναν και έψαχναν να βρουν ποιος έχει δίκιο.

Καθένας από τους δυο θα μπορούσε να πει στον άλλον, μετά το χωρισμό τους: Είχες δίκιο, αλλά δεν αγαπούσες!

Αρέσει στους Μαριέττα Λάμπρου, Eirini Lagouvardou και Eva Stavrotheodorou.

Eirini Lagouvardou Ακόμα και ο Αδάμ με την Εύα...όταν ρωτήθηκαν έριχνάν το φταίξιμο ο ένας στον άλλο...και στο τέλος στο...φίδι...τέτοια κάνουμε
 1

Χρήστος Οικονομάκης Συχνά γίνεται σύγχυση μεταξύ της αγάπης "που δεν θέτει καμία προϋπόθεση" και δεν ζητά τίποτε για τον "εαυτό της", με τον έρωτα , που εκ της φύσεως του , είναι το πλέον εγωιστικό συναίσθημα , χωρίς απαραίτητα αυτό να μειώνει την αξία του, απλά τον καθισ...Δείτε

Μόσχος Λαγκουβάρδος Για να απαντήσω στα σχόλιά σας θά 'πρεπε να γράψω ένα βιβλίο. Θα απαντήσω όμως επιγραμματικά γράφοντας ένα μόνο στίχο: "Η αγάπη μου δε ζητάει τίποτα γιατί έχει τα πάντα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: