Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
1.-Γιατί γράφεις εναντίον της θεωρίας του μηδενισμού; Είναι τόσο εύκολος αντίπαλος; Ο μηδενισμός, εκτός από τον εαυτό του, αρνείται τα πάντα, την αλήθεια, τις αξίες, την Πίστη, ακόμα και την ικανότητα της θεωρητικής γνώσης του ανθρώπου.
2.- Γράφω γιατί πιστεύω πως μόνο αν δούμε τις πλάνες του μηδενισμού, θα εκτιμήσουμε πόσο πολύτιμες είναι οι αξίες τις οποίες αρνείται και πρώτη από όλες την αξία της Πίστης. Δεν είναι εύκολος αντίπαλος. Αρκεί να σκεφτείς, πως για την κάθε αξία την οποία αρνείται , έχει και διαφορετική μέθοδο.
3.- Ποιο είναι το σταθερό γνώρισμα του μηδενισμού;
4.-Δεν έχει σταθερό (ουσιαστικό) γνώρισμα. Άλλωστε αρνείται και την ίδια την ουσία και τη σταθερότητα. Σύμφωνα με τη θεωρία του, τίποτα δεν μένει και ακόμα περισσότερο, δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει να μείνει. Κατά τον μηδενισμό της καταστροφής, οτιδήποτε μπορεί να καταστραφεί, πρέπει να καταστραφεί.
5.- Δεν είναι αυτό σκέτη μανία καταστροφής. Για ποιο λόγο πρέπει όλα να καταστραφούν ;
6.- Πρέπει να καταστραφούν , κατά τον Νίτσε, χάριν ενός νέου κόσμου, που θα κτιστεί με την προοπτική της έλευσης του υπερανθρώπου. Πράγματι φαίνεται ανεξήγητη αυτή η δίψα για καταστροφή, αν δεν λάβουμε υπόψη, ποιον επιθυμεί , κατά βάθος, ο μηδενισμός να καταστρέψει μαζί με όλα τα άλλα. Ο μηδενισμός επιθυμεί να καταστρέψει καθετί που έχει σημείο αναφοράς το Θεό. Ο μηδενισμός αρνείται την ύπαρξη του Θεού. Δεν υπάρχει Θεός, διότι όλα επιτρέπονται. Αφού όλα επιτρέπονται δεν υπάρχει Θεός.
7.-Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί εναντίον της Πίστης;
8.- Είναι η μέθοδος του ψησίματος του βατράχου, σύμφωνα με το μύθο, κάποιος μυλωνάς έψηνε κοτόπουλο. Πηγαίνει κι ο διάολος και ψήνει δίπλα του βάτραχο. Κάθε τόσο χτυπάει με το βάτραχο το κοτόπουλο του μυλωνά, λέγοντας «εσύ κοτόπουλο, εγώ βάτραχο». Ώσπου αηδιάζει ο μυλωνάς και πετάει το κοτόπουλο.
9. –Πώς γνωρίζεται ένας μηδενιστής;
10. -Δεν γνωρίζεται ο μηδενιστής. Γνωρίζεται η μηδενιστική νοοτροπία.
11. –Υπάρχει κάτι να μας βοηθήσει στην αυτοεξέταση, αν θέλουμε να ξέρουμε, μήπως έχουμε μηδενιστική νοοτροπία;
12.- Η Εντολή της επιθυμίας και η στάση μας απέναντι σ΄ αυτήν είναι ένα σημείο, με το οποίο μπορούμε να διακρίνουμε πόσο έχουμε νοσήσει από την ασθένεια του μηδενισμού. Η Εντολή του να μην επιθυμούμε αυτό που ανήκει στον πλησίον είναι η σπουδαιότερη από όλες, αφού αν δεν τηρούμε αυτήν την Εντολή , καμία δεν τηρούμε. Αυτή είναι άλλωστε η αιτία της μαζικής βίας. Για την επιθυμία αυτή, κάποιος ψεύδεται, κλέβει, σκοτώνει.
Αυτός που μπορεί να πει ψέμματα, λέει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μπορεί και να κλέψει κι αυτός που μπορεί να κλέψει, μπορεί και να σκοτώσει. Η παράβαση της Εντολής να μην επιθυμείς αυτό που ανήκει στον πλησίον σου είναι η αιτία κάθε μορφής βίας.
Γιατί άραγε δεν θέλει ο κόσμος το Χριστό; Γιατί τον σταύρωσαν; Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Κέρουακ, είπε, πως δεν ακολουθεί το Χριστό εξαιτίας των Εντολών. Για να ακολουθήσω το Χριστό πρέπει να κόψω το πιοτό, είπε.
Ακόμα κι ο Διαφωτισμός, στον οποίο οφείλεται εν πολλοίς η σημερινή διάλυση των κοινωνιών , αναγνώριζαν πως δεν γίνεται να έχουν ισχύ οι αξίες του ανθρώπου, χωρίς την Πίστη. Ένας από αυτούς, ο Μοντεσκιέ, είπε, πως ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο Θεός, έπρεπε να τον επινοήσουμε.