15.10.10

Nα τρως και να πίνεις παρέα με τους καλούς σου φίλους

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Να τρως και να πίνεις παρέα με τους καλούς σου φίλους. Αυτό είναι το δώρο του Θεού σε σένα, λέει ο Εκκλησιαστής. <<Ιδού είδον εγώ αγαθόν, ο εστί καλόν, του φαγείν και του πιείν/ και του ιδείν αγαθωσύνην.>> Είναι καλό , λέει ο Εκκλησιαστής, να τρως και πίνεις, παρέα με τους καλούς σου φίλους. Αυτό είναι το μερίδιό σου , που σε έδωσε ο Θεός. Αυτό είναι το δώρο του Θεού.
Ο Εκκλησιαστής είναι επηρεασμένος από την Στωϊκή φιλοσοφία, που δεν είναι και πολύ αισιόδοξη και χαρούμενη. Ο δημιουργός του Κρητικού ριζίτικου τραγουδιού έχει διαφορετική άποψη. Πιστεύει ότι υπάρχει κάτι που είναι ακόμα πιο καλό απ’ το να τρως και να πίνεις παρέα με τους καλούς σου φίλους. Υπάρχει η διήγηση και η συζήτηση. <<Τρώτε και πίνετε, άρχοντες, κι εγώ θα σας εδιηγούμαι>>, λέει το γνωστό αυτό ριζίτικο τραγούδι.
Η διήγηση, για τους Έλληνες , είναι το καλύτερο μερίδιο από ό,τι σου δόθηκε σ΄ αυτή τη ζωή. Οι Έλληνες αγαπούσαν τη συζήτηση και τις διηγήσεις πάνω από όλα. Την αγάπη τους αυτήν την εκμεταλλεύτηκαν, δυστυχώς, οι πολιτικοί και χόρτασταν με λόγια και με υποσχέσεις που ποτέ δεν τήρησαν, τον Ελληνικό λαό.
Το κριτήριο του καλού είναι για τους Έλληνες το χάρισμα του λόγου.
Εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δυο άνθρωποι θα είναι μαζί και δεν θα μιλούν, όπως κάνουν στην Άπω Ανατολή, όταν πίνουν σιωπηλοί το τσάϊ τους και όχι μόνο δεν μιλούν, αλλά ούτε σκέφτονται κάτι άλλο εκτός απ΄ το να μη κάνουν θόρυβο τα σκεύη. Όλο το ενδιαφέρον τους και η προσοχή τους εξαντλείται στο να μην κάνουν θόρυβο όταν ακουμπούν το φλιτζάνι του τσαγιού στο πιατάκι.

Η ταινία <<ο τελευταίος κυνηγός>> είναι ένα ντοκυμαντέρ με θέμα τη ζωή ενός ελαφοκυνηγού στον Καναδά. Ο κυνηγός αυτός αρνούνταν να χρησιμοποιήσει τη μηχανή , το έλκηθρο- σκούτερ και τα άλλα τεχνικά μέσα του κυνηγιού. Ήταν ο μόνος που εξακολουθούσε να κυνηγάει όπως οι παλιοί ελαφοκυνηγοί, με έλκηθρο και με ειδικά γυμνασμένα σκυλιά Πίστευε ότι με τα τεχνικά μέσα και τη μηχανή ο άνθρωπος βιάζει τη φύση για να την προσαρμόσει στις ανάγκες του, αντί να προσαρμόσει τις ανάγκες του στη φύση. Ο άνθρωπος πρέπει να ζει μαζί με τη φύση και όχι εναντίον της φύσης.
Με τη φιλοσοφία του αυτή της ανιδιοτελούς αγάπης , δεν ήταν εύκολο να βρει κάποιον φίλο ο οποίος να έχει την ίδια αντίληψη με αυτόν για τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Δεν υπήρχε πια κανείς να μένει μόνος επάνω στα ψηλά βουνά του Καναδά μέσα σε κάποια αυτοσχέδια ξύλινη καλύβα, παρέα με τους σκύλους του. Χρειάστηκε να κάνει πορεία μερικών ημερών με το έλκηθρο ανάμεσα σε επικίνδυνες πλαγιές, σε παγωμένες λίμνες, και σε χαράδρες, ώσπου να φτάσει στην καλύβα κάποιου φίλου του, που ζούσε κι αυτός μόνος , μακριά από κάθε κατοικημένη περιοχή.
Σου έδινε χαρά να βλέπεις τη σκηνή της συνάντησης των δύο φίλων στην ερημική καλύβα, στην αχανή παγωμένη έκταση όπου η φωτιά και το ζεστό τσάϊ ήταν το πιο φιλικό και το πιο οικείο πράγμα στον κόσμο. Μαθημένοι κι οι δυο στη σιωπή, χαίρονταν ο ένας την παρουσία του άλλου, λέγοντας που και που κάποια κουβέντα για το κυνήγι . Η χαρά τους ήταν να βρίσκονται μαζί και να πίνουν το τσάϊ τους. Μέρες ολόκληρες δρόμο, για να πιεις παρέα με τον καλό σου φίλο μια κούπα αχνιστό τσάϊ!

Όλα είναι μάταια λέει η Γραφή στον Εκκλησιαστή, εκτός απ΄ το να τρως την τροφή σου και να πίνεις το πιοτό σου παρέα με τους καλούς σου φίλους. Αυτό είναι το μερίδιό σου , που σε έδωσε ο Θεός. Αυτό είναι το δώρο του Θεού. Τα άλλα είναι φθορά. Ματαιότης ματαιοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: