7.5.10

Το "αντίπαλον δέος"

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Το «αντίπαλον δέος» υπάρχει για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικής , και καμία χώρα δεν αισθάνεται ότι ενεργεί με ασυδοσία και χωρίς να δίνει την εντύπωση στους πολίτες της, ότι σέβεται και τηρεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, ακόμα και οι χώρες που διοικούνται με απολυταρχικό τρόπο. Ο λόγος είναι ότι η ασυδοσία και η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών εκθέτει τη χώρα αυτή όχι μόνο στην διεθνή κοινή γνώμη , αλλά και στο εσωτερικό της , όπου την εμφανίζει ότι είναι επικίνδυνη για τους ίδιους τους πολίτες της.

Η υπόθεση ότι η Αμερική επιθυμεί την εποχή αυτή να ενισχύσει τους εξοπλισμούς της, ενθαρρύνοντας τις αυτονομιστικές διαθέσεις διαφόρων μειονοτήτων, αν και είναι μόνο μια υπόθεση, ωστόσο προκαλεί τρόμο, στο να τη σκέφτεται κανείς. Η υπόθεση του τρόμου, όπως μπορεί κανείς να την ονομάσει, δεν είναι δυστυχώς μόνο υπόθεση, αλλά είναι ,από μία άποψη, φοβερή πραγματικότητα, αφού παράγει αποτελέσματα το ίδιο καταστροφικά με τα όπλα. Ήδη τα όπλα που υπάρχουν μπορούν να καταστρέψουν τον πλανήτη τριάντα φορές!

Εκτός από αυτά υπάρχει ένα άλλο επίσης τρομερό, καταστρεπτικό όπλο, που βρίσκεται στα χέρια της Αμερικής και των άλλων μεγάλων δυνάμεων, το όπλο του άγχους που καταστρέφει σήμερα τους περισσότερους ανθρώπους, το ίδιο αποτελεσματικά όπως θα το έκανε η χρήση του οπλοστασίου των μεγάλων δυνάμεων, σε ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο!

Κατά την άποψη αυτή ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος διεξάγεται ήδη και η ανθρωπότητα υφίσταται τις τραγικές συνέπειές του (φτώχεια, αβεβαιότητα, αρρώστιες, έκλυση των ηθών, διάλυση της οικογένειας και των κοινωνιών, ευτελισμός των πνευματικών αξιών και αντικατάστασή τους από το χρήμα κ.α.) Κανείς πια δεν είναι βέβαιος για την ειρήνη που στηρίζεται στους ολοένα μεγαλύτερους εξοπλισμούς και στην παγκόσμια αναταραχή που προκαλείται για να δικαιολογήσει περισσότερα και τελειότερα όπλα.


Είναι δύσκολο να καταλάβεις την σημερινή πολιτική της Αμερικής. Τι σημαίνει η ενθάρρυνση της αυτονομιστικής διάθεσης των μειονοτήτων στις διάφορες χώρες, όπου υπάρχουν, η οποία θα απειλήσει την ενότητα των χωρών αυτών; Τι θα συμβεί αν, σύμφωνα με την πολιτική αυτή της ενθάρρυνσης για αυτοδιάθεση, ζητήσουν αυτοδιάθεση και οι έγχρωμοι της Αμερικής; Ήδη από χρόνια ακούγονται τέτοιες φωνές στην Αμερική. Η Αμερική θα στραφεί εναντίον της Αμερικής;

Δεν υπάρχουν σχόλια: