9.3.09

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Το μέγιστον μάθημα

Μέγιστον μάθημα

«Μείνετε ενωμένοι μαζί μου και θα είμαι και εγώ μαζί σας (…)
Χωρίς εμένα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα»
(Ιω. 15,4-5)

Σε μια φωτογραφία του Γέροντος Πορφυρίου υπάρχει η εξής λεζάντα: «Δεν υπάρχει θάνατος. Μη φοβάσαι το θάνατο. Το παν για όλους μας είναι να δοθούμε στο Χριστό, με όλη μας την καρδιά.».
Τί σημαίνουν άραγε τα λόγια αυτά; Τι σημαίνει να δοθούμε με όλη μας την καρδιά στο Χριστό; Με όλη την καρδιά μας στο Χριστό γινόμαστε ο καινούριος άνθρωπος. Πιστεύουμε στα ανώτερα, στα μη βλεπόμενα, στα πνευματικά. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Θεία Ευσπλαχνία.
Η παραβολή που ακολουθεί ,δείχνει ότι η θυσία που απαιτείται για το ολοκληρωτικό δόσιμο του εαυτού μας στο Χριστό δε γίνεται από εμάς, αλλά από τον Ιησού, που δέχτηκε θεληματικά να πεθάνει στη θέση του αμαρτωλού ανθρώπου.
Υπάρχει ένας Γεωργιανός θρύλος, ο θρύλος του Πύργου του Σουράμ, που λέει πως οι Γεωργιανοί έχτιζαν ένα πύργο στο Σουράμ, για να προστατέψουν τα αθώα μικρά παιδιά απ΄ τους εχθρούς τους, μα ο Πύργος γκρεμιζόταν μόλις τον έχτιζαν. Ο Πύργος στέριωσε μόνον όταν με τη θέλησή του χτίστηκε ζωντανό ένα αθώο παιδί. Ο θρύλος αυτός είναι μια παραβολή της θυσίας του Ιησού, του αμνού του Θεού.
Η πρόκληση της πίστης στο Χριστό θυμίζει το δισταγμό και τους φόβους των μικρών πουλιών στο πρώτο πέταγμα. Τα μικρά πουλιά πριν πετάξουν για πρώτη φορά, διστάζουν να αφεθούν στη δύναμη των φτερών τους να πετούν. Τρομάζουν το χάος μπροστά τους. Ο φόβος τα ακινητοποιεί. Οι γονείς τα ενθαρρύνουν να νικήσουν τους δισταγμούς τους, που τα εμποδίζει να νιώσουν τη χαρά να πετάνε με τη δύναμη των φτερών τους.
Σαν τα νέα πουλιά στο πρώτο πέταγμα , φοβούμαστε να αφεθούμε στη δύναμή μας να πιστεύουμε στο Χριστό, να αφήσουμε την προσκόλλησή μας στις συνήθειες του παλιού ανθρώπου και να γίνουμε ο καινούριος άνθρωπος, ο αναγεννημένος πνευματικά. Προτιμούμε να ζούμε με τους φόβους, τις επιφυλάξεις, τους δισταγμούς μας, παρά να ζήσουμε με εμπιστοσύνη στο Χριστό, μια ανώτερη ζωή , δίχως το φόβο του θανάτου.
Οι άγιοι της Εκκλησίας μας , οι Ευαγγελιστές, οι Απόστολοι, οι μάρτυρες, όλοι εκείνοι που αγαπούν πάνω από όλα το Χριστό προσεύχονται για μας ,να δοθούμε με όλη την καρδιά μας στο Χριστό , να εμπιστευθούμε τη ζωή μας στα χέρια του Θεού και να νικήσουμε το φόβο του θανάτου.
Σαν τα μικρά πουλιά πριν το πρώτο πέταγμα διστάζουμε όσο να δοθούμε με όλη μας την καρδιά στο Χριστό. Το πρώτο πέταγμα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στα νέα πουλιά, που πρέπει να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην έμφυτη ικανότητά τους να πετάνε με τη δύναμη των φτερών τους και μεγάλη, πρωταρχική επιθυμία να πετάξουν. Το ίδιο βοηθάει και εμάς η πρωταρχική αγάπη μας για το Χριστό και η απόλυτη εμπιστοσύνη μας σ΄ Αυτόν, για να μπορέσουμε να υπερβούμε το φόβο του θανάτου καθώς και τα αμέτρητα εμπόδια και τις αντιξοότητες, που σκιάζουν τη ζωή μας . Διαφορετικά παραμένουμε σε όλη μας τη ζωή δέσμιοι του φόβου , των δισταγμών και των αμφιβολιών μας και δε νιώθουμε αληθινή χαρά για τίποτα.

(Απ΄ το ανέκδοτο βιβλίο, "Είσαι εδώ, μαζί μου, Ιησού;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: