10.10.08

Μόσχος Ε.Λαγκουβάρδος, Κράτος και ιδιώτης

Κράτος και ιδιώτης


«Δε θα γράφετε αυτά που βλέπετε,
αλλά αυτά που σας λέμε»
(Υποδείξεις προς δημοσιογράφους)

Ο Ομπάμα και ο Κέιν έγιναν υποψήφιοι πρόεδροι των ΗΠΑ.
Μόνοι τους έγιναν; Χωρίς την υποστήριξη ιδιωτών που πλήρωσαν και πληρώνουν τα έξοδα για την προεκλογική τους εκστρατεία; Πιστεύεις ότι τα κίνητρα αυτών που χρηματοδοτούν τους πολιτικούς και τα κόμματα είναι η αγάπη, η καλοσύνη, ή φιλοπατρία και όχι το συμφέρον ; Πιστεύεις ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα στα οποία ανήκουν δε δεσμεύονται καθόλου απέναντί σ΄ αυτούς που τους χρηματοδοτούν;
Αν έτσι έχουν τα πράγματα ,πως μπορούν να κυβερνηθούν οι χώρες με ισονομία και δικαιοσύνη από αυτούς που πριν ακόμα καταλάβουν την κυβέρνηση; είναι οικονομικώς δεμένοι χέρια και πόδια; Αν οι κυβερνώντες είναι δεσμευμένοι εκ των προτέρων το κράτος είναι άξιο του ονόματός του ή είναι κράτος ιδιωτικό, αυτών που διαθέτουν τα χρήματα; Τέτοιας μορφής κράτη δεν είναι παρά ιδιώτες που γίνονται κράτος ,για να επιβάλλουν τη θέλησή τους στη μάζα των ασθενεστέρων. Εκτός αν δεχθείς ότι στην πολιτική δεν ισχύει αυτό που ισχύει παντού, δηλαδή αυτός που σε πληρώνει σου υποδεικνύει και τι να κάνεις.
Κάποιος ποιητής, αν και ήταν πολύ φτωχός, αρνήθηκε σε όλη του τη ζωή
να γίνει υπάλληλος. Πίστευε ότι όποιος σε πληρώνει σου λέει και τι να κάνεις, σου επιβάλλει τη θέλησή του έτσι κι αλλιώς. Κανένας δε σου δίνει τα χρήματά του, για να κάνεις ό,τι θέλεις. Προτίμησε να ζει φτωχά με τη δουλειά του διορθωτή κειμένων, παρά να λάβει δημόσια θέση. Λέγεται ότι αρνήθηκε ακόμα και τη θέση ενός υψηλόβαθμου κρατικού λειτουργού, πράγμα που είναι πολύ πιθανόν, γιατί αγαπούσε πάνω από όλα την προσωπική του ελευθερία. Τελικά δεν άντεξε και δέχτηκε κάποια θέση, την τελευταία θέση που γινόταν, ίσα που να βγάζει τον επιούσιο, κι αυτή εντελώς προσωρινή για να μπορεί να φύγει αμέσως, αν κινδύνευε να χάσει την ανεξαρτησία του.
Το κράτος και ο ιδιώτης από οικονομική άποψη φαίνονται να είναι δυο μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα, (πολύ κράτος λίγο ιδιώτης, πολύ ιδιώτης λίγο κράτος), ενώ δεν είναι. Η διαφορά μεταξύ κράτους και ιδιώτη είναι φαινομενική:«Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε την κάπα αλλιώς». Οι λίγοι που κατέχουν τη δύναμη είναι πάντοτε πλούσιοι ( η δύναμη είναι χρήμα) και οι πολλοί, η μάζα, είναι πάντα φτωχοί, σε όλα τα οικονομικά συστήματα (σοσιαλισμός, καπιταλισμός, κομμουνισμός, φασισμός κ.α.)
Το κράτος και ο ιδιώτης ( εταιρία, κόμμα, ή οτιδήποτε άλλο) είναι δυο οντότητες που μετασχηματίζονται παίρνοντας η μία τη μορφή της άλλης. Δανείζονται μεταξύ τους τις μορφές τους και μετασχηματίζονται η μία στην άλλη, αναλόγως ποια μορφή τους εξυπηρετεί καλύτερα , η κρατική ή η ιδιωτική. Τα κράτος γίνεται ιδιώτης κι ο ιδιώτης γίνεται κράτος. Το κράτος γίνεται ιδιώτης, σε λιγότερες ή περισσότερες χρησιμότητες π.χ. στις εταιρίες κοινής ωφελείας κι ο ιδιώτης γίνεται κράτος , π.χ. όταν οι ισχυροί γίνονται «κράτος εν κράτει».

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: