12.9.08

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Το μεγαλύτερο πείραμα για το τίποτα

Το Μεγαλύτερο Πείραμα για το τίποτα
(Ένα πείραμα από ρομπότ για ρομπότ)


«Έκλεξαι την ζωήν»

Δευτ. 30,19

Μικρά πειράματα για το τίποτα γίνονται κάθε μέρα. Το τίποτα πειραματίζεται με το τίποτα. Το «Μεγάλο Πείραμα» δεν είναι το ίδιο. Η δαπάνη του είναι τεράστια. Γι’ αυτό θεωρείται το πείραμα των πειραμάτων, η μάνα όλων των πειραμάτων, τόσο για το κόστος του όσο και για το μέγεθος του εργαστηρίου ( 27 χιλιομέτρων εργαστήριο)!
Σαστίζει ο άνθρωπος. Πού βρέθηκαν τόσα χρήματα; Κι αφού υπήρχαν τόσα χρήματα για πειράματα για το τίποτα, γιατί δεν διατέθηκαν για τη φτώχεια, την αμάθεια, την αρρώστια, που μαστίζει τον κόσμο; Είναι και το μεγάλο αυτό πείραμα σαν το πανάκριβο αμερικάνικο ρολόϊ των πλουσίων που δε δείχνει τίποτα;
Ξέραμε ως τώρα τις μεγάλες προκλήσεις σε βάρος των φτωχών ανθρώπων, όπως είναι οι προκλήσεις κάθε είδους τυραννίας της δύναμης (εξουσίας) και του πλούτου. Προστέθηκαν σ΄ αυτές και η Επιστήμη και η Τεχνολογία;
Προοδεύει η Επιστήμη και εξελίσσεται αλλά μάταια ελπίζουν οι φτωχοί κι αυτοί που βρίσκονται στην ανάγκη. Τα μεγαλύτερα πειράματα γίνονται χωρίς τελικό στόχο τον άνθρωπο. Το μεγαλύτερο από όλα τα πειράματα γίνεται για να μάθουν οι επιστήμονες, πώς ο Θεός δημιούργησε το Σύμπαν! Αυτό τους κόφτει.
Το Μεγάλο Πείραμα το κάνουν ο Μεγάλος Πλούτος, σε συνεργασία με την (Μεγάλη) Επιστήμη και την (Μεγάλη) Τεχνολογία. Είναι επιστήμη αυτή με ηθικά όρια, που συμμετέχει σε τόσο μεγάλη σπατάλη τον καιρό των ισχνών αγελάδων για τον κόσμο ή είναι "πανουργία" για τον πλούτο, τη φήμη, και για τη δύναμη (εξουσία); Ουδέποτε ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα για πείραμα όσα χρήματα ξοδεύτηκαν για το Μεγάλο Πείραμα για το τίποτα!
Είναι το Μεγάλο Πείραμα μια μεγάλη , η μεγαλύτερη πρόκληση του πλούτου της Επιστήμης και της Τεχνολογίας σε βάρος των φτωχών ανθρώπων; Είναι η τελειότητα στην ατέλεια, σαν τα πειράματα των κλόουν, που τελικά καταλήγουν στο τίποτα;
Πού ελήφθη υπόψη του ο άνθρωπος ; Πώς δημιούργησε ο Θεός το Σύμπαν, αυτό απασχολεί σήμερα την ανθρωπότητα; Πανηγυρίζουν οι επιστήμονες. Αλλά δεν είδαμε κανένα απλό άνθρωπο στον κόσμο να πανηγυρίσει. Κανένας δε χάρηκε πουθενά στη γη; Γιατί πανηγυρίζουν οι επιστήμονες; Μήπως ευελπιστούν ότι ο πλούτος , η Επιστήμη και η Τεχνολογία πειραματίζονται για να κάνουν τη ζωή πιο ανθρώπινη και όχι ακόμα πιο έρμαιο των μηχανών από ό,τι ήδη είναι; Μήπως γιατί το Μεγάλο Πείραμα έχει τελικό στόχο τον άνθρωπο;
Δεν είναι το Μεγάλο Πείραμα ένα πείραμα από ρομπότ για ρομποτ; Πού ρωτήθηκε ο άνθρωπος; Πού ελήφθηκαν υπόψη ο πόνος και η δυστυχία του ανθρώπου;

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

4 σχόλια:

Κυριάκος είπε...

Κάποτε προσπάθησαν οι άνθρωποι να γίνουν θεοί και βγήκαν από τον παράδεισο. Κάποτε πρόδωσαν τον Θεό και τον Μωυσή, όταν αυτός ανέβηκε να λάβει τις εντολές, δημιουργώντας και προσκυνώντας ένα είδωλο. Κάποτε προσπάθησαν να χτίσουν έναν πύργο που να φτάνει στον Θεό. Σήμερα προσπαθούν να φτάσουν στην αρχή της δημιουργίας.

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Μήπως η αρχή που ψάχνουν είναι το τέλος;Το κακό συντρίβεται όταν θριαμβεύσει.
Ο Έλιοτ, αν δεν κάνω λάθος, κάνει έκκληση να προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε την ανθρωπότητα να αυτοκτονήσει.Θέλω να προσπαθήσω αλλά δεν ξέρω τί να κάνω. Ίσως πρέπει να σταματήσω τον εαυτό μου να αυτοκτονήσει. Να εγκαταλείψω τους αυτοκαταστροφικούς δρόμους.
Έκοψα το αλκοόλ (ήταν εύκολο γιατί είμαι υπερτασικός και θα με σκότωνε). Τα πάθη κόβονται, αν πονάς και όσο πονάς. Μακάρι να συνεχίσεις και μετά. Το ίδιο και η φιλοσοφία.Κανένας δε θεράπευσε ένα πονόδοντο με τη φιλοσοφία.Η πίστη είναι ζωή. Ο Χριστιανισμός δεν είναι φιλοσοφία.Η πραγματικότητα μιλάει για τον Ιησού σ΄ αυτόν που τον αγαπάει.
Είθε να μας χαρίζει την ειρήνη Του.Αμήν
υ.γ.
Πώς θα σου στείλω το τελευταίο βιβλίο"Ο Θεός του Θερισμού". Θα σου αρέσει. ΜΙλάει για ταινίες που είμαι βέβαιος ότι σου αρέσουν, όπως του Ταρκόφσκι, του Κουροσάβα, του Μπέργμαν κ.α.

Κυριάκος είπε...

Εγώ έκοψα εύκολα το τσιγάρο, κάνοντας εισαγωγή στο νοσοκομείο από φόβο για καρδιά. Τελικώς όλα πήγαν καλά και σκέφτηκα πως αυτό ήταν ένα καλό μάθημα για μένα.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στο πείραμα της ματαιοδοξίας, με αυτοθυσία και κόβωντας πολλά πάθη, συνεχίζουν το έργο στο οποίο πιστέυουν.
O Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος, λέει
"ουδέν όφελος βίου καθαρού, δόγμα των διεφθαρμένων".

Σήμερα ο πνευματικός μου, μου έλεγε, πώς οι άνθρωποι φοβούνται να χαρούν. Το έλεγε με τόση απορία και έκπληξη!

Ο άνθρωπος που δεν χαίρεται την ζωή είναι είτε αδιάφορος, είτε θλιμμένος είτε φοβισμένος.
Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι ένας νεκρός άνθρωπος.
Πώς σταματάμε έναν τέτοιο άνθρωπο από την αυτοκτονία;

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Πώς σταματάμε ένα τέτοιον άνθρωπο απ΄ την αυτοκτονία;
Στο στάδιο αυτό μπορούμε τουλάχιστον να αναζητούμε τον τρόπο με τον οποίο θα σταματήσουμε τη γη να αυτοκτονήσει.