12.9.08

Μόσχος Ε.Λαγκουβάρδος, Η βάρκα της ήσυχης ζωής

Η βάρκα της ήσυχης ζωής
(Πέταξέ το ό,τι δεν έχει αξία στον ουρανό)


Στη Χαρούλα

Πήγα σήμερα το πρωί στη Νέα Πολιτεία σ΄ ένα από τα λίγα όμορφα μέρη στη Λάρισα, ήσυχο, καθαρό , με λίγο αλλά θαλερό πράσινο. Ωραίο περιβάλλον για να χαρείς τον καφέ σου εκεί, με την παρέα των καλών σου φίλων. Πρέπει να περπατήσεις σε κάποιους δρόμους, ώσπου να το βρεις. Βρίσκεται σχεδόν έξω απ΄ την πόλη.
Για να ρθείς εδώ πρέπει να ξεχάσεις την πόλη και την ταραχή της. Προσπάθησε να είσαι έτοιμος να φυλάξεις την ησυχία σου, γιατί η ζωή της πόλης θα σου βάλει εμπόδια, σαν να σε εκδικηθεί που προσπαθείς να της ξεφύγεις. Θα εκμεταλλευτεί τη στιγμή που δε θα προσέχεις και θα σου επιτεθεί για να σου αρπάξει την ησυχία σου και για να σου καταστρέψει τη διάθεσή σου. Να μη βιάζεσαι.
Εγώ βιάστηκα μπροστά στο βλοσυρό πρόσωπο μιας σερβιτόρας κι ένιωσα μέσα μου θυμό. Αλήθεια τι κάνεις με το βλοσυρό πρόσωπο, όταν δεν μπορείς να το αποφύγεις; Μπορείς να κρατήσεις την καλή σου διάθεση ή πρέπει να γίνεις βλοσυρός; Δεν μ’ αρέσει το βλοσυρό ύφος. Δεν έκανα ούτε το ένα ούτε το άλλο, απλώς καυγάδισα με τη σερβιτόρα, λόγω απροσεξίας.
Νομίζω ότι μπορείς να χαμογελάς παντού, αν έχεις κατανόηση για όλους. Χαμογελάς στην κατανόηση κι όχι στη βλοσυρότητα και την οργή . Με την προϋπόθεση ότι δε θα σε βρει απρόσεχτο ο πονηρός και δε σε παρασύρει με το θυμό του βλοσυρού ανθρώπου.
Οι αρχαίοι έχτιζαν τις πόλεις τους κοντά σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες. Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων έχουν μεγαλύτερη ψυχική αντοχή από τους καμπίσιους.
Εκτός απ΄ τον αναζωογονητικό αέρα που αναπνέεις έχεις την ευκαιρία να βλέπεις πιο καθαρά μέσα στην καρδιά σου και να βάζεις τάξη μέσα της. Στη θάλασσα και στους ποταμούς και στις λίμνες εξαγνίζεις την καρδιά σου κάθε στιγμή. Γι’ αυτό οι αρχαίοι λάτρεψαν το νερό σαν τη θεότητα.
Εκείνοι που έζησαν στη θάλασσα δεν την ξεχνούν ποτέ. Δεν ξεχνώ ποτέ τον περίπατο στην προκυμαία δίπλα στις βάρκες. Θαύμαζα την τάξη που υπήρχε στο εσωτερικό τους. Κάθε βαρκάρης είναι ένας δάσκαλος του εσωτερικού εξαγνισμού της ψυχής. Αν θέλεις να εξαγνίζεις την ψυχή σου από τα περιττά, πρέπει να πάρεις μαθήματα απ΄ τους βαρκάρηδες. Να δεις με αυτό το πνεύμα τις βάρκες τους.
Η βάρκα είναι σύμβολο της ήσυχης ζωής. Είναι ένα παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνεις αν θέλεις να ζεις ήσυχη ζωή. Η βάρκα δεν έχει τίποτε που δε χρειάζεται στη θάλασσα. Το ίδιο πρέπει να είναι και η καρδιά του ανθρώπου, δίχως τίποτε περιττό μέσα της. Δεν πρέπει να έχει τίποτα που δε χρειάζεται στον ουρανό. Η καρδιά είναι μια βάρκα τ’ ουρανού. Είναι η βάρκα της ήσυχης ζωής.
Τι είναι περιττό στην καρδιά αυτού που αγαπάει την ησυχία; Οτιδήποτε δεν έχει αξία στον ουρανό είναι περιττό στην καρδιά αυτού που αγαπάει πάνω από όλα την ησυχία και πρέπει να το βγάζει αμέσως από εκεί μέσα. Έτσι εξαγνίζεις την καρδιά σου.
Ο γιός μου ο Γρηγόρης κάθε φορά που με βλέπει να θυμώνω με πράγματα που δεν έχουν αξία στον ουρανό, με συμβουλεύει με αυτά τα λόγια: «Μη βάζεις καρδιά εκεί».
Αν είσαι κάποιος που ψάχνει με όλη του την καρδιά να βρει το Θεό πρέπει να προσέχεις κάθε φορά, αν ο Θεός βρίσκεται σ΄ αυτό που σε στενοχωρεί. Πρέπει να είσαι άγρυπνος για να μην ξεχνάς αυτό που είναι το πιο σημαντικό για σένα.
Όταν βλέπεις ότι ξέφυγες απ΄ το δρόμο σου να λες στον εαυτό σου: «Δεν είναι ο Θεός εκεί».

:"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: