8.6.21

Ο σκοπός του ανθρώπου είναι να ενωθεί με το Θεό

Ο σκοπός του ανθρώπου, λέει ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, είναι να ενωθεί με το Θεό. Πώς ενώνεται ο άνθρωπος με το Θεό; Τί είναι ένωση με το Θεό; Είναι η τήρηση των Εντολών; Είναι η μετάνοια; Είναι η αγαθή προαίρεση; Ο Θεός κρίνει την αγαθή προαίρεση. Ο Θεός δε ζητεί περισσότερο από αυτό που μπορούμε. Άρα είμαστε ενωμένοι με το Θεό, όταν έχουμε αγαθή προαίρεση. Ο Ιησούς δεν απέφευγε τους αμαρτωλούς. Οι Φαρισαίοι τον κατηγορούσαν ότι δέχεται τους αμαρτωλούς. Πήγε στο σπίτι του Ζακχαίου. Άφησε την πόρνη να του αλείψει τα πόδια του με μύρο.

Ποιές είναι οι πνευματικές εμπειρίες από την ένωση με το Θεό; Μήπως πρέπει να περιμένουμε ότι θα κάνουμε θαύματα ή ότι θα είμαστε ελεύθεροι από την ταλαιπωρία της ζωής; Ούτε ο Κύριος απέφυγε τον κόπο, τον πόνο, τη λύπη από την εγκατάλειψη. Άρα η ένωση με το Θεό δεν είναι ευτυχία ούτε η επιδιωξη να ενωθούμε με το Θεό, είναι το κυνήγι της ευτυχίας.

Τα πτηνά έχουν φωλιές, ο υιός του ανθρώπου δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι. |Δεν έχουμε ώδε μένουσαν πόλιν, την άνω επιζητούμεν.
Τί είδους είναι οι εμπειρίες της ένωσης με το Θεό; Είναι αυτό που η Εκκλησία ονομάζει "χαρμολύπη"; Είναι η θέα του ακτίστου φωτός; Είναι η κατανόηση της ματαιότητας. Είναι ο στίχος "εξέλιπον εν ματαιότητι αι ημέραι ημών; Ο Δαβίδ με τις εμπειρίες του των Ψαλμών είναι ενωμένος με το Θεό; Στην Ορθοδοξία η αρετή της διάκρισης είναι μέγιστη αρετή. Είναι η διάκριση μια πνευματική εμπειρία του θεωμένου ανθρωπου;

Ο άνθρωπος, στενάζει κάτω από την καταπιεση των αναγκών. Είναι η απελευθέρωση από την καταπίεση των αναγκών, πνευματική εμπειρία της ένωσης με το Θεό;

Οι ορθόδοξοι δεν είναι σωματοκτόνοι, αλλά παθοκτόνοι. Είναι η νέκρωση των παθών, εμπειρία της ένωσης με το Θεό. Λένε πως υπάρχουν άγιοι οι οποίοι ζητούν από το Θεό, να άρει την κατάσταση της απάθειας, ώστε να αγωνιζονται να ενωθούν με το Θεό. Είναι ο αγώνας για την ενωση με το Θεό, σαν τον αγώνα για την ελευθερία. Η ελευθερία ειναι ο αγώνας για την ελευθερία. Είναι το ίδιο με τη θέωση; Ο αγώνας για τη θέωση είναι ένωση με το Θεό; Μόνον αυτοί που έχουν πνευματικές εμπειρίες της ένωσης με το Θεό, γνωρίζουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: