15.1.17

ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ, ΔΥΟ ΣΥΜΒΟΛΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Δυο κόσμοι συγκρούονται από την στιγμή που εκδιώχθηκαν οι πρωτόπλαστοι και πριν ακόμα εκδιωχθούν από τον παράδεισο, ο κόσμος του Θεού και ο κόσμος του όφεως. Ο κόσμος τους Θεού ηττήθηκε , απώλεσε τον παράδεισο, διότι ήταν αδύνατο στην αθωότητα του κόσμου αυτού να αντιληφθεί την πλάνη του όφεως, χωρίς να μετέχει στο δόλο. Ο Κύριος έδιωξε τους εμπόρους από το ναό, γιατί μετέτρεψαν τον ναό του Θεού σε οίκον εμπορίου. Πράγμα που σημαίνει ότι στον ίδιο τόπο δεν μπορούν να συνυπάρξουν η αθωότητα με το δόλο, όπως δεν μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο τόπο η φωτιά με το χιόνι.

Ποιός είναι ο κόσμος που τον συμβολίζει ο όφις; Είναι ο κόσμος που εχθρεύεται την αθωότητα του Θεού, που θέλει ο Θεός να είναι και δημιουργός και καταστροφέας και που αποδίδει τις ευεργεσίες του Θεού στον εαυτό του. Ο κόσμος αυτός λατρεύει τη δύναμη και γι΄ αυτό συγκεντρώνει στον εαυτό του τη δύναμη σε όλους τους τομείς. Ο κόσμος αυτός επιβλήθηκε στη Δύση και τείνει να γίνει το μοντέλο σε όλη τη γη. Στη φιλοσοφία η τάση αυτή ονομάζεται βουλησιαρχία. Σύμβολο είναι ο ουροβόρος όφις. Από όλα θέλει να κερδίζει και όλα τα αποδίδει στη δύναμή της , δηλαδή στον άνθρωπο και όχι στο Θεό.

Το σύμβολο του Θεού είναι ο Σταυρός της Ορθοδοξίας, διότι υπάρχουν διαφορετικοί σταυροί με διαφορετικό συμβολισμό από αυτόν της Ορθοδοξίας. Ότι ο Σταυρός του Χριστού είναι το σύμβολο του κόσμου του Θεού που διώκεται από την αρχή, προκύπτει από τους λόγους του Κυρίου "ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι" και από το γεγονός ότι η Ορθοδοξία διώκεται από καταβολής κόσμου.
moschoblog. blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: