23.12.14

ΜΙΑ ΦΟΒΕΡΗ ΠΛΑΝΗ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Μια φοβερή πλάνη επικράτησε στη σημερινή εποχή. Είναι η πλάνη ότι η Πίστη και η Εκκλησία είναι ένας τομέας της ζωής, όπως είναι π.χ.ο τομέας της Παιδείας ή της Γεωργίας ή της Ναυτιλίας κ.ά.

Αυτό σημαίνει πως ως τομέας της ζωής βρίσκεται στην κλίμακα μιας ιεραρχίας, στην οποία υπάρχουν τομείς, αναλόγως τα κριτήρια, πιο σπουδαίοι ή λιγότερο σπουδαίοι από άλλους τομείς.

Όταν, λοιπόν, ένας τομέας όπως είναι ο τομέας της Οικονομίας αξιολογείται ως πιο σπουδαίος από τους άλλους, οι τομείς που βρίσκονται πιο κάτω από το επίπεδο της οικονομίας, δεν έχουν το ανάλογο ενδιαφέρον και δεν δίδεται σ΄ αυτούς η προσοχή που τους πρέπει.

Αυτός που απασχολείται με κάποιον τομέα, π.χ. τον τομέα της Οικονομίας,έχει στραμμένο το ενδιαφέρον στην Οικονομία και μόνο δευτερευόντως ενδιαφέρεται για τον τομέα της Παιδείας. Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί με την Πίστη και την Εκκλησία. Η ευλογία του Θεού είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς. Αυτό σημαίνουν τα λόγια των Πατέρων της Εκκλησίας, να μην κάνουμε τίποτε που δεν αρέσει και δεν είναι ευλογημένο απ΄ το Θεό.

Αν για οτιδήποτε μας συμβαίνει δεν ζητάμε την ευλογία του Θεού και τη βοήθειά Του, σημαίνει ότι δεν έχουμε πίστη στο Θεό. Αλλά εμείς είμαστε πιστοί στο Θεό. Για μας η ευλογία του Θεού είναι αναγκαία σε όλη μας τη ζωή και όχι σε έναν οποιοδήποτε τομέα της ζωής μας.

ΜΟΝΟΝ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΤΙΣΤΗ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η μη πίστη στον Άγιο Τριαδικό Θεό, κατά την Αγία Ορθοδοξία, είναι παραλογισμός.
Αν ο Ιησούς Χριστός δεν είναι Θεός ,και είναι κτίσμα του Θεού και η χάρη του Θεού είναι κτίσμα,πράγμα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δέχονται όλα τα θρησκεύματα.

Άρα δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας σε καμιά θρησκεία, αφού ο κτιστός κόσμος ,μετά την πτώση ,βρίσκεται σε τέλμα. Από το τέλμα μόνο κάποιος που είναι έξω από αυτό μπορεί να μας ελευθερώσει.

Μόνον η Ορθοδοξία πιστεύει στην Άκτιστη Χάρη του Θεού.

21.12.14

Λειτουργικότητα

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο Πικάσο είπε κάτι που θέλει εμβάθυνση για να γίνει πλήρως κατανοητό. Είπε, πως τα πράγματα μπορούν να υπάρχουν, αν τους βρούμε μια λειτουργικότητα.

Η έννοια της λειτουργικότητας φαίνεται ότι είναι καρπός της εποχής. Την ξανάκουσα από το στόμα του φίλου Θανάση και θυμήθηκα τα λόγια του Πικάσο.

Σύμφωνα με τον Πικάσο δεν έχει σημασία πως είναι κάτι, αλλά το ότι είναι κάτι .Είναι ιδέα του διαφωτισμού, και ξεκινάει από τη Γαλλική Επανάσταση, κατά την οποία πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας κοινωνικό σύνολο, επιθυμεί ως σύνολο να μη στηρίζει τη ζωή του στο ήθος.
Δηλαδή, αν η γυναίκα ή ο άντρας δεν τηρούν τα συμπεφωνημένα, η βασική αρχή του δικαίου, όπως διατυπώθηκε ως ρήτρα του πολιτισμού από τους Έλληνες, δεν λειτουργεί, άρα δεν ισχύει. Δεν εξετάζεται πώς και γιατί δε λειτουργεί. Αυτό βέβαια κλονίζει ολόκληρο το οικοδόμημα της κοινωνίας και αγνοεί τους αγώνες της ανθρωπότητας να απελευθερωθεί από την βαρβαρότητα. Όχι βέβαια για να καταλήξει στις μέρες μας σε μια νέα βαρβαρότητα.

Το Ευαγγέλιο λέει, να μην πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά να εξεταζετε τα πνεύματα αν είναι από το Θεό ή απ΄ το σατανά.

19.12.14

Ο Λόγος του Θεού

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Θέλουμε το Λόγο που θεραπεύει, θέλουμε τον Λόγο του Θεού του ζώντος, που είναι η αλήθεια, η οδός και η ζωή.

Όταν έχουμε τον Ιησού Χριστό μέσα στην καρδιά μας, έχουμε τα πάντα, λένε οι Γραφές κι οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας.

Δεν θέλουμε το λόγο, που εξηγεί τα ανεξήγητα, που δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα, που πλουτίζει το μυαλό μας, αλλά δεν είναι μέσα στην καρδιά μας.

18.12.14

Το τέλος της κρίσης

ΠΗΓΗ: ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ

Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

 Το τέλος της Κρίσης
Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η κρίση αφού έχει αρχή έχει και τέλος. Ποιο είναι το τέλος; Οι ιδέες του τέλους της κρίσης διαφέρουν από πολίτη σε πολίτη, από πολιτικό σε πολιτικό, από πολιτικό κόμμα σε πολιτικό κόμμα, από επάγγελμα σε επάγγελμα κ.ο.κ Ανάλογα με τη στάση τους απέναντι στην κρίση είναι και η ιδέα τους για το τέλος της κρίσης
Διαφορετική είναι η ιδέα πολλών απλών ανθρώπων του λαού, οι οποίοι πιστεύουν ότι μόνον όταν η Ελλάδα αναγκαστεί να δώσει και την ψυχή της, θα βγει από την κρίση, γιατί κανένας δεν είναι διατεθειμένος να δώσει την ψυχή του. «Ας τα πάρουν όλα» είπε μια γριά Ελληνίδα. «Ψυχή δεν θα πάρουν». Την ιδέα αυτή δεν μπορούν να την καταλάβουν οι πολιτικοί.
Η ιδέα των πολιτικών είναι ότι δεν θα βγούμε από την κρίση, διότι δεν ξέρουμε πως είναι χωρίς κρίση. Η ιδέα των πολιτών δεν διαφέρει ως προς αυτό. Οι πολίτες πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, όταν πάψει να κάνει λάθη, δηλαδή ποτέ. Με τον ένα ή τον άλλον τρόπο η Ελλάδα ήταν και θα είναι σε κατάσταση κρίσης.
Διαφορετική είναι επίσης η ιδέα για το τέλος της κρίσης , μιας Βουλγάρας οικιακής βοηθού, η οποία έχει την ιδέα, πως η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν πάψει να «ταϊζει» όλα τα έθνη.
Η δική μου ιδέα του τέλους της κρίσης είναι πιο κοντά στην γριά Ελληνίδα, η οποία πιστεύει αυτό που λέει το Ευαγγέλιο, να μη φοβούμαστε αυτούς που μπορούν να σκοτώσουν το σώμα και την ψυχή δεν μπορούν να την σκοτώσουν. Αυτό πιστεύω κι εγώ , αλλά θέλω να κάνω μια πρόταση με βάση την ιδέα μου αυτή.
Πρέπει να διατυπώσω την πρότασή μου με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει αντιληπτή. Κατ΄ αρχήν πρέπει να πω γιατί η πρότασή μου είναι διαφορετική. Είναι διαφορετική γιατί δεν ρίχνω το φταίξιμο για την κρίση εκεί όπου το ρίχνουν όλοι, στα λεφτά. Η κρίση δεν είναι σύγκρουση του Κεφαλαίου ούτε των άλλων συντελεστών της παραγωγής. Δεν είναι κρίση οικονομική και δεν τελειώνει με τις οικονομικές μεθόδους, όσο κι αν φαίνονται σωστές. Είναι σύγκρουση πολιτισμών.
Δεν είναι δική μου η ιδέα αυτή, ότι η σύγκρουση είναι σύγκρουση πολιτισμών. Είναι ιδέα του Γιάννη Τσαρούχη, την οποία, αν δεν κάνω λάθος, αναπτύσσει στο βιβλίο του, «Πτωχός ειμί και πένης». Δεν θυμάμαι επίσης τί γράφει στο βιβλίο του αυτό για την σύγκρουση πολιτισμών. Θυμάμαι όμως το συμπέρασμά του, ότι από τη σύγκρουση πολιτισμών βγαίνει νικητής ο ανώτερος πολιτισμός, αν ο κόσμος έχει επίγνωση του ανώτερου πολιτισμού. Η κρίση συνεπώς οφείλεται στο ότι με την επίδραση των αιρέσεων η Ελλάδα δεν έχει επίγνωση του ανώτερου πολιτισμού της Ορθοδοξίας.
Χωρίς επίγνωση είναι δίκαιο να καλέσει τα έθνη και να τα υπηρετεί. Αυτό που κάνει δηλαδή. Η πρότασή μου είναι να κληθούν όσοι έχουν επίγνωση της Ορθοδοξίας και να βγάλουν τους Έλληνες από τη θέση των υπηρετών στη θέση που τους ανήκει , των παιδιών του Θεού. Η έξοδος από την κρίση είναι η είσοδος στην Εκκλησία. Εκεί όπου είναι το σώμα (σώμα είναι ο Χριστός) συγκεντρώνονται και οι αετοί (αετοί είναι οι δίκαιοι), όπως είπε ο Ίδιος ο Κύριός μας.

17.12.14

Το κρυμμένο μυστήριο

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Ελάλει αυτοίς περί της βασιλείας του Θεού και τουςχρείαν έχοντας θεραπείας ιάτο".
"Λουκ.θ' 7

Το 1930 στην Αμερική, ο κόσμος πεινούσε ,αν και υπήρχε πληθώρα αγαθών. Η αιτία ήταν ότι οι τραπεζίτες που είχαν το εκδοτικό προνόμιο του νομίσματος στην Αμερική, δεν πουλούσαν χρήματα στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κυκλοφορία των αγαθών, ελλείψει ρευστού.

Ο Θωμάς Τζέφερσον, συντάκτης του αμερικανικού συντάγματος και τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε πει ,πως αν ο λαός επιτρέψει ποτέ οι τράπεζες να ελέγχουν το νόμισμα, κάποια μέρα οι απόγονοί του, θα ξυπνήσουν άστεγοι.

 Η Ελλάδα τώρα δανείζεται το χρήμα από ιδιώτες και συγκεκριμένα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πληρώνοντας υπέρογκους τόκους, αντί να το εκδίδει η ίδια.Ύστερα από την επώδυνη εμπειρία μας με το ευρώ, είναι φυσικό να μας απασχολεί το ενδεχόμενο της επιστροφής στη δραχμή.

Οι ερωτήσεις που δεν έγιναν όταν έπρεπε, πριν μπούμε στο ευρώ, γίνονται εκ των υστέρων. Είναι όμοιες οι οικονομίες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών με τη δική μας, για να έχουμε κοινό νόμισμα και κοινή οικονομική πολιτική;Το ενδιαφέρον των χωρών που απαρτίζουν την ΕΕ είναι αποκλειστικά οικονομικό με γνώμονα το ατομικό συμφέρον, σύμφωνα με τον οικονομικό φιλελευθερισμό τους. Ούτε κοινή οικονομική πολιτική έχουν, όπως επιβάλλεται. Δεν τους νοιάζει τους Γερμανούς πολίτες, αν η Ελλάδα με το ευρώ δεν είναι ανταγωνιστική με τις άλλες χώρες που παράγουν τα ίδια με αυτήν προϊόντα.

Κοινό νόμισμα σημαίνει κοινή οικονομική πολιτική. Οι πολιτικοί που είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ, φαίνεται να πιστεύουν ότι οι τραπεζίτες που μας δανείζουν το χρήμα τους θα αλλάξουν. Έως τότε εμείς πρέπει να σκεφτόμαστε, πώς μπορούμε εμείς να αλλάξουμε.Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του.

 Στους αρχαίους μύθους κρύβονται αλήθειες ειπωμένες με μυθικό τρόπο. Ο μύθος του Κρόνου μας λέει, πως τις καταστάσεις αυτές ή τις αλλάζεις ή αλλάζεις εσύ. Αν θέλεις να γλιτώσεις από τον Κρόνο ή πρέπει να του αλλάξεις συνήθειες, για να μην τρώει τα παιδιά του ή πρέπει να πάψεις εσύ να είσαι παιδί του.Πώς του μαθαίνεις του Κρόνου καλή συμπεριφορά ή πώς εσύ παύεις να είσαι παιδί ενός θηριώδους «πατέρα»;

Ο Όμηρος δίνει την απάντηση με τον Οδυσσέα στη σπηλιά του Κύκλωπα. Η απάντηση είναι ότι δεν αλλάζεις, αν δεν αλλάξει το πνεύμα κάτω απ΄ το οποίο βρίσκεσαι και υπάρχεις.Ο Οδυσσέας στη σπηλιά του Κύκλωπα βρισκόταν κάτω από το πνεύμα του Κύκλωπα. Γνώριζε ότι δεν ήταν ο εαυτός του, όσο δεν ήταν ελεύθερος. Επί πλέον γνώριζε ότι όσο δεν ήταν ελεύθερος κινδύνευε η ίδια η ζωή του. Όταν ελευθερώθηκε από το ανελεύθερο πνεύμα του Κύκλωπα, ξαναβρήκε τον αληθινό εαυτό του και το όνομά του που τον συνέδεε με τον πατέρα του και με την πατρίδα του.Η κατάσταση που ζούμε μοιάζει με αυτή του Οδυσσέα στη σπηλιά του Κύκλωπα; Δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε, ποια θα είναι η τύχη μας.

Ο Χριστός έδιωξε το μαμωνά, το μυθικό θεό του χρήματος, απ΄ το ναό. Το μυστήριο του "Χριστού μέσα μας", είναι κρυμμένο από μας. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τον εαυτό μας και το πνεύμα κάτω απ΄ το οποίο βρισκόμαστε και υπάρχουμε.

 Ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του στους Κολασσαείς γράφει πως είναι μυστήριο κρυμμένο στους αιώνες, ότι ο Χριστός είναι μέσα στην καρδιά τους.

"Νουθετούμε κάθε άνθρωπον με κάθε σοφίαν. Για να δυνηθή κάποιος να διδάξει τα μεγάλα μυστήρια της πίστεως του Χριστού, χρειάζεται να έχει κάθε σοφίαν, δηλαδή τη σοφία του Αγίου Πνεύματος, την σοφίαν από τις άγιες Γραφές, την σοφία των ορθών λογισμών και την σοφία των ελληνικών ιστοριών και αποφθεγμάτων".(Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης).

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ, 16.12.2014

15.12.14

Ο σοφός θα πάει στον Άγιο.

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Πρέπει να γνωρίσουμε και ν΄ αγαπήσουμε κάποιον που πιστεύει αληθινά, για να πιστέψουμε κι εμείς. Οι παλιοί, αντί να διαβάζουν θεωρίες, διάβαζαν βίους Αγίων για να γνωρίσουν και ν΄ αγαπήσουν τον Άγιο.

Οι αιρετικοί γίνονται διανοούμενοι κι αναζητούν σοφία στις Γραφές, παράδειγμα οι σύγχρονοι οπαδοί του Αρείου.Με πήρε μισό αιώνα, να καταλάβω ότι δεν χρειάζομαι σοφία αλλά Άγιο.

Ο σοφός θα πάει στον Άγιο. Δεν θα πάει ο Άγιος στον σοφό και στον πλούσιο.

Η αίρεση είναι αθεΪα. Ο άθεος είναι ο υπερήφανος που από την υπερηφάνειά του, χάνεται στις ανατολικές λατρείες του απολύτου και στις αιρέσεις, αντί να γίνει χριστιανός ορθόδοξος.

13.12.14

Ευχές

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Σε μένα δεν είναι βαρετή η επανάληψη στις ευχές. Αξία έχει η καλή διάθεση τόσο αυτού που εύχεται, όσο κι αυτού που δέχεται την ευχή. Η πρωτοτυπία στις ευχές, δεν είναι εύκολη, και δεν είναι και αναγκαία. Αρκεί ένα ευχαριστώ. Ο κόσμος δεν βαριέται να επαναλαμβάνει τα Χρόνια Πολλά, όπως δε βαριέται την Καλημέρα.

Μην κρίνετε τη φιλία και την αγάπη απ' την πρωτοτυπία. Να έχουμε εμπιστοσύνη στα καλά αισθήματα αυτών που μας εύχονται. . Κανένας αληθινός φίλος δεν εύχεται, αφού πρώτα σκεφτεί ,"τί έχω να κερδίσω από αυτόν".

11.12.14

Κακομαθημένα παιδιά

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Τα κακομαθημένα παιδιά δεν ευχαριστιούνται με τίποτα. Αν θέλεις να κακομάθεις το παιδί σου, να του κάνεις όλα τα χατίρια. Έτσι θα το καταστρέψεις. Με τίποτε δεν θα είναι ευχαριστημένο στη ζωή του.

Ευτυχώς που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να κάνει όλα τα χατίρια. Λέω "σχεδόν" γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν για χάρη αυτών που δε ευχαριστιούνται με τίποτα.

Ρώτησα κάποτε έναν πνευματικό γιατί φτάνει κανείς στην αυτοκτονία και μου απάντησε, γιατί πιστεύει ότι είναι ο μόνος τρόπος να συγκινήσει κάποιους που δεν συγκινούνται με τίποτα.

Ο αυτόχειρας κάνει τα πάντα για να συγκινήσει ένα κόσμο γεμάτο Φαρισαίους και νομοδιδασκάλους της Γραφής, τους οποίους ο Κύριος Ιησούς παρομοιάζει με κακομαθημένα παιδιά: "ηυλήσαμεν υμίν, και ουκ ωρχήσασθε, εθρηνήσαμεν υμίν, και ουκ εκλαύσατε.

Τεχνοκρατία

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Κατά την αντίληψη του τεχνοκράτη δεν έχει σημασία ο άνθρωπος, αλλά οι τεχνικές γνώσεις του.

Η γαλλική επανάσταση διακήρυξε ότι δεν θέλει να είναι η βάση της ζωής το ήθος. Η αντίληψη αυτή επιβλήθηκε με το διαφωτισμό σχεδόν παντού.

Οι λαοί επιλέγουν (ή δεν επιλέγουν και τους επιβάλλονται), ηγέτες με κριτήριο τις τεχνικές γνώσεις.

Δεν ενδιαφέρει του λαούς η δολιότητα. Την εκμετάλλευση τη θεωρούν τεχνικό λάθος που θα διορθώσει κάποιος ηγέτης πιο καπάτσος απ΄ τον προηγούμενο.

9.12.14

Το ψωμί των ανθρώπων

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Το ψωμί των ανθρώπων μοιράζεται σύμφωνα με το λεόντειο μύθο του Αισώπου. Ο αρχαίος μύθος του Αισώπου λέει πως όταν ήταν να μοιράσουν την τροφή τους το λιοντάρι, η αλεπού κι ο γάϊδαρος, ο γάϊδαρος τη μοίρασε σε τρία ίσα μερίδια και το λιοντάρι έφαγε το γάϊδαρο. Η αλεπού όταν ήρθε η σειρά της να μοιράσει, έβαλε όλη την τροφή στο μέρος του λιονταριού κι άφησε ένα μικρό κομματάκι για τον εαυτό της. Το λιοντάρι τη ρώτησε, ποιος την έμαθε να μοιράζει τόσο δίκαια και η αλεπού απάντησε , το πάθημα του γαϊδάρου.

Το λιοντάρι συμβολίζει τους δυνατούς χάρις στον τεχνικό πολιτισμό τους και ο γάΪδαρος συμβολίζει τους τεχνολογικά απολίτιστους της γης. Παλιά το ψωμί της οικογένειας το ζύμωνε και το έψηνε η μητέρα. Φαντάσου μια μητέρα που έχει δέκα παιδιά και κόβει το καρβέλι το ψωμί σε δέκα ίσα μερίδια και το μοιράζει δίνοντας στα δυο πολιτισμένα παιδιά της οχτώ μερίδια και στα οχτώ απολίτιστα παιδιά της δύο μερίδα.

Έτσι γίνεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του παγκοσμίου οικονομικού οργανισμού, η διανομή του προϊόντος της γης. Το 20% του πληθυσμού της γης καταναλώνει το 80% του παγκοσμίου προϊόντος και το 80% του πληθυσμού της γης καταναλώνει το υπόλοιπο 20% του παγκοσμίου προϊόντος.

Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται χάρις στον τεχνικό πολιτισμό. Δηλαδή στην σύμπραξη επιστήμης, τεχνικής και εμπορίου.Το ερώτημα είναι. Είναι ο τεχνικός πολιτισμός πρότυπο για τους φιλειρηνικούς λαούς της γης;

Αν στη γη δεν υπάρχει άλλος πολιτισμός εκτός από τον τεχνικό πολιτισμό, κι όλος ο κόσμος ακολουθήσει την εξέλιξη ,φαντάζεσαι τί θα γίνει όταν όλοι ασπαστούν τον τεχνικό πολιτισμό; Φωτεινά πνεύματα της Δύσης επισημαίνουν τον κίνδυνο και καλούν όσους έχουν νου για να σκέφτονται να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την αυτοκτονία της γης.

Η εποχή που έρχεται, είπε κάποιος διάσημος Εβραίος επιστήμονας, αν δεν γίνει χριστιανική, δεν θα υπάρξει.

2.12.14

Διχασμένος κόσμος

Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο κόσμος διχάζεται είτε έχει χρήματα είτε δεν έχει. Ο διχασμός του κόσμου αντικατοπτρίζει τον εσωτερικό διχασμό του ανθρώπου.

Τώρα, γράφει ο Τόμας Μέρτον στο βιβλίο του "Καινούριος άνθρωπος", δεν φοβάσαι μήπως μέσα στο πλήθος βγάλει κάποιος το περίστροφό του και σε πυροβολήσει. Τώρα φοβάσαι μήπως μέσα στο πλήθος βγάλεις εσύ το περίστροφό σου και αυτοπυροβοληθείς.

Χρονοβόρα, ενεργειοβόρα και υπνωτιστικά

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Τα ηλεκτρονικά (υπολογιστές, δέκτες τηλεόρασης κ.ά) είναι χρονοβόρα, ενεργειοβόρα και υπνωτιστικά. Είναι επινοήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας του φεουδάρχη (royal university) για να τρώνε το χρόνο και την ενέργεια των νέων και να τους υπνωτίζουν για να μην προβάλουν αντίσταση στα ολοκληρωτικά καθεστώτα.Όσο τα χρησιμοποιείς δεν ξέρεις ούτε που βρίσκεσαι, ούτε τί κάνεις. Πολύ περισσότερο δεν ξέρεις ποιος είσαι.

Είναι απαραίτητο οι χρήστες να κάνουν τακτικά διαλείμματα. Πρέπει να έχουν ένα χρονόμετρο μπροστά τους και κάθε μισή ώρα ή 45 λεπτά της ώρας να κουδουνίζει για να τους το θυμίζει.
Το αντίδοτο στα ηλεκτρονικά όπως και σε κάθε χρονοβόρα, ενεργειοβόρα και υπνωτιστική επινόηση του Εχθρού είναι η Ευχή για τους άλλους. "Εύχεσθε υπέρ αλλήλων, ίνα ιαθήτε",(να προσεύχεσθε ο ένας για τον άλλον , για να θεραπεύεσθε), γράφει ο Απόστολος Ιάκωβος στην αγία Επιστολή του, στο 5ο κεφάλαιο, στίχος 16.

1.12.14

"Φίλοι της αδικίας"

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Αυτή είναι μια παραβολή από το Ευαγγέλιο, όπως τη θυμάμαι: Ένας επιστάτης όταν ο κύριος της περιουσίας του ζήτησε να του δώσει λογαριασμό , κάλεσε τους οφειλέτες και έναν έναν του μείωσε το χρέος.
-Πόσα οφείλεις εσύ;
-Διακόσια
-Σβήστο και γράψε εκατόν πενήντα.
-Εσύ πόσα οφείλεις;
-Εκατό,
-Γράψε ογδόντα.
Έτσι έκανε σε όλους τους οφειλέτες.
Όταν έμαθε ο κύριος αντί να τον μαλώσει τον επαίνεσε. Γιατί έτσι, με αυτόν τον τρόπο, όταν θα τον έδιωχνε θα είχε φίλους να τον βοηθήσουν.
Έτσι να κάνετε κι εσείς στο δρόμο του Θεού , είπε ο Ιησούς , για να κάνετε φίλους, για να σας βοηθήσουν στη βασιλεία του Θεού.
Ο επιστάτης ενδιαφέρθηκε για μετά, ενώ εμείς δεν ενδιαφερόμαστε και καλά θα κάναμε να ενδιαφερθούμε έστω και με φίλους της αδικίας.
Η δήθεν δικαιοσύνη με τη συνέπεια στις απαιτήσεις του κυρίου της περιουσίας, στην πραγματικότητα είναι αδικία, όταν το αποτέλεσμα είναι στέρηση των φίλων.

Την παραβολή αυτή πρέπει να τη διαβάσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις που για να είναι συνεπείς με τους πιστωτές, δεν θα έχουν ούτε ένα φίλο, να τους βοηθήσει, όταν θα χρειάζονται τη βοήθειά του.