25.9.12

Ο πλούσιος θα πάει στον άγιο!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

              Ο πλούσιος θα πάει στον άγιο! Ο πλούσιος νέος πηγαίνει στον Κύριο για να ρωτήσει πώς θα σωθεί. Ο ευνούχος της Κανδάκη επίσης ζητάει από τους Αποστόλους να τον κατηχήσουν στην διδασκαλία του Χριστού και βαπτίζεται αυτός κι η οικογένειά του. Ο Εκατόνταρχος πηγαίνει στον Ιησού και παρακαλεί για τη σωτηρία του υπηρέτη του. Ο νομοδιδάσκαλος Νικόδημος, μέλος του ιουδαϊκού συνεδρίου, πηγαίνει νύχτα στον Ιησού. Αγωνιά για τη σωτηρία του. Πώς μπορεί κανείς να ξαναγεννηθεί; Τί είναι πνευματική γέννηση; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν το νου του.

            Ο πλούσιος θα πάει στον άγιο για να θεραπευτεί αυτός κι η οικογένειά του. Ο άγιος προς τι θα πάει στον πλούσιο; Για να αποκτήσει πλούτη ή άξιώματα ή φήμη; Μα τα έχει αρνηθεί εκ των προτέρων όλα αυτά.

            Κάποιος αρχιεπίσκοπος στέλνει  απεσταλμένους σ΄ έναν ασκητή στην έρημο και τον καλεί να τον κάνει επίσκοπο. Ο ασκητής κόβει το αυτί του για να μην πάει. Οι απεσταλμένοι φεύγουν  και επιστρέφουν. "Ο αρχιεπίσκοπος λέει πως γίνεσαι επίσκοπος και με κομμένο αυτί", λένε στον ασκητή. Ο ασκητής παίρνει το μαχαίρι και κόβει τη μύτη του. "Δεν μπορώ να γίνω επίσκοπος με κομμένη μύτη", λέει. Οι απεσταλμένοι φεύγουν μα ξαναγυρίζουν: "Ο αρχιεπίσκοπος σε θέλει και με κομμένη μύτη" , του λένε. "Και με κομμένη μύτη μπορεί να γίνει επίσκοπος, αυτός που είναι άξιος!"

        

         

       

Δεν υπάρχουν σχόλια: