26.4.12

Πού θα βρούμε μια ήσυχη γωνιά;


Του Μόσχου  Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου


     “Πουθενά δεν βρήκα ησυχία”, γράφει ο Θωμάς Κεμπήσιος στο βιβλίο του Μίμηση του Χριστού, “παρά σε κάποια γωνιά μ΄ ένα βιβλίο στο χέρι”.

     Η ήσυχη γωνιά του Θωμά Κεμπήσιου, ήταν η ανάγνωση κάποιου αγαπημένου βιβλίου. Πώς μπορεί κανείς, σαν τον Θωμά Κεμπήσιο, να βρει τη δική του ήσυχη γωνιά;

     Τί είχε η ήσυχη γωνιά του Κεμπήσιου; Η ησυχία του Κεμπήσιου δεν προερχόταν από την έλλειψη θορύβου στη γωνιά του. Η ησυχία του ήταν η ανάγνωση. Δεν πρόκειται λοιπόν για εξωτερική ησυχία, αλλά για εσωτερική.

     Ζητάμε την ησυχία για να αποφύγουμε να νιώθουμε την ανησυχία εντός μας.
Πρέπει να βρούμε κάτι που θεραπεύει την εσωτερική ανησυχία μας. Ό,τι και να  ΄ναι αυτό θα είναι η ήσυχη γωνιά μας, η γωνιά που όταν βρισκόμαστε σ΄ αυτήν δεν είμαστε ανήσυχοι.

   Π.χ. μερικοί αισθάνονται ανησυχία, όταν βρίσκονται σε ήσυχα μέρη. Αυτοί θεραπεύουν την ανησυχία τους με το να βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους σε πολυσύχναστα μέρη. Δεν ησυχάζουν αν δεν ακούν το θόρυβο από τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους. Γι΄ αυτούς ήσυχη γωνιά είναι ο θόρυβος των ανθρώπων γύρω τους.

   Άλλοι που νιώθουν ανησυχία από τα οικογενειακά τους προβλήματα βρίσκουν ησυχία σε πολυθόρυβα κέντρα, όπου ο θόρυβος τους εμποδίζει να θυμούνται τα οικογενειακά τους προβλήματα. Το ίδιο ισχύει και γι΄ αυτούς. Η ήσυχη γωνιά τους είναι ο θόρυβος.

    Υπάρχουν λοιπόν διαφορετικές ήσυχες γωνιές για διαφορετικούς ανθρώπους. Ωστόσο κάθε ήσυχη γωνιά έχει αυτό το χαρακτηριστικό, την ανεμπόδιστη αναπνοή.
Η αναπνοή είναι συνδεδεμένη με τις σκέψεις και με το συναίσθημα. Γρήγορες αποσπασματικές σκέψεις γρήγορες, κοφτές αναπνοές. Και γρήγορες κοφτές αναπνοές προκαλούν το αίσθημα της ανησυχίας, του πανικού καθώς και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

     Γρήγορες σκέψεις και έντονο συναίσθημα προκαλούν εσωτερική ανησυχία.. Η ήσυχη γωνιά όποια κι αν είναι πρέπει να μας εξασφαλίζει την δυνατότητα να σκεφτόμαστε αργά κι η αισθηματική μας κατάσταση να είναι απαλή, δίχως μεγάλη ένταση. Οποιοδήποτε έντονο συναίσθημα μπορεί να χαλάσει την ήσυχη γωνιά μας.  

     Πώς μπορούμε να βρούμε μια ήσυχη γωνιά μέσα σ΄ έναν ανήσυχο κόσμο;
Είτε υπάρχει μια συλλογική ψυχή είτε καθένας απο μας δέχεται  την ανησυχία των άλλων και μεταδίδει τη δική του στους άλλους δεν υπάρχει ήσυχος άνθρωπος στον κόσμο. Παρόλο που όπως μεταδίδεται η ανησυχία μεταδίδεται και η ησυχία. Γι΄ αυτό λέει ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ, απόκτησε την εσωτερική σου ειρήνη και χίλιοι άνθρωποι γύρω σου θα σωθούν.

     Για να μην είναι το άρθρο αυτό θεωρητικολογία θα πούμε κάτι συγκεκριμένο, αν και δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα από την προσωπική μας πείρα. Αν η ήσυχη γωνιά μας εξαρτάται από την πλήρη αναπνοή μας, πρέπει να πούμε ποια είναι πλήρης αναπνοή. Πλήρης αναπνοή είναι αυτή που γίνεται με την κοιλιά και το διάφραγμα και λιγότερο από το στήθος. Η διαφραγματική αναπνοή είναι η καλύτερη από όλες, γιατί με λιγότερη προσπάθεια εισέρχεται μεγαλύτερη ποσότητα αέρα στους πνεύμονες.

     Εισπνέουμε απαλά  τεντώνοντας  μπροστά την κοιλιά κι ύστερα την περιοχή όπου βρίσκεται το διάφραγμα και στη συνέχεια εκπνέουμε τον αέρα που εισπνεύσαμε με απαλή, παρατεταμένη εκπνοή.

    Τρεις βαθιές αναπνοές είναι η ήσυχη γωνιά για τον καθένα μας όπου κι αν βρίσκεται. Δεν χρειάζεται παρά μόνο βαθιά αναπνοή και συγκέντρωση της προσοχής μας στην αναπνοή.

   Στην Κάλυμνο, όπου υπηρετούσα, όταν ένιωθα ανησυχία, πήγαινα στο σπίτι ενός φίλου μου που με γαλήνευε η βαθιά παρατεταμένη αναπνοή του. Ο φίλος μου καθόταν απλώς δίπλα μου, ενώ εγώ ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι, γεμάτος πανικό, ζάλη, ιδρώτα . Σε λίγα λεπτά ηρεμούσα. Από τότε προσέχω την αναπνοή μου. Έμαθα απ΄  την προσωπική μου πείρα ότι η γρήγορη, κοφτή αναπνοή φέρνει γρήγορες αποσπασματικές σκέψεις κι οι γρήγορες αποσπασματικές σκέψεις φέρνουν γρήγορη αναπνοή η οποία μπορεί να προκαλέσει τα ενοχλητικά συμπτώματα που προανέφερα. 

1 σχόλιο:

Μόσχος Λαγκουβάρδος είπε...

Μάλλον πρέπει να το απορρίψω το κείμενο αυτό ως ξένο με όλα όσα πιστεύω.

Δεν πιστεύω ότι φέρουν σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα τέτοιες ψυχοτεχνικές μέθοδοι που θυμίζουν γιόγκα.

Η μόνη οδός που φέρει σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα είναι η οδός δια της μετανοίας, αυτή που μας εκμυστηρεύονται οι νεκροί ως τον ύστατο λόγο τους προς τους ζώντες: η οδός δια της μετανοίας.

Δεν θα σβήσω το άρθρο για να το έχω ως παράδειγμα γραφής που δεν θεμελιώνεται στο θεμέλιο του Ιησού Χριστού.