14.7.09

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος, Ο μιμητισμός της επιθυμίας

Κάποιο ανέκδοτο παρμένο στην τύχη, δείχνει ότι ασυνείδητα επιθυμούμε αυτό που επιθυμούν οι άλλοι. Σε όλα τα ανέκδοτα γελάμε με τον ασυνείδητο αυτόν μιμητισμό μας. Μια φορά κάποιος ξυριζόταν σε κάποιο κουρείο. Ξαφνικά μπαίνει στο κουρείο ένας μικρός και φωνάζει :¨Θείε Τζων, το σπίτι σας καίγεται». Ο άνθρωπος βγαίνει γρήγορα στο δρόμο κι αρχίζει να τρέχει με τις σαπουνάδες στο πρόσωπο και την με την άσπρη πετσέτα τυλιγμένη στο λαιμό του. Αλλά σε λίγο σκέφτεται : «Εγώ δεν έχω σπίτι , ούτε είμαι ο θείος Τζων»! Εδώ φαίνεται καθαρά ότι πρέπει να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε κι ύστερα να πέσουμε θύματα του μιμητισμού.
Ένα άλλο ανέκδοτο δείχνει επίσης ότι ενεργούμε ασυνείδητα, όταν μιμούμαστε τους άλλους και επιθυμούμε ό,τι επιθυμούν οι άλλοι: Κάποιος πήγε σ΄ ένα γέρο να ζητήσει ξύδι σαράντα ετών. «Άκουσα ότι έχετε ξύδι σαράντα ετών και θέλω να μου δώσετε και μένα». Κι ο γέρος του απάντησε: «Θα είχα ξύδι σαράντα ετών, αν έδινα στον κάθε βλάκα που με ζητούσε;»
Στην εποχή μας η κρίση γενικά σε όλους τους τομείς έγινε ρουτίνα. Όλοι είμαστε εναντίον όλων. Παρόλα αυτά ο μιμητισμός μας καλά κρατεί. Επιθυμούμε ότι επιθυμούν οι άλλοι. Ίσως αυτή η αχαλίνωτη μιμητική επιθυμία να είναι η αιτία της γενικής κρίσης. Ο καπιταλισμός, το καθεστώς στο οποίο ο ανταγωνισμός είναι δίχως όρια δεν είναι άλλο τίποτε παρά επιθυμία δίχως όρια, η οποία καταλήγει σε έναν άγριο ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς. Στο ερώτημα , ποιος γέννησε τον καπιταλισμό, κάποιος σύγχρονος φιλόσοφος απάντησε , οι πίθηκοι, εννοώντας τον μιμητισμό της επιθυμίας.
Με το θέμα αυτό της μιμητικής επιθυμίας και της συλλογικής βίας στην οποία καταλήγει ασχολήθηκε στα βιβλία του ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ζιράρ. Θά ’θελα να γράψω για τον Ρενέ Ζιράρ και ειδικότερα για την επίδραση που άσκησε σε μένα η ανάγνωση των βιβλίων του.
Ο Ρενέ Ζιράρ, είναι ίσως ο μοναδικός από τους φιλοσόφους και τους διανοουμένους που αποκάλυψε στον κόσμο την κολοσσιαία παρανόηση της ανθρωπότητας, αφού είχε την ενορατική ικανότητα να κατανοήσει το αληθινό νόημα της Αγίας Γραφής και ιδίως της Καινής Διαθήκης και του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου, και να επισημάνει ότι η Αγία Γραφή αποκαλύπτει και καταγγέλλει το μηχανισμό της συλλογικής βίας.

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: