27.6.19

Το δικαίωμα στην τεμπελιά

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι φτωχοί δεν είναι πια πολίτες με μειωμένα δικαιώματα, ιδίως ως προς το δικαίωμα στην τεμπελια. Από τα αρχαία χρόνια το δικαίωμα στην τεμπελιά ανήκει κυρίως στους πλουσίους. Τώρα ανήκει το ίδιο σε πλούσιους και φτωχούς.
Με την σύγχρονη υπερ-ανάπτυξη του τεχνικού πολιτισμού, και τις υλικές ανέσεις που δημιούργησε, έπαψε να είναι το δικαίωμα στην τεμπελιά, αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων. Πλούσιοι και φτωχοί τώρα απολαμβάνουν τον υλιστικό παράδεισο της βιομηχανικής ανάπτυξης του δυτικού κόσμου.
Κανείς δεν έχει παράπονο πια για την αδικία. Πλούσιοι και φτωχοί ζουν καλύτερα από τους αρχαίους βασιλιάδες. Η πολυπόθητη ισότητα έγινε πραγματικότητα τόσο στο καλό όσο και στο κακό. Πλούσιοι και φτωχοί το ίδιο απολαμβάνουν τις ανέσεις και το ίδιο βασανίζονται απ’ το εσώτατο (υπαρξιακό) άγχος της επιβίωσης. Η ανθρωπότητα διέρχεται την στωική και κυνική φιλοσοφική της εποχή. Ο Κράτης, ο Διογένης, ο Ζήνων κ.ά. αρχαίοι φιλόσοφοι προτιμούσαν να ζουν φτωχά παρά να βασανίζονται απ΄το υπαρξιακό άγχος της επιβίωσης.
Ωστόσο υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ πλουσίων, εννοούμε τους υπερ-πλούσιους και φτωχών: Είναι η διαφορά στην ύπνωση και στην αυτο-ύπνωση. . Ποιοι υπνωτίζουν ποιους και ποιοί αυτο-υπνωτίζονται. Οπωσδήποτε δεν υπνωτίζουν οι φτωχοί τους πλούσιους, γιατί δεν έχουν το μέσον για την γενική ύπνωση. Αυτό δε σημαίνει ότι οι πλούσιοι δεν υπνωτίζονται. ΟΙ πλούσιοι υπνωτίζουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, αφού δε διαφέρουν στις προκαταλήψεις, όπως ονομάζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους.
Με το παραπάνω σκεπτικό προτείνω, να καταργηθεί η ψήφος των πολιτών, πλουσίων και φτωχών , ώστε να ψηφίζουν μόνον οι ιδιοκτήτες των καναλιών της τηλεοράσεως, αφού είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τα πολιτικά και τα πολιτικά πρόσωπα, που ψηφίζουν οι ψηφοφόροι στην τηλεοπτική ύπνωσή τους. Πείτε μου , ποιούς θέλουν οι καναλάρχες, να σας πω ποιους θα ψηφίσει ο κόσμος. Μήπως αυτό δεν κάνουν οι διάφορες σφυγμομετρήσεις που μεταδίδει η τηλεόραση;

25.6.19

ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΣΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ


Ιουνίου 24, 2019
Η Ευρώπη διοικείται από ένα δαιμονο-μασονικό κίνημα. Προσέχετε τι ψηφίζετε…(π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος).


Η Ευρώπη διοικείται από κατεξοχήν κέντρα μασονικά, πρόσωπα μασονικά· απόδειξη όλοι όσοι προβάλλονται μέσα από την ταραχή, τη βαβούρα, ως υπουργοί και πρωθυπουργοί των διαφόρων χωρών της Ευρώπης ανήκουν σε μασονικές λέσχες…
Του π. Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου
Δρ. Θεολογίας και Οικονομικών

Ο π. Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος κάνει μια μνημειώδη αναφορά στην ευρωζώνη, το ευρώ, τις αδηφάγες τράπεζες ως μασωνο-δαιμονικές δομές και στην αντίδραση μας έναντι τους στις κάλπες.

Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα:

Για χίλιους λόγους, διάφοροι φορείς όλο αυτόν τον καιρό τρομοκρατούν το λαό μας, με διάφορους εκφοβισμούς. Και αυτός ο εκφοβισμός είναι διπλός. Ο ένας εκφοβισμός είναι τι θα γίνει αν θα φύγουμε από την ΕΟΚ και ο άλλος είναι τι θα γίνει αν δεν θα φύγουμε.

Θέλω να σας τονίσω τα εξής. Πρώτα-πρώτα, η θέση μου για τα μνημονιακά είναι σαφέστατη, την έχω πει χίλιες φορές. Το είπα πριν από λίγο, το θεωρώ βαθύτατη προδοσία του λαού και του τόπου. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά αυτό δεν μου αρκεί. Αυτή είναι η βασική μου αντίδραση. Τι παρακάτω έχω να προσθέσω, για να προσέξει ο λαός.

Κοιτάξτε, το δαιμονομασονικό κίνημα το οποίο διοικεί την Ευρώπη, όπως το λέω είναι -καθαρά έτσι- δεν είναι μια γενική ιστορία.

Η Ευρώπη διοικείται από κατεξοχήν κέντρα μασονικά, πρόσωπα μασονικά· απόδειξη όλοι όσοι προβάλλονται μέσα από την ταραχή, τη βαβούρα, ως υπουργοί και πρωθυπουργοί των διαφόρων χωρών της Ευρώπης ανήκουν σε μασονικές λέσχες….

Κοιτάξτε, κι αν ακόμη για μια στιγμή ξεφύγω από τη δουλεία του μνημονίου -που δεν μπορώ να ξεφύγω, με κυνηγάει συνέχεια γιατί είναι η δουλεία του εργάτη, όπως είπα πριν από λίγο, και δεν μπορώ να δεχτώ νοήμονα Έλληνα που δέχεται την υποδούλωση της Ελλάδος σε συστήματα, προσέξτε, τα οποία ούτε τα σκέφτηκε, σε συστήματα που δεν τα σκέφτηκε ποτέ.

Δεν θα επικαλεστώ το άρθρο 120 του σημερινού Συντάγματος. Δεν θα το επικαλεστώ. Εγώ το Χριστό επικαλούμαι, αλλά απλώς θυμίζω ότι αυτό το άρθρο λέει ότι η τήρηση του Συντάγματος αυτού επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Δεν το επικαλούμαι, αλλά το λέει το Σύνταγμα, απλώς το θυμίζω, ήταν το παλιό 114, είναι στο άρθρο 20, όχι ως ακροτελεύτιο. Άρα εδώ υπάρχει μια επίκληση για τον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας πόσο έχει πατριωτισμό.

Αν αυτός ο τόπος προετοιμάζεται να ενταχθεί σε ένα γενικότερο σύστημα δαιμονομασονικό, όπως το αποκάλεσα υπεύθυνα -γιατί αυτά είναι τα κέντρα σήμερα, είναι αυτά τα κέντρα που λειτουργούν το σήμερα, τα οποία έχουν ως καίριο, προσέξτε δεν είναι τυχαίο, άξονά τους το τραπεζικό σύστημα.

Μην ξεχνάτε την Αποκάλυψη.
Ότι θα έρθει ένα σύστημα το οποίο θα είναι τελείως εγκλωβιστικό για τον άνθρωπο.
Δεν θα μπορεί ο άνθρωπος να σηκώσει κεφάλι και δεν θα μπορεί να ψωνίσει ή να αγοράσει.

Όλα τα χρήματα σήμερα λειτουργούν μέσα από τις τράπεζες. Γι ‘αυτό οι τράπεζες είναι τα ”καλά παιδιά” της ιστορίας.

Εν μέσω κρίσεως δεν ξέρω πόσα δισεκατομμύρια πήραν αυτό τον καιρό οι τράπεζες στην Ελλάδα, για να είναι τα καλά παιδιά αυτού του συστήματος.
Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
Σημαίνει πως αυτή η Ευρώπη, με αυτό το ευρώ, είναι πουλημένη εκ προοιμίου.

Κι εγώ συντασσόμενος μαζί τους, παίρνω την ευθύνη, η Ελλάδα να έρθει σε αυτό το σύστημα το οποίο ετοιμάζει την κόλαση και την πολιτεία του Αντιχρίστου.
Εγώ έτσι νιώθω. Και νιώθω ότι πρέπει να το πω στο λαό του Θεού.
Όποιος αντιδράσει, θα πονέσει. Αλλά εγώ ξέρω ότι σε αυτόν τον τόπο υπάρχει μια ιστορία αντιδράσεως και δεν ζητώ να αντιδράσετε σε οτιδήποτε.
Να αντιδράσετε σε αυτό που σας είπα. Τι σας είπα;
Δαιμονο-μασονοκρατία σας είπα και το λέω υπεύθυνα.

Όλοι οι κεντρικοί φορείς αυτού του τόπου και της Ευρώπης είναι αυτοί και απεργάζονται αυτό το σχέδιο για την Ευρώπη. Η Ευρώπη, εγκλωβισμένη σε ένα παγκόσμιο δήθεν κράτος το οποίο εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα με άξονα το τραπεζικό σύστημα, το οποίο αναφέρεται στην Αγία Γραφή, στην Αποκάλυψη.
Εγώ δεν θα πάρω, ευχαριστώ.

Υπ’ αυτή την έννοια, φυσικά δεν δέχομαι τα κόμματα τα μνημονιακά, δεν δέχομαι οποιονδήποτε θέλει η Ελλάδα να συνεχίζει μες στην Ευρώπη και στο ευρώ.
Το φωνάζω επίσημα. Είναι κι αυτό πούλημα της Ελλάδας.

Δεν μπορώ εγώ προσωπικά να συνεργήσω και να μην το πω στο λαό του Θεού ότι έχετε ευθύνη. Για το αύριο, το οποιοδήποτε τραγικό, δεν με φοβίζει η φτώχεια. Σας τρομοκρατούν με τη φτώχεια. Όχι, αυτός ο λαός έζησε και φτωχός.
Αλλά εγώ κινούμαι μέσα απ᾽ την Ορθοδοξία μας. Σας τρομοκρατούν με τη φτώχεια κάθε μέρα. Αυτό σας λένε: τι θα πάθει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα ναι ελεύθερη, αλλά θα ναι πιο φτωχιά. Αν δέχεστε αυτή τη σύμβαση, μην πουλήσετε την Ελλάδα πια στις καρδιές σας, έχετε ευθύνη.
Δεν μπορείτε να κρυφτείτε πια. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό το πράγμα πια.

Έχετε ευθύνη για το αύριο της Ελλάδας αν παιχθεί αυτή η ιστορία του οποιουδήποτε Αντιχρίστου μέσα και από την Ελλάδα.
Εμείς ως Έλληνες Ορθόδοξοι πρέπει να πούμε όχι. Δεν ξέρω τι θα πουν οι άλλοι.
Άρα αντιδρώ και στα μνημονιακά και σε όσους χαϊδεύοντας και τα αυτιά των ψηφοφόρων, λένε είμαστε αντιμνημονιακοί, αλλά εμείς θα μείνουμε εκεί.

Μας κοροϊδεύουν και αυτοί. Συγχωρέστε με.
Εγώ δεν έχω να πω κάτι άλλο, αλλά ένιωσα σ’ αυτή την τελευταία συνάντηση σήμερα -δεν ξέρω πως θα είμαστε τον Οκτώβριο- ένιωσα ότι πρέπει αυτό να το πω.

Άλλο τίποτε δεν θα πω, δεν έχω να κάνω άλλο κήρυγμα, εγώ σωπαίνω, είπα ο,τι είπα, πείτε με ηλίθιο, πείτε με βλάκα, αλλά μπρος στην τρομοκρατία που σας κάνουν κάθε μέρα, εγώ δεν σας τρομοκρατώ, σας ελευθερώνω.
Και θέλω ένα λαό που είναι στην Εκκλησία και είναι ελεύθερος και δεν τρέμει το φυλλοκάρδι του γιατί φοβάται τις καταθέσεις του, που θα κρύψει τα δικά του, που θα κρύψει ο,τι έχει. Εδώ δεν μπορείς να κρυφτείς πια….

Το σύστημα είναι δαιμονιώδες. Τι θα ψηφίσετε θα πάρετε την ευθύνη του!

Απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα ομιλίας του πρωτοπρεσβυτέρου Κωνσταντίνου Στρατηγόπουλου που έγινε στα πλαίσια των κατηχητικών αναλύσεων της προς Τιμόθεον επιστολής του Αποστόλου Παύλου, στο χωρίο Κεφάλαιο 1, στίχοι 6-11, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, Δικηγορικών Γλυφάδας, την Πέμπτη 24-05-2012. (floga.gr)

Πηγή
το είδαμε ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ

Σκεφτείτε το πολύ καλά πριν πάτε να ψηφίσετε, τι ακριβώς πρέπει να ψηφίσετε…
Και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αλλά και τα υπόλοιπα μικρότερα σφίζουν από άθεους, θεομπαίχτες, απατεώνες και κυρίως ξεπουλημένους σε Ευρώπη και Μασωνεία ευρωραγιάδες προδότες…

24.6.19

Είναι η ποσότητα μέτρο για όλα;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Την εποχή, όπως τη σημερινή, που επικρατεί ο ωφελιμισμός, μέτρο για όλα τα πράγματα είναι η ποσότητα|: Καλύτερα περισσότερα, παρά λιγότερα. Κάποιος έλεγε το ίδιο και στις αρρώστιες: Ό,τι και νά 'χει κανείς καλό είναι.

Κάλλιο περισσότερο, παρά λιγότερο. Κάλλιο περισσότερα χρήματα,παρά λιγότερα. Κάλλιο περισσότερο φαγητό παρά λιγότερο; Κάλλιο περισσότερος έρωτας παρά λιγότερος;

Κι όταν κάτι σε βλάφτει, πάλι θα πούμε κάλλιο περισσότερο, παρά λιγότερο; Κι αν ο έρωτας γίνεται όχι για την ερωτική χαρά, αλλά από ανάγκη, μπορούμε να πούμε κάλλιο περισσότερο παρά λιγότερο;

Μια ηλικιωμένη γυναίκα , για να συγκρατήσει την κόρη της από την υπερβολή, της έλεγε, δεν έχουν οι άντρες τελειωμό.

Η εργατική επιστήμη θεωρεί το σύστημα εργασίας με βάση την ποσότητα της απόδοσης, καταστροφικό για τον εργαζόμενο.

23.6.19

H έννοια της γνώσης

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τί είναι η γνώση. Κατ’ άλλους φιλοσόφους, όπως για τον Σωκράτη και του Στωικούς, η γνώση είναι αρετή. Για τον Αριστοτέλη η γνώση έχει πρακτική σκοπιμότητα. Αυτός που γνωρίζει τι είναι το θάρρος, έλεγε ο Αριστοτέλης,δε σημαίνει ότι είναι θαρραλέος. . Για τον Αριστοτέλη η γνώση δεν έχει να κάνει με την αρετή. Αυτός που γνωρίζει ένα πράγμα έχει πρακτικά πλεονεκτήματα.

Στην πραγματικότητα ο Αριστοτέλης δεν είναι αντίθετος με αυτούς που θεωρούν τη γνώση αρετή. Απλώς δίνει άλλη έννοια στη λέξη «γνώση». Ο Σωκράτης και οι Στωικοί έδιναν στη λέξη «γνώση» την έννοια του Λόγου, δηλαδή του Πνεύματος. Αυτός που έχει πνεύμα θάρρους, είναι θαρραλέος. Κι αυτός που διακατέχεται από πνεύμα δειλίας, είναι δειλός. Ενώ ο Αριστοτέλης έβλεπε την πρακτική σκοπιμότητα της γνώσης. Σχεδόν όπως συμβαίνει σήμερα, που η γνώση έχει την έννοια της πληροφορίας. Με αυτήν την πρακτική έννοια δεν θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε την υπέρτατη αξία του Δελφικού ρητού «Γνώθι σ’ αυτόν».

Όταν λέμε το στίχο του Εθνικού μας ύμνου «Σε γνωρίζω από την κόψη / του σπαθιού την τρομερή», δεν νιώθουμε το ίδιο με αυτό που νιώθει αυτός που έχει εγκυκλοπαιδική γνώση της έννοιας της Ελευθερίας. Η εικόνα του στίχου του ύμνου είναι βίωμα, που ακολουθεί την εποπτεία, ενώ η εγκυκλοπαιδική γνώση είναι αντικείμενο της γνωστικής λειτουργίας της ψυχής, χωρίς να μετέχουν οι άλλες δύο ψυχικές λειτουργίες, δηλαδή το θυμικό και το βουλητικό. Ο Αριστοτέλης διέκρινε την τριμερή σύσταση της ψυχής: Στην περίπτωση του ύμνου μετέχουμε στο πνεύμα του ύμνου, με το όμοιο πνεύμα της ψυχής μας, ενώ στη γνώση του μυαλού δεν είναι αναγκαίο το αίσθημα. Μπορεί να υπάρχει και μπορεί να μην υπάρχει.

Παρόμοια είναι η διαφορά ανάμεσα στη γραμματική ερμηνεία και στην πνευματική ερμηνεία. Τη διαφορά αυτή τη βλέπουμε στους παρακάτω παροιμιακούς στίχους. Οι στίχοι αυτοί διακρίνουν ανάμεσα στη γνώση του μυαλού και στην πνευματική γνώση, και τονίζουν τη διαφορά υπέρ της πνευματικής γνώσης: Η πνευματική γνώση, σε πάει παραπέρα. Σου ανοίγει μπροστά σου απέραντες εκτάσεις, στις οποίες χωρεί ολόκληρο το σύμπαν. Όσο μακριά ανοίγεται η σκέψη τόσο μακριά πηγαίνει κι αυτός που έχει δυνατό το πνεύμα του. «παιδί μου μάθε γράμματα, παιδί μου βάλε γνώση. Τα γράμματα είναι στο χαρτί κι η γνώση πέρα πέρα».

22.6.19

Μυστήρια

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ποια είναι η κρυμμένη γνώση που μεταδίδεται με τα μυστήρια; Γιατί κρύβεται η γνώση; Από ποιους κρύβεται; Νομίζω ότι κρύβεται από αυτούς που δεν της μοιάζουν. Ο Ηράκλειτος έλεγε, πως η ομορφιά αγαπάει να κρύβεται. Η ομορφιά είναι ένα μυστήριο.

Ο μύστης αναλαμβάνει να εξακριβώσει αν το πνεύμα αυτού που ζητεί την μύηση, είναι όμοιο με τη γνώση στην οποία πρόκειται να μυηθεί. Αν δεν είναι όμοιος, δεν είναι έτοιμος να μυηθεί. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν απαιτείται μύηση σε πράγματα που δεν είναι όμοια με τον εαυτό τους, που δεν είναι σταθερά, αλλά διαφέρουν από τον έναν στον άλλον. Γιατί στα πράγματα αυτά η γνώση είναι υποκειμενική. Περί γούστου (γεύση) ουδείς λόγος. Το ίδιο κι η επιλογή του συντρόφου στο γάμο δεν πετυχαίνει πάντα. Γι’΄αυτό ο κόσμος λέει πως στο γάμο, πρέπει να έχεις τύχη.

Η γιαγιά μου η Βασιλική, ευχόταν πάντα να βρω άνθρωπο όμοιο με εμένα. Εννοούσε η γυναίκα που θα πάρω να μου μοιάζει στο χαρακτήρα. Ήταν πεπεισμένη πως ισχύει ο πνευματικός νόμος, το όμοιο ελκύει το όμοιο. «Ομοιος ομοίω, αεί πελάζει». Η φράση αυτή είναι απ΄ το Συμπόσιο του Πλάτωνος. "ο όμοιος τον όμοιο πάντα πλησιάζει".ο άνθρωπος από τη φύση του τείνει να προσεγγίζει ανθρώπους που του μοιάζουν, τείνει να συναναστρέφεται τους ομοίους του.

20.6.19

Η έννοια της προσευχής

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Με τη μαγεία ο άνθρωπος προσπαθεί με διάφορα κόλπα, να εξαναγκάσει το πνεύμα να κάνει το θέλημά του. Κατάλοιπο της πίστης στη μαγεία είναι και η ερμηνεία της προσευχής που δίνουν αυτοί που  τελούν υπό την επιρροή της μαγείας. Γι’ αυτούς που θεωρούν την προσευχή ένα είδος εξευγενισμένης μαγείας, ερμηνεύουν την προσευχή ως αίτημα προς το Θεό, να κάνει το θέλημα του ανθρώπου. Ο ΑϊνστάΪν έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «να μη λέμε στο Θεό τί να κάνει»! Αυτοί λοιπόν, υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να προσευχόμαστε και να λέμε στο Θεό, τί να κάνει. Ο Θεός γνωρίζει τις ανάγκες του ανθρώπου. Δεν χρειάζεται να του τις θυμίζουμε εμείς, διότι είναι παντογνώστης.

Την αρχαία εποχή υπήρχε διχογνωμία ανάμεσα στους φιλοσόφους, ως προς την προσευχή, ,τη λατρεία και τις θυσίες. Το κύριο επιχείρημα ήταν ότι ο Θεός δεν αλλάζει τη θέλησή του, ούτε με την προσευχή ούτε με τη λατρεία και τις θυσίες.

Οι αρχαίοι είχαν τον σπερματικό λόγο του Θεού, δεν γνώριζαν τον ζωντανό Λόγο του Θεού. Ο Ιησούς λέει «έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου ελαφρύ.» Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Διδασκαλία, το φορτίον του Χριστού είναι ελαφρύ «τοις προαιρουμένοις», δηλαδή σ’ αυτούς που θέλουν. Με άλλα λόγια, αυτοί που θέλουν να τους θεραπεύσει ο Ιησούς, θα πάνε προς Αυτόν με την προσευχή. Η προσευχή είναι ο δρόμος που μας πηγαίνει κοντά στο Θεό. Όταν προσευχόμαστε δείχνουμε έμπράκτως τη θέλησή μας για τη θεραπεία μας.

 Ο Ιησούς θέλησε να πάει στους Γεργεσηνούς για να θεραπεύσει τους νοσούντας, αλλά δεν του το επέτρεψαν. Βγήκαν οι προύχοντες στα όρια της περιοχής τους και είπαν στον Ιησού ότι δεν τον θέλουν. Αυτό είναι το άκρον άωτον της αχαριστίας: Ο Θεός έρχεται προς το μέρος μας για να μας θεραπεύσει και εμείς τον αρνούμαστε. Ο Απόστολος Παύλος δε λέει «καλέστε το Θεό ναρθεί». Λέει πηγαίνετε εσείς στο Θεό. Πλησιάστε σ’ Αυτόν. Μην απομακρύνεστε από Αυτόν. Συμφιλιωθείτε, λέει με το Θεό. Δε λέει ο Θεός να συμφιλιωθεί με εμάς και για να το κάνει πρέπει να του προσφέρουμε τη λατρεία και τις θυσίες μας. Ο Χριστός κατήργησε τις θυσίες διότι κινούν τον θυματοποιητικό μηχανισμό και δημιουργούν θύματα, τα ιερά σφάγια, όπως λέγονται. Αλλά ουδέποτε υπήρξαν πραγματικά ιερά σφάγια. Υπήρξαν προφάσεις των ισχυρών, για να διατηρήσουν τα πλούτη τους και την εξουσία τους.








Ο ρυθμός αποδεικνύει ότι ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο ρυθμός είναι του ελεύθερου, δημιουργικού πνεύματος ενώ η μονοτονία είναι δουλική απομίμηση. Ο άνθρωπος, ως πνευματικό ον δεν μπορεί να ζήσει με τη μονοτονία, όπως είναι π.χ. ο εγκλεισμός σε άσπρα κελιά. Λένε πως δεν υπάρχουν στη δημιουργία του Θεού ούτε δύο ίδιες σταγόνες της βροχής!
Το ότι τα πάντα στη φυσική δημιουργία είναι πλασμένα με ρυθμό αποδεικνύει ότι ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού!

 Και κάτι άλλο: λέμε ότι η χώρα μας είναι ευλογημένη απ΄ το Θεό και είναι. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτή η ποικιλία και ο ρυθμός στη Φύση . Πουθενά δεν υπάρχει αυτή η αρμονία στo φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην πνευματική δημιουργία , όσο εδώ ΟΙ μορφές των αγαλμάτων και των κτισμάτων αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

"Φιλοσοφικό λεξικό"

19.6.19

Το Ασυνείδητο

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν η συνείδηση μας κατηγορεί , βλάπτουμε τον εαυτό μας, αντί να σπεύσουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας, Με το διαζύγιο π.χ. οι διαζευγμένοι πέφτουν με τα μούτρα σε κάποιο πάθος. Αν δεν κάπνιζαν, καπνίζουν δύο και τρία πακέτα την ημέρα. Ή αν καπνίζουν τσιγάρο, αγοράζουν πίπα πιστεύοντας ότι έτσι βλάπτουν περισσότερο τον εαυτό τους. Ή γίνονται πότες και καταστρέφουν έτσι την υγεία τους.
Αυτό είναι ίσως μια απάντηση στο ερώτημα, γιατί συμβαίνουν τόσο άσχημα πράγματα στους καλούς ανθρώπου;. Συμβαίνουν για την συνείδηση. Γιατί αποφεύγουν τη συνείδηση και τον ¨΄ελεγχο" του εαυτού τους τον αναλαμβάνει το Αρνητικό Ασυνείδητο.

ΟΙ πνευματικές χαρές

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ενώ τις χαρές του σώματος τις νιώθουμε σε όλη τους την ένταση, τις χαρές του πνεύματος, είναι αμφίβολο, αν τις νιώθουμε καθόλου. Μια απ' τις πιο δυνατές πνευματικές χαρές΄είναι η χαρά της εσωτερικής ειρήνης.

 Άραγε πώς νιώθεται η χαρα της εσωτερικής ειρήνης; Νομίζω νιώθεται ως το αίσθημα του θάρρους απέναντι στο Θεό. Όταν δεν νιώθουμε την ανάγκη να κρυφτούμε από την παρουσία Του. Πώς κρυβόμαστε; Κρυβόμαστε με κάθε τρόπο, που μας κάνει να ξεχνάμε το Θεό.

8.6.19

Προϋποθέσεις ψήφου

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Για να ψηφίσει κάποιους ο λαός πρέπει:
1. Να σέβονται την ιστορία του και
2. Να θέλει να συνεργαστεί μαζί τους.

6.6.19

Αντάλλαξε τη γνώση με τη χάρη

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Παλιά για να ανεβείς στο βουνό –προσκυνητής σε κάποιο μοναστήρι- έπρεπε να είσαι έτοιμος, να έχεις κάνει τη δέουσα σωματική, πνευματική και ψυχική προετοιμασία. Έπρεπε να νηστέψεις για ν νιώσεις όλα αυτά που σου πρόσφερε το βουνό και η προσέγγιση στους μοναχούς, στους ανθρώπους της ευλογημένης ησυχίας. Τώρα σε λίγα λεπτά ανεβαίνεις με το αυτοκίνητό σου στο βουνό, γιατί το έχουν οργώσει με δρόμους που σε πάνε εύκολα παντού. Έτσι όμως χάθηκε το νόημα του να ανεβείς με κόπο και ιδρώτα ψηλά στο βουνό για να νιώσεις την ειρήνη των μοναχών. Αν ξέρεις τη διαφορά του τότε και του τώρα, θα καταλάβεις πλήρως τους λόγους του Κυρίου, τούτο το γένος δεν θα σωθεί παρά μόνο με νηστεία και προσευχή.

Η χριστιανική ορθόδοξη διδασκαλία είναι ασκητική (νηπτική). Απαιτεί νηστεία και προσευχή. Χωρίς τη νηστεία είναι δύσκολη η προσευχή και χωρίς την προσευχή, την νοερά προσευχή, είναι δύσκολη η νηστεία. Η μία βοηθάει την άλλη. Με την πρόοδο της επιστήμης η προσέγγιση ακόμα και στο πνεύμα γίνεται με αναλυτικό τρόπο. Εννοείται ότι η ανάλυση είναι μέθοδος της επιστήμης, η οποία εξυπηρετεί την ίδια και όχι αυτόν που χρειάζεται την προσέγγιση και τη συμμετοχή στο πνεύμα. Όλα τα πράγματα μπορούν ίσως να γίνουν αντικείμενα της αναλυτικής μεθόδου, εκτός από το πνεύμα και την συμμετοχή του σ’ αυτό.

Στην χριστιανική ορθόδοξη διδασκαλία η γνώση είναι η χάρη. Έρχεται σε μας, όταν η καρδιά μας είναι καθαρή από τα εμπόδια της χάρης. Η συμβουλή του πνευματικού μου ήταν πάντοτε αυτή: «μην εμποδίζεις τη χάρη να σε επισκεφθεί». Δεν ρώτησα «πώς εμποδίζω τη χάρη να μ’ επισκεφθεί;». Και δε ρώτησα γιατί δεν ήμουν ακόμα έτοιμος να εφαρμόσω τη συμβουλή του. Ο πνευματικός δεν μιλάει αν δεν ερωτηθεί, είτε ρητά είτε ενδόμυχα. Αν ρωτούσα τον πνευματικό μου, τον πατέρα Κωνσταντίνο, σίγουρα θα μου έλεγε πως. Θα μου έλεγε κατ’ αρχήν «παιδί μου, να έχεις την ελπίδα σου στο Χριστό. Με την ελπίδα σου στο Χριστό, δε θα εμποδίζεις τη χάρη να σ’ επισκεφθεί».

Αργότερα, όταν συνειδητοποιούσα το βίωμα της χάρης, θα καταλάβαινα επίσης τα λόγια των Αγίων να ανταλλάσουμε τη γνώση με τη χάρη. Θα καταλάβαινα και την παροιμία που έλεγαν στο χωριό μου «παιδί μου μάθε γράμματα, παιδί μου βάλε γνώση. Τα γράμματα είναι στο χαρτί κι η γνώση πέρα-πέρα» . Ποια είναι άραγε η γνώση που πηγαίνει πιο πέρα; Είναι σίγουρα η χάρη, που όταν την έχει ο άνθρωπος δεν απελπίζεται, γιατί ανοίγει κόσμους που δεν έχουν πέρας!