29.6.17

Το κίνητρο της αγάπης είναι παντού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

ΣΤΙΧΟΣ

Τι ωραίο τύπο έχετε,
με τις τιραντούλες σας,
του είπε μια κοπελίτσα
στο δρόμο,
σφίγγοντάς του το χέρι.


ΣΧΟΛΙΟ

Απίστευτο!. Στα εφηβικά μας χρόνια ήτα διαφορετικά. Θυμάμαι ΄όταν μετά έξι μηνών φλερτ το φρούριο έπεσε κι η ωραιότερη κοπέλα του κόσμου, σταμάτησε στο δρόμο να της μιλήσω, εγώ έχασα τα λόγια μου και την κοιτούσα σαν χαζός. Όταν βέβαια έμαθα ότι το φλερτ μου ήταν παραπανίσιο για την κοπέλα, έχασα πάσα ιδέα για τον εαυτό μου. 

Μερικοί δεν πιστεύουν στην εξιδανίκευση. Ίσως γιατί δεν έχουν εμπειρία της Ενσυναίσθησης!΄Τί σχέση έχει η εξιδανίκευση με την ενσυναίσθηση; Έχει σχέση. Αν αγαπάς δεν χαρίζεις την αγάπη σου όπου νά 'ναι. ι. Σε όλα κίνητρο είναι η αγάπη, ακόμα και στο σεξ. Χωρίς αγάπη δε γίνετα
  
Οι σεξολόγοι κι οι δημοσιογράφοι αναζητούν λόγους της ανδρικής ψυχρότητας. Η αγάπη δεν έχει θέση στην αναζήτησή τους. Τί είναι η αγάπη; Τρώγεται;

28.6.17

ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟ ΘΕΟ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ !

Στη λύπη μου δεν έχω
παρηγοριά τα
ελαφρά τραγούδια. Στη 
λύπη μου καταφεύγω
στην κλασική μουσική!


 ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟ ΘΕΟ
Πιστεύω στο Θεό
Μόνο επειδή
ο Θεός υπάρχει ο
Μπετόβεν έγραψε το
Αλεγκρέτο της Εβδόμης.





Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ

Είμαστε και σώμα, αλλά δεν είμαστε αποκλειστικά το σώμα. Ο άνθρωπος είναι σώμα και πνεύμα. Το πνεύμα μας δεν είναι από τον κόσμο αυτόν που φθείρεται και φεύγει αυτός και η επιθυμία του. Προς Θεού, να μην ταυτίζομαι τον εαυτό μας με το σώμα, όπως έκαναν και κάνουν οι ειδωλολάτρες.

27.6.17

Πώς να σωθούμε;

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

(Ποίημα και σχόλιο)

Όταν ρώτησαν τον Ιησού
οι Μαθητές Του
Τί να κάνουν να σωθούν
είπε,να μη είστε
από αυτόν τον κόσμο.
_________________________________________

ΣΧΟΛΙΟ

Να ζείτε σ' αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου.

Κατά την γνώμη μου η Εντολή αυτή του Ιησού δεν έχει άλλη επιλογή. Αν ζούμε σ' αυτόν τον κόσμο και είμαστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου, τόσο το χειρότερο για μας.

ΟΙ Αρχαίοι το είπαν αυτό στην Μυθολογία τους. Ο θεός της θάλασσας ο Ποσειδώνας και ο πατέρας των Θεών Κρόνος, έχουν ένα παραπλήσιο νόημα, ,που το δηλώνουν με μυθικό τρόπο. Άρα το ερώτημα που απασχολούσε τους Μαθητές του Χριστού, βασάνιζε και το μυαλό των Αρχαίων Ελλήνων. 

Κάποτε μιλούσαμε με κάποιο φιλόλογο. Μου είπε: οι αρχαίοι φιλόσοφοι και οι τραγικοί ποιητές είναι οι Χριστιανού προ του Χριστού και έχουν διδαχθεί με αποκαλυπτικό τρόπο από τον σπερματικό Λόγου του Θεού, πριν την ενσάρκωσή Του στο Πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού.

21.6.17

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΒΟΣΚΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΩΝ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Δέκα εφτά ώρες και πλέον συζητούσε ο βοσκός με τους λύκους. Τελικά, οι λύκοι του είπαν,

-Άκουσε τί θέλουμε από σένα. Να μας δώσεις τους σκύλους και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε.

Ο βοσκός πιο μυαλωμένος από μερικούς πολιτικούς, δεν δέχθηκε και η συμφωνία δεν έκλεισε. Οι σκύλοι εκπαιδευμένοι από τα αρχαία χρόνια να φυλάγουν τη στάνη απ΄ τους λύκους, συνέχισαν τον πατριωτισμό τους~

18.6.17

Μην κρίνετε

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Να δεχόμαστε τις άσχημες καταστάσεις, σημαίνει να μην τις απωθούμε στο υποσυνείδητο γιατί μας πολεμάν από εκεί. Τις απωθούμε όταν αρνούμαστε να δεχθούμε ότι υπάρχουν και ζούμε , σαν να μην υπάρχουν. Τα ζώα στους γκρεμνούς βαδίζουν όσο γίνεται πιο κοντά, για να τους καταλαβαίνουν. Δεν βαδίζουν όσο γίνεται πιο μακριά για να τους ξεχνούν.

Είτε τις προσέχεις είτε όχι τις άσχημες καταστάσεις, οι άσχημες καταστάσεις υπάρχουν. Νά 'χεις το νου σου στην Κόλαση και να μην απελπίζεσαι. Η απώθηση έχει δυσάρεστες συνέπειες. Ό,τι απωθούμε το προβάλλουμε και κατακρίνουμε τους άλλους.

Η Εντολή"μην κρίνετε για να μην κριθήτε" του Κυρίου μας Ιησού Χριστού , έχει ως προϋπόθεση, και χωρίς αυτή δε γίνεται , sine qua non να μην απωθούμε. Αν απωθούμε θα προβάλουμε κι αν προβάλουμε αυτό που απωθούμε στους άλλους θα το κατακρίνουμε σ' αυτούς γιατί δεν έχουμε το θάρρος και τη δύναμη να το κατακρίνουμε στον εαυτό μας. Γι' αυτό και το απωθούμε στο υποσυνείδητο.

17.6.17

Εγκατάλειψη

 Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

«Οι φίλοι μου και οι πλησίον μακρόθεν έστησαν και ήγγισαν» (Ψαλμ 37)

     Αν δεν ένιωσες εγκαταλειμμένος από όλους, ακόμα κι απ΄ τους δικούς σου, δεν θα καταλάβεις την ψυχή που πονάει γιατί νιώθει ότι εγκαταλείφθηκε από όλους, όπως ένιωσε ο Δαβίδ και συνέθεσε αυτούς τους υπέροχους ψαλμούς, που ο πολύς κόσμος τους αγνοεί κι έχει παραδοθεί στην κριτική σκέψη του.
      Ένα παιδάκι καθόταν κοντά στις γραμμές του τραίνου και κάθε φορά χαιρετούσε τον κόσμο που ταξίδευε με το τραίνο, αλλά κανένας δεν του απαντούσε. Ώσπου παραπονέθηκε στον πατέρα του. Ο πατέρας του που δεν είχε τον κριτικό νου που έχει ο πολύς κόσμος, ένιωσε το παράπονο του παιδιού του και πήγε στον μηχανοδηγό και του μίλησε. Από τότε κάθε μέρα ο μηχανοδηγός χαιρετούσε το μικρό παιδί , με σημαίες και σαλπίσματα!
      Δείχνουμε συμπάθεια και θαυμασμό στο μικρό παιδί που έχουμε μέσα μας, και που λαχταράει τη συμπάθεια και το θαυμασμό, δηλαδή την αγάπη, κι ο κριτικός νους διαμαρτύρεται γιατί φοβάται την εξάρτηση. Ποια εξάρτηση απ΄ την ανιδιοτελή αγάπη; Εξάρτηση είναι από την εγκατάλειψη. Όταν δεν νιώθουμε τον πόνο της ψυχής του παιδιού μας, και δεν του δείχνουμε την συμπάθεια και το θαυμασμό γι΄ αυτό που είναι, αυτό είναι εγκατάλειψη και εξάρτηση. Κι αυτό πρέπει να προσέξουμε να το εξαλείψουμε, να μην υπάρχει. Κι ο μόνος τρόπος είναι ο θαυμασμός και η συμπάθεια. Γιατί η αγάπη θεραπεύει. Η αγάπη , η ανιδιοτελής αγάπη είναι το πιο λαμπρό πράγμα του κόσμου!

       Ψαλμός 38 (Απόδοση)
«Ταλαιπωρήθηκα, κυρτώθηκα εντελώς. Θλιμμένος περπατώ όλη τη μέρα. Τα σπλάχνα μου είναι γεμάτα φλόγωση και δεν υπάρχει υγεία στο κορμί μου.
Φθάρθηκα και τσακίστηκα ολότελα. Κραυγάζω από τον πόνο της καρδιάς μου.
Κύριε, εσύ γνωρίζεις όλη τη λαχτάρα μου, κι ο στεναγμός μου δεν σου είναι κρυφός.
Χτυπάει η καρδιά μου ανάστατη, μ’ άφησε η δύναμή μου.ως και το φως ακόμα των οφθαλμών μου το ‘χασα κι αυτό. Φίλοι και γνώριμοι δεν μου συμπαραστάθηκαν στα βάσανά μου. Κι οι πιο δικοί μου με κρατάνε σε απόσταση. (…)
Αλλά εγώ κάνω τον κουφό, πως δεν ακούω. Και τον μουγγό που δεν μπορεί να μιλήσει. Είμαι σαν ένας άνθρωπος που δεν ακούει τίποτα κι απόκριση στο στόμα του δεν έχει. Γιατί σ’ εσένα, Κύριε, έλπισα, εσύ θα μου αποκριθείς, Κύριέ μου και Θεέ μου. Είπα «ας μη χαρούν μ’ εμένα οι εχθροί μου». (…)
Μη μ’ εγκαταλείπεις, Κύριε. Θεέ μου, μη φεύγεις μακριά μου. Έλα γοργά και βοήθησέ με, Κύριε και σωτήρα μου.»
(Απόσπασμα)

14.6.17

Το πνεύμα της δειλίας κι η αγάπη

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το Ευαγγέλιο γράφει, "η αγάπη διώχνει το φόβο". Τί σημαίνει αυτό; Δεν ξέρω. Πρέπει να σημαίνει πολλά πράγματα. Στην περίπτωσή μου σημαίνει τα εξής. Ότι προϋπόθεση ν' αγαπάς είναι να αγαπάς τον εαυτό σου. Έτσι μπορείς ν' αγαπάς και τους άλλους. Διαφορετικά δεν γίνεται. Αλλά και το να αγαπάς τον εαυτό σου, ειναι μια κουβέντα. Πώς αγαπάμε τον εαυτό μας; Όλα τα εμπόδια που συναντάμε έχουν αυτήν την αποστολή, να μας εμποδίσουν ν' αγαπάμε τον εαυτό μας. 

Εμπόδιο να αγαπάμε τον εαυτό μας π.χ. είναι το πνεύμα της δειλίας που μας πιάνει μερικές φορές. Και τώρα με την κατάσταση μας πιάνει συχνότερα.

Πώς διώχνει η αγάπη το πνεύμα της δειλίας, που μας εμποδίζει να αγαπάμε τον εαυτό μας και εν συνεχεία και τους άλλους; Αν πείσουμε τον εαυτό μας ότι αξίζει να τον αγαπάμε , που νιώθει δειλία, η αγάπη θα διώξει τη δειλία. Πες , λοιπόν, στον εαυτό σου, όταν σε πιάνει δειλία, "αγαπώ τον εαυτό μου που νιώθει δειλία."

Ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα δειλίας, αλλά πνεύμα θάρρους. Μην γίνεσθε ξανά δούλοι των ανθρώπων, λέει ο Απόστολος Παύλος.

9.6.17

ΔΙΑΙΤΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ρώτησα το φίλο μου τί του είπε ο καρδιοχειρουργός να τρώει.
-Μου είπε να τρώω λίγο, είπε.
Για να τρώω λίγο εφαρμόζω διάφορες τεχνικές:

Πρωτον;Τρώω αργά για να περνάει η ώρα και να χορταίνω. Για να το πετύχω, τρώω με το αριστερό χέρι, (το δεξί δεν έχει καμιά συμμετοχή στη διαδικασία.)

Δεύτερον: Ζυγίζω το φαγητό, χωριστά το κρέας και χωριστά το ζουμί. Το ζουμί δεν το ζυγίζω καθόλου. Σήμερα ζύγισα τις φακές, 120 γρμ. και το ζουμί κατά βούλησιν.

Τρίτον: Ξεκινάω την ημέρα με φρουτοσαλάτα, χόρτα βραστά και τσάΪ. Ψωμί μόνο 30 γρμ.

Τέταρτον και το σπουδαιότερο, τίποτε στο στόμα, ανάμεσα στα πέντε μικρογεύματα, ανά 3 ώρες όπως τα μωρά.
Αν αυτά που γράφω ωφελήσουν κάποιον, άξιζε να τα γράψω χίλιες φορές.

Θα μου πείτε εσύ είσαι συγγραφέας. Από σένα ο κόσμος περιμένει να γράφεις για πνευματικά θέματα. Ναι. Ακολουθώ όμως την Ορθόδοξη Παράδοση, που λέει να γράφουμε μόνο αυτό που ζούμε, όχι αυτό που ξέρουμε. Οι Άγιοι δεν έγραψαν ούτε μια σειρά, για κάτι, που δεν το έζησαν οι ίδιοι στο πετσί τους. Γι΄ αυτό δεν λένε μόνο τί να κάνουμε, αλλά και πώς να το κάνουμε, διότι έχουν και την εμπειρία του. Αμήν

5.6.17

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

" Μην το σκέφτεσαι αυτό." Η συμβουλή αυτή, όπως οι περισσότερες , δεν πιάνουν. Γιατί είναι το ίδιο είτε σκέφτεσαι κάτι που δεν σ' αρέσει είτε προσπαθείς να μην  σκεφτείς κάτι που δεν σ' αρέσει, είναι ακριβώς το ίδιο.

Μόνο η αγάπη τα υπερβαίνει όλα. Άρα ποιό είναι το φάρμακο; Είναι να αγαπάς τον εαυτό σου που σκέφτεται αυτό που δεν του αρέσει. Δηλαδή λες νοερά μέσα σου ; "ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΣΠΡΗ ΑΡΚΟΎΔΑ."
Κάνε αυτό, και θα δεις καλό. Αυτή είναι η μεγάλη δύναμη της Αγάπης, μπροστά στην οποία, δεν μπορεί κανείς και τίποτε να αντισταθεί. Ο Κύριος και Θεός μου, το λέει ως εξής: "ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΗΝΑΙ ΤΩ ΠΟΝΗΡΟ". Μην αντιστέκεσαι στο πονηρό, γιατί θα σε παγιδέψει μέσα του.

ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ.
Όποιος δεν καταλαβαίνει γιατί να αγαπάμε τους εχθρούς μας, δεν ξέρει τίποτε απ΄ το Χριστό και την Διδασκαλία Του. ΑΜΗΝ

moschoblog.blogspot.com