29.11.15

ΤΟ ΠΙΟ ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΔΕΧΘΕΙΣ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το πιο θλιβερό και το πιο δύσκολο να το δεχθείς μήνυμα του Ευαγγελίου είναι τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στη Δευτέρα προς Θεσσαλονικείς επιστολή, στο τρίτο κεφάλαιο, στίχος 2ος,"ου γαρ πάντων η πίστις" .

"Ου γαρ πάντων η πίστις" σημαίνει ότι δεν πιστεύουν όλοι. Αλλά σημαίνει και ότι δεν είναι ίδιον όλων να πιστεύουν. Δηλαδή δεν είναι η πίστη για όλους.

Αυτό είναι το πιο θλιβερό και το πιο δύσκολο να το δεχθείς μήνυμα του Ευαγγελίου.

 Ετικέτες:
Πίστη, απιστία

27.11.15

Ο Ιπποκράτης και η Θεραπεία

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Ιπποκράτης, μου είπε ένας φίλος γιατρός, εξέταζε τους αρρώστους του, χωρίς να τους ξεχωρίζει σε ελαφρά ασθενείς και σε βαριά ασθενείς, ακόμα και την κακοήθεια.

Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί όλοι χρειάζονταν το ίδιο πράγμα, την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού τους. Η βάση της θεραπείας του Ιπποκράτη είναι ότι ο ιατρός βοηθάει τον ασθενή να αυτοθεραπευτεί.

Ο γιατρός δεν θεραπεύει ασθένειες αλλά ασθενείς.

Μου θύμισε εκείνο τον Ιταλό γιατρό που κάτω από την συνταγή για τα φάρμακα έγραφε και το βιβλίο που συνιστούσε να διαβάσει ο ασθενής του.


Το είπα στο φίλο γιατρό και γέλασε.

26.11.15

Η αγωνία και η άμυνα του οργανισμού στις ασθένειες

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Και τί με νοιάζει εμένα η αγωνία ; θα σου πουν.

Τους νοιάζει. Ας ακούσουν τί λένε οι γιατροί. Η αγωνία φθείρει την άμυνα του οργανισμού σε όλες τις ασθένειες που περιμένουν πώς και πώς να βρουν φθαρμένη άμυνα , για να επιτεθούν.

Μπορεί να μην τρέμεις να αδικείς τον αδερφό σου μπροστά στο Θεό, γιατί λες ότι δεν υπάρχει Θεός κι αν υπάρχει δεν ασχολείται μαζί σου. Τις αρρώστιες όμως τις τρέμεις.

Γι΄ αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα συμφιλιώσου με αυτόν που αδίκησες.

24.11.15

Ει εμέ εδίωξαν ...

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι, είπεν ο Κύριος. Αν δεν εμβαθύνουμε στα λόγια αυτά του Κυρίου, θα πούμε ότι η προφητεία αυτή του Ιησού ισχύει για τους μαθητές Του και δεν ισχύει για μας. Εκείνοι που δίωξαν το Χριστό δεν ζουν πια. Πώς θα διώξουν και εμάς;

Ενώ η αληθινή ερμηνεία είναι πως και τότε και τώρα και εις τους αιώνες των αιώνων , σε κάθε άδικη δίωξη, διώκουν πρώτα τον Χριστό και ύστερα εμάς.

23.11.15

Επικοινωνία

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Το σπουδαιότερο είναι η επικοινωνία. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ο προορισμός του ανθρώπου, η επικοινωνία. Αυτό πιστεύω κι εγώ.
Θα μου πείτε ότι το σπουδαιότερο πράγμα είναι η αγάπη. Ναί. Είναι η αγάπη, αλλά και η επικοινωνία χωρίς αγάπη και πίστη δεν γίνεται.
Με αυτούς που επικοινωνούμε, αν η επικοινωνία μας είναι αληθινή, έχουμε σύμπνοια, δηλαδή αγάπη και πίστη, αμοιβαία εμπιστοσύνη, ότι δεν εξαπατάει ο ένας τον άλλον.

Ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, από τους πρώτους Αγίους της Εκκλησίας, πιστεύει ότι τις ενώσεις τις δημιουργεί το ωραίο. Δεν είναι ωραίο να εξαπατάει ο ένας τον άλλον. Οι ενώσεις διαλύονται από την ιδιοτέλεια αυτών που μετέχουν. Δεν είναι ωραίο πράγμα η ιδιοτέλεια στις ενώσεις.
Φτιάξανε οργανώσεις για πατερναλισμό, για να υποκαταστήσουν την οικογένεια, τον πατέρα, τη φιλία, την καλοσύνη, την συμπάθεια, την συμπόνοια, την αγαθοεργία. Όλα γινόντουσαν με σκοπιμότητα της χειραγώγηση των πολιτών και των λαών και την διαιώνιση της εκμετάλλευσης από μερικές ελίτ πλουσίων. Όλα αυτά δεν είναι ωραία και γι΄ αυτό οι ενώσεις στην Ελλάδα, διαλύθηκαν και καλά έκαναν, γιατί δεν ήταν αληθινές. Απόδειξη ότι οι πιο πολλοί από αυτούς που αναμίχθηκαν κατέλαβαν δημόσια αξιώματα.

Μ' αρέσει που ο ελληνικός λαός, με την μεγάλη του αισθητική καλλιέργεια, θεωρεί απαράδεκτο αυτό που δεν είναι ωραίο!

ΟΙ ΓΑΔΑΡΗΝΟΙ ΚΑΙ Η ΣΚΟΝΗ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Όταν οι Γαδαρηνοί,(οι πλούσιοι προφανώς) , δεν επέτρεψαν τον Ιησού να εσέλθη στην περιοχή τους ,για να θεραπεύσει το λαό ,ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του:

 Όταν δεν σας δέχονται στα σπίτια τους , να τινάζετε και τη σκόνη των υποδημάτων σας.

Να τινάζουν τη σκόνη της διδασκαλίας των δαιμονίων.

Δεν υπάρχει ούτε μια λέξη στο Ευαγγέλιο που να μην μεταφέρει κάποιο πνευματικό νόημα.

22.11.15

ALMA AUSENTE


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Να μην δείχνουμε έλλειψη αγάπης σε κανέναν. Η απουσία του Θεού πληγώνει αφάνταστα.
Πήγε μια φορά κάποιος σε έναν Άγιο και τον ρώτησε, τί να κάνει για να σωθεί και ο Άγιος
απάντησε; Να μην εξευτελίσεις ποτέ κανέναν και θα σωθείς.

ΕΚΤΟΣ ΑΝ...


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου 




21.11.15

Η δημοκρατία δεν συμβαδίζει με το φόβο

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Η δημοκρατία δεν συμβαδίζει με το φόβο. Εκλογές σημαίνoυν περισσότερες από μία επιλογές. Αν ο φόβος αποκλείει κάθε άλλη επιλογή, αυτό δεν είναι εκλογές ούτε δημοκρατία.

13.11.15

ΕMΠΟΔΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ T.S.Eliot


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

-Τόμας, είναι οι σωτήρες συνεργοί στην αυτοκτονία της ανθρωπότητας;

Υπάρχουν λαοί που θέλουν να αυτοκτονήσουν και δεν το ξέρουν, Τόμας; Οι Έλληνες ανήκουν σ΄ αυτήν την κατηγορία; Το ίδιο κι οι συμπατριώτες σου οι Άγγλοι;

Πώς εμποδίζεις έναν λαό,να αυτοκτονήσει; Πώς βοηθάς στην αυτοκτονία , το ξέρουμε. Βοηθάς με τη συμμετοχή σου στην εκλογή των Σωτήρων. Αλλά πώς εμποδίζεις έναν λαό να αυτοκτονήσει;

11.11.15

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΔΙΨΑΣΜΕΝΟΥ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Εμβαθύνοντας στο κουβανέζικο τραγούδι guaijiro, μαθαίνω καινούρια πράγματα. Υπάρχει το guajiro lamentacion,,το θρηνητικό. Αυτό μου αρέσει πιο πολύ από όλα.

Υπάρχει το guajiro torrente, το χειμαρώδες, το ορμητικό,αυτό που με το πάθος του παρασέρνει τα πάντα και τραγουδιέται όπως με τον τρόπο των Ποντίων, που το παίξιμο της λύρας διαρκείς μερικές ώρες χωρίς διακοπή.

Υπάρχει επίσης το guajiro correspondente, το διαλογικό που το τραγουδούν οι προφορικοί ποιητές και κάνουν διάλογο μεταξύ τους, οι δε ακροατές συμμετέχουν με επιφωνήματα χαράς για κάθε επιτυχημένη ρίμα ή έξυπνη απάντηση.

Guajiro, προέρχεται από το aguajero, που σημαίνει μέρος ποτιστικό. Το guajiro ποτίζει και ξεδιψάει τους διψασμένους. Είναι το τραγούδι του διψασμένου, του πονεμένου, του ξωμάχου, του εγκαταλειμμένου, του οδοιπόρου, που κάνει τη δίψα του , τραγούδι. Αυτή ήταν η μόνη τους χαρά, των ανθρώπων του μόχθου, το τραγούδι, το guajiro. Τώρα και στον τόπο μας guajiro θα τραγουδάμε. Οι κυβερνήσεις εγκατέλειψαν το λαό. Κοιτάζουν πώς να διαχειριστούν την ήττα τους. Λες και αυτό είναι που καίει το λαό, πώς θα διαχειριστούν τα κόμματα την ηττοπαθή εξουσία τους!

10.11.15

Δρόμος σωτηρίας


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Υπάρχουν πολλοί δρόμοι σωτηρίας. Την ασθένειαν ηρετισάμην" (Υπάρχουν πολλοί δρόμοι σωτηρίας, την ασθένειαν επέλεξα).

Να είναι ευλογημένες οι ταλαιπωρίες, τα αγκάθια και τα τριβόλια και οι παγίδες, γιατί μόνον με τις δυσκολίες θυμούμαστε το Θεό. Αφαίρεσε τις παγίδες, λέει ο Αγιος Αντώνιος, και κανένας δεν σώζεται. "Μέσα απ΄ τον πόνο θα ευλογήσεις το Θεό" Στάρετς Ζωσιμά προς τον Δημήτρη Καραμαζώφ του Ντοστογιέφσκι.

Ανάλογα με το τί πιστεύεις ότι είναι ο Θεός και ποια είναι η σχέση σου με το Θεό , καταλαβαίνεις και τις Γραφές.Αν πιστεύεις ότι η σχέση σου με το Θεό είναι σχέση υποταγής καταλαβαίνεις αλλιώς τις Γραφές και αν πιστεύεις όπως οι Χριστιανοί πιστεύουμε ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας όλων των ανθρώπων, όπως αποκάλυψε ο Ίδιος, καταλαβαίνουμε τη Γραφή διαφορετικά.

Στον Παράδεισο ο Αδάμ και η Εύα πριν την πτώση τους είχαν άμεση επικοινωνία με το Θεό.Μετά την πτώση τους η άμεση επικοινωνία τους με το Θεό διεκόπη.

Βγαίνοντας από τον Παράδεισο ο Θεός τους λέει ότι θα ζουν με τον ιδρώτα του προσώπου τους: "εν ιδρώτι του προσώπου σου φαγή τον άρτον σου, έως του αποστρέψαι σε εις την γην, εξ ης ελήφθης, ότι γη ει και εις γην απελεύση",

Τα λόγια αυτά του Θεού προς το πλάσμα Του δεν είναι κατάρα ή τιμωρία, όπως καταλαβαίνει κανείς όταν πιστεύει ότι ο Θεός είναι δυνάστης. Τα λόγια αυτά σημαίνουν για μας τους χριστιανούς, ότι μέσα απ΄ τον πόνο θα ευλογούμε και θα δοξάζουμε το Θεό, ενώ μέσα στον Παράδεισο ο άνθρωπος είχε , όπως είπαμε, διαρκή, άμεση επικοινωνία με το Θεό, πριν το αίσθημα της ενοχής διακόψει την επικοινωνία τους.

2.11.15

Φύλαγε την Πίστη και την Παράδοση και θα σε φυλάει, Ο Εχθρός ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις.


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Ο Εχθρός ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις. Ξέρει ο εργαζόμενος, ο προλετάριος, τί σημαίνει ότι ο εχθρός ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις; Ο Εχθρός πολεμάει την Ορθόδοξη Πίστη και την Ορθόδοξη Παράδοση για να τις σβήσει από το χάρτη. Ξέρει ο εργαζόμενος τί σημασία έχει γι΄ αυτόν να υπάρχει η Ορθόδοξη Πίστη και η Ορθόδοξη Παράδοση; Ξέρει ποιά είναι η διαφορά να φυλάει η Πίστη και η Παράδοση την ελευθερία του ανθρώπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Εχθρός ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις αλλά δεν ανεβάζει και κατεβάζει Ορθόδοξη Πίστη και Ορθόδοξη Παράδοση. Η Πίστη και η Παράδοση είναι ισχυρότερη από το νόμο. Τον νόμο τον καταργεί νεώτερος νόμος. Ο νόμος δεν καταργεί την Πίστη και την Παράδοση. Η Πίστη και η Παράδοση καταργεί τον νόμο.

Ο Εχθρός λέει στον εαυτό του: Ας σβήσω εγώ απ΄ το χάρτη την Ορθοδοξία και την Παράδοση και ας εξαρτιούνται η ελευθερία και τα άλλα δικαιώματα από τις κυβερνήσεις και θα ιδούν τί θα γίνουν ελευθερία και δικαιώματα.


Ετικέτες:
Ορθόδοξη Πίστη, Ορθόδοξη Παράδοση, ελευθερία, δικαιώματα εργαζομένων, κυβερνήσεις , έθιμο, νόμος

Γιατί αρρωσταίνουμε;


Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

      Κάποιος πήγε σ΄ ένα μοναστήρι και βλέποντας τους μοναχούς ρώτησε:«Τι κάνετε εσείς εδώ». «Εμείς δεν κάνουμε κατάχρηση του κόσμου», είπε ένας μοναχός. . Πράγματι ο μοναχός δε ζει, όπως όλος ο κόσμος, για ν΄ αρέσει στον εαυτό του. Ο μοναχός ζει για ν΄ αρέσει στο Θεό. Αν όλος αυτός ο κόσμος που δεν προσεύχεται και που αυτοκτονεί, επισκεπτόταν τα μοναστήρια, θα ήξερε πως υπάρχει κι άλλος τρόπος ζωής, εκτός απ΄ τον συνηθισμένο.
     Η σκηνή στην οποία ο Ιησούς εκδιώκει τους εμπόρους απ΄ το ναό, είναι και μια παραβολή στην οποία ο ναός είναι η καρδιά του ανθρώπου και οι έμποροι είναι η ιδιοτέλεια. Ο Θεός δεν έπλασε την καρδιά μας για την ιδιοτέλεια. Πρέπει να δουλεύουμε όχι μόνο για τη δική μας ευτυχία αλλά και για την ευτυχία των άλλων.
      Ερχόμαστε σ΄ αυτόν τον κόσμο για να ζήσουμε μακρά κι ευτυχισμένη ζωή. Τα παιδιά γεννιούνται κανονικά με όλες τις δυνάμεις για να ζήσουν. Ο κόσμος μας δόθηκε για να κάνουμε καλή χρήση. Εμείς κάνουμε κατάχρηση κι αρρωσταίνουμε. Δεν χρησιμοποιούμε το σώμα μας γι’ αυτό που έγινε κι αρρωσταίνουμε. Η καρδιά μας έγινε για να αγαπάει με ανιδιοτέλεια. Εμείς ταυτίζουμε την ανιδιοτελή ενέργεια της καρδιάς με την μολυσμένη με ιδιοτέλεια ενέργεια της «λογικής» και γινόμαστε δούλοι των πραγμάτων, πράγμα που μας αρρωσταίνει, γιατί γεννηθήκαμε να είμαστε ελεύθεροι.
      Αν ρωτήσετε έναν άνθρωπο της παλιάς γενιάς, γιατί ερχόμαστε οι άνθρωποι στη ζωή, θα σας απαντήσει: « Θέλει ρώτημα, γιατί ερχόμαστε στη ζωή; Ερχόμαστε για να ζήσουμε». Αν κάνετε την ίδια ερώτηση σ΄ έναν επιστήμονα, σ΄ ένα τεχνοκράτη, σ΄ έναν σκεπτικιστή, θα σας απαντήσει, «εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, γιατί ερχόμαστε στη ζωή. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ερχόμαστε για να πεθάνουμε». Το ίδιο θα σας πει κι ένας φιλόσοφος. Ο άνθρωπος σύμφωνα με τη φιλοσοφία του υπαρξισμού είναι «ον προς θάνατον».
     ΄΄Ετσι μιλούν οι επιστήμονες. Δυστυχώς έτσι μιλούν ‘όλοι. Σαν να σπούδασαν όλοι κάποια αναλυτική επιστήμη και στατιστική. Αναλύουν το κάθε πράγμα και αραδιάζουν πειστικά επιχειρήματα για να στηρίξουν τις απόψεις τους. . Κανένας δεν μιλά από την εμπειρία του. Όλοι έχουν στοιβαγμένες γνώσεις από τις εφημερίδες, τα περιοδικά , την τηλεόραση. Δεν θα συναντήσεις κανέναν που οι μόνες σπουδές στη ζωή του είναι τα μαθήματα που πήρε στον πανεπιστήμιο της ζωής. Ακόμα κι αν ανεβείς στην πιο ψηλή κορυφή των Καμβουνίων, στον Πρίονο, στη Δεσκάτη Γρεβενών.
      Κι αφού το μόνο βέβαιο για το σύγχρονο κόσμο είναι ότι ερχόμαστε στη ζωή για να πεθάνουμε, ο κανόνας δεν είναι η υγεία του ανθρώπου, αλλά η αρρώστια. Γενικά το κανονικό δεν είναι αυτό που προάγει τη ζωή, αλλά αυτό που την καταστρέφει.
     Βλέπεις , ευγενικέ αναγνώστη, ότι κάτι δεν πάει καλά στη λογική αυτού του κόσμου. Το «Ευαγγέλιο μας διδάσκει: Να ζείτε σ΄ αυτόν τον κόσμο, χωρίς να είστε από τα στοιχεία αυτού του κόσμου.

Ετικέτες:
Υγεία, αρρώστια, ζωή, μοναχισμός


.