29.5.20

Για τις ανάγκες του ανθρώπου σήμερα

  Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


 Αυτό που με φοβίζει και που σκιάζει κάθε μου χαρά, αυτό τον δύσκολο καιρό, είναι η σκέψη για τις ανάγκες του ανθρώπου σήμερα: Άραγε δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ζούμε την κάθε μέρα μας υπερβαίνοντας τις ανάγκες μας Ο πόθος να υπερβούμε τις ανάγκες μας και να ζούμε ελεύθεροι από αυτές είναι έμφυτος στον κάθε άνθρωπο. Σ' αυτό διαφέρουμε από τα ζώα που δεν νιώθουν ποτέ τον πόθο να υπερβούν τις ανάγκες τους.  


Στον άνθρωπο είναι έμφυτος ο πόθος του να γίνει όμοιος με τον Θεό, με το μόνο Ον που είναι ανώτερο από τις ανάγκες και από τον κτιστό αυτόν κόσμο. Η ιδέα ότι κι ο Θεός υπακούει στις ανάγκες είναι η ιδέα του αθεϊσμού ή της πολυθεΐας, που είναι το ίδιο.


Στο βιβλίο του Ιβάν Ίλιτς με τίτλο «Για τις ανάγκες του ανθρώπου σήμερα», Εκδόσεις Νησίδες, στο κεφάλαιο «βιομηχανικά ή συμβιωτικά εργαλεία», ο ξεχωριστός αυτός φιλόσοφος γράφει: Ο άνθρωπος παύει ν' αναγνωρίζεται ως άνθρωπος, όταν δεν μπορεί πια να διαμορφώνει τις ανάγκες του χρησιμοποιώντας λιγότερο ή περισσότερο επιδέξια τα εργαλεία που του παρέχει η κουλτούρα του.


Στο οπισθόφυλλο του ίδιου βιβλίου, διαβάζουμε τα εξής: Η κρατούσα ιδεολογία σήμερα ταυτίζει την πρόοδο με την αφθονία. Ο καταναλωτής αντικαθιστά της ανάγκες που νιώθει με τις ανάγκες που του επιβάλλονται. Με το κυνήγι των αναγκών μας ως να είναι πράγματα, σε εποχές σαν τη δική μας σήμερα, ξεχνάμε ότι έχουμε εσωτερικό κόσμο, που χρειάζεται την προσοχή μας περισσότερο από τα πράγματα και τις επιθυμίες τους.


Έχουμε αφαιρέσει την προσοχή μας ακόμα και από αυτούς που αγαπούμε, τα παιδιά μας και τους γέρους μας. Η αγάπη δεν έχει τόπο να σταθεί, σ΄ ένα κόσμο που τα αντικείμενα απορροφούν ολοκληρωτικά την προσοχή μας, σε σημείο να ξεχνάμε τον εσωτερικό μας κόσμο. Ο υιός του ανθρώπου, δεν έχει πού την κεφαλήν κλίναι, λέει ο Κύριος Ιησούς για τον εαυτό ΤουΔεν βρίσκω πουθενά τόπο να ακουμπήσω την καρδιά μου, γράφει ο Αλμπέρ Καμύ στον «Ξένο» του.


Το να διατηρούμε τον εσωτερικό μας κόσμο καθαρό δεν είναι απαίτηση του Θεού. Δεν έχει ανάγκη ο Θεός από την καθαρότητα του εσωτερικού μας κόσμου κι από την ελευθερία μας. Εμείς θέλουμε την εσωτερική καθαρότητα για να μην εμποδίζεται η χάρη του Θεού να μείνει μέσα μας. Η σκηνή στην οποία ο Κύριος διώχνει τους εμπόρους του ναού, είναι και μια παραβολή. Ο νους του ανθρώπου είναι ο ναός του Θεού, καθαρός από ιδιοτέλεια.


 Επιβίωση και αυτοεκτίμηση


 Δεν ξέρω αν όταν ήμουν νέος έδινα τόσο μεγάλη σημασία στο πνεύμα , όσο τώρα που είναι εμφανής η φθορά στο σώμα μου. Δεν ξέρω αν θα ένιωθα την ίδια χαρά και ανακούφιση με τα λόγια του Ευαγγελίου για τον Ιησού "Αυτός τας ασθενείας ημών έλαβε και τας νόσους εβάστασεν." Στο χωριό μου κουραζόσουν νά 'χεις το πρόσωπό σου καθαρό για να βλέπεις τον κόσμο και να σε βλέπει ο κόσμος. Σε πονούσε η φθορά του. Η φθορά του προσώπου σου υλική ή ηθική σου προκαλούσε βαθιά οδύνη. Με τί πρόσωπο να αντικρύσω τον κόσμο; σκεφτόσουν. Το άχος της επιβίωσης δεν περιλαμβάνει μόνο τις υλικές ανάγκες της αυτοσυντήρησης. Είναι μαζί κι η αγωνία για το πνεύμα μας.
 Μόνο όταν αρχίζει να φθείρεται το σώμα μας, καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητο είναι να έχουμε το πνεύμα μας δυνατό, για να στηρίξουμε την αυτοεκτίμηση και για να μην πέσουμε στην αυτολύπη και στην κατάθλιψη.
Μπορούμε να περιορίσουμε τις ανάγκες μας σε τροφή και σε ένδυση μέχρι ένα βαθμό. Αλλά δεν μπορούμε να χάσουμε την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό. Αυτό δεν το υποφέρουμε και θα προτιμούσαμε να μη ζούμε, παρά να υποστούμε εξευτελισμό και να χάσουμε την εκτίμηση των συνανθρώπων μας. Στην πραγματικότητα αυτό κάνουμε ,αυτοκαταστρεφόμαστε.



Λέμε στον ανοσοποιητικό μας σύστημα πως δε θέλουμε να ζήσουμε και το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν μας φυλάει πια από τις θανατηφόρες ασθένειες


 


 



28.5.20

Γνωμικά

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου


Δεν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ λογοτεχνίας και μη λογοτεχνίας. Παρά μόνο μεταξύ καλής λογοτεχνίας και κακής. (Γ.Σεφέρης) Τα MME είναι κακή λογοτεχνία. Προκαλούν άγχος


--


Τα ΜΜΕ είναι κακή λογοτεχνία. Προκαλούν άγχο


--


Ας προσέξουν τα κανάλια, να μην ενισχύουν άθελά τους την Τουρκία στην τακτική της, να κουράζει την Ελλάδα δημιουργώντας αβεβαιότητα. Η Ελλάδα δυστυχώς της χάρισε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, μια που η ίδια δεν το χρησιμοποιεί ποτέ!


--


Η Τουρκία πολεμάει την Ελλάδα με τη μέθοδο που η γάτα σκοτώνει το φίδι. Η γάτα κουράζει το φίδι με ψευδο-χτυπήματα- (προκλήσεις), μέχρι το φίδι, να εξαντληθεί και να μην χρειάζεται παρά ένα μόνο αληθινό χτύπημα, για να σκοτωθεί


--


Ένα πονηρό μυστικό πολεμικής είναι να χρησιμοποιείς μερικότερες ενέργειες, πού όλες μαζί αποτελούν πόλεμο, ,ενώ κάθε μία χωριστά ΄δεν είναι πόλεμος. Δεν πιστεύω ότι δεν βλέπουν οι κυβερνήσεις μας την πολεμική αυτή μέθοδο του εχθρού


--


Ρωτάνε με περισσή αφέλεια, τι θέλετε, πόλεμο; Μα έχουμε πόλεμο. Η Τουρκία μας κάνει πόλεμο και εμείς βαφτίζουμε τον πόλεμο "προκλήσεις", για να αιτιολογούμε τον ενδοτισμό μας


--


Η Ελλάδα πρέπει να έχει αυτή το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού με τις κατάλληλες θετικές ενέργειες, έναντι της Τουρκίας. Να πάψει πια αυτή η αιώνια ενδοτική στάση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλον, παρά έκφραση δειλίας έναντι του εχθρού


--


Το ουσιώδες είναι ο αιφνιδιασμός. Όποιος αιφνιδιάζει κρατάει τον άλλον σε διαρκή αβεβαιότητα και σε ήττα. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει αυτή το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Κακώς μιλάει η Ελλάδα για προκλήσεις και για "θερμά επεισόδια". Είναι πόλεμος!


--


Σε καμιά άλλη εποχή δεν εμφανίζεται και δρα το κακό απροκάλυπτα, όπως στην εποχή μας.Πόσο οι λαοί υπνώττουν;


--


Μπορούν να καταργήσουν πάλι την εξωτερική ελευθερία. Αλλά την εσωτερική ελευθερία δεν μπορούν να την πειράξουν. Δεν γίνεται κανείς δούλος, αν δεν το θελήσει. Δεν αγωνιζόμαστε για τα κομφόρ.


--


Η Ιστορία ως εργαλείο διακυβέρνησης Η Εκπαίδευση, η άξια του ονόματός της, συνδέει το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτύχει, αν δεν έχει τη συνεργασία των άξιων πολιτών!


--



Η Ιστορία ως εργαλείο διακυβέρνησης Όταν οι καλής θελήσεως πολίτες ανησυχούν, όπως σήμερα, για την κατάσταση στη χώρα τους, το πρώτο πράγμα που προσέχει μια καλή κυβέρνηση είναι ο έλεγχος και η προαγωγή της Εκπαίδευσης με σκοπό τη μόρφωση των πολιτών


--


Πώς η ελίτ των ελίτ απειλούν την επιβίωση του συνόλου των ανθρώπων και όχι και τη δική τους επιβίωση; Δεν συνειδητοποιούν τον κίνδυνο στον οποίο μας εκθέτουν


--


Η εκκλησία είναι ζωή της εγρήγορσης! Η Ορθοδοξία είναι εγερτική. Σηκωθείτε, κινηθείτε. Βουνά σκιρτήσατε. Η ακινησία είναι των επικίνδυνων λατρειών του απολύτου.


--


Στην εκκλησία τιμάμε τη μουσική, το χορό ,τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική.. Η εκκλησία είναι ζωή καλαισθησίας!





17.5.20

Η αγάπη του εχθρού

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Πώς να αγαπάμε τους εχθρούς μας
Το να αγαπάμε τους εχθρούς μας είναι το πιο εύκολο πράγμα, αν το θέλουμε. Πώς γίνεται να αγαπάμε τους εχθρούς μας, ενώ εκείνοι μας μισούν;
Η μέθοδος είναι αυτή: με την προϋπόθεση ότι η προαίρεσή μας είναι καλή: Αρχίζουμε να ευγνωμονούμε τους εχθρούς μας, επειδή χάρις σ’ αυτούς, έχουμε διαρκή μνήμη Θεού και η επίκληση του ονόματος του Ιησού, δεν παύει ποτέ.
Ποιος από τους φίλους μας, μας έκανε ποτέ τόσο μεγάλο καλό; Ο Διάβολος εξάλλου, βλέποντας ότι όχι μόνον δεν μας βλάπτει, αυτό που είναι ο διακαής πόθος του, αλλά μας ωφελεί κιόλας, εξαφανίζεται στη στιγμή, καταντροπιασμένος.
Αρχίζουμε απ΄ τους μικρούς εχθρούς μας γύρω μας και ανάλογα με τη χάρη του Θεού, επειδή μόνο με τη χάρη του Θεού γίνεται να αγαπάμε τους εχθρούς μας, και ανάλογα με τις δυνάμεις μας προχωρούμε προς τους μεγαλύτερους εχθρούς μας.
Η Εντολή του Ιησού «αγαπάτε τους εχθρούς υμών, ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς, καλώς ποιείτε τοις μισούσιν υμάς, και προσεύχεσθε υπέρ των επηρεαζόντων υμάς και διωκόντων υμάς. είναι η μόνη πραγματικότητα. Το μίσος των εχθρών δεν εξαλείφεται με το μίσος, αλλά με την αγάπη. Κι όταν λέμε εχθρό εννοούμε τον προσωπικό εχθρό και την προσωπική εχθρότητα. Δεν εννοούμε την εχθρότητα λαών και την επιδρομή αλλοφύλων, από την οποία η Εκκλησία μας προσεύχεται να μας φυλάξει ο Θεός.
Και δεν θα ακούσουμε ξανά τη λέξη «μοναξιά». Ποια μοναξιά αν διεξάγουμε αυτόν τον αγώνα με ενθουσιασμό, σαν να είναι έργο που γίνεται για χάρη του αγαπημένου μας Κυρίου, μόνου βοηθού και Σωτήρος των ψυχών και των σωμάτων ημών; Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού. Άλλον γάρ εκτός σου βοηθόν εν θλίψαισιν ουκ έχομεν. Κύριε των δυνάμεων ελέησον ημάς.
Επί πλέον όλων αυτών οι εχθροί μας βοηθούν να ταπεινώσουμε τον εγωισμό μας και την υπερηφάνειά μας, που δεν είναι τίποτε άλλο , από τον φόβο των εχθρών μας. Φοβούμαστε επειδή ακόμα και το παραμικρό προσβάλλει την υπερηφάνειά μας και μας προκαλεί πόνο και θλίψη.

Διάκρισις διαφερόντων

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η διάκριση των διαφερόντων γίνεται στη ζωή μας, μπροστά στο Θεό. ("και τούτο προσεύχομαι, ίνα η αγάπη υμών έτι μάλλον και μάλλον περισσεύει εν επιγνώσει και πάση αισθήσει, εις το δοκιμάζειν τα διαφέροντα, ίνα ήτε ειλικρινείς και απρόσκοπτοι εις ημέραν Χριστού, εις δόξαν και έπαινον Θεού."(Φιλιπ.Α',8-14) 'Αρα η Νοερά Προσευχή ,στην οποία ζητάμε το έλεος του Ιησού Χριστού, περιλαμβάνει και αυτούς που μας ενδιαφέρουν και τον σύμπαντα κόσμον.
Ο Θεός γνωρίζει ποιούς έχουμε στην καρδιά μας, χωρίς να το πούμε. Εμείς δεν γνωρίζουμε. Η αγάπη μας δεν περισσεύει από τα άλλα ενδιαφέροντά μας.Δεν είμαστε ειλικρινείς και απρόσκοπτοι ούτε στον ίδιο τον εαυτό μας. Εμείς χριεαζόμαστε μνημόσυνα για να ακούσουμε τα΄ονόματα των αγαπημένων μας, γιατί τα λησμονήσαμε απ΄ την πολλή αγάπη. "Απ΄την "πολλή αγάπη" που σού 'χα, λησμόνησα και τ' όνομά σου."
Το ίδιο και με τα εντάλματα του Θεού. Τα λησμονούμε γιατί δεν θέλουμε να μετανοήσουμε.Δεν γνωρίζουμε ότι τα γνωρίζουμε. Δεν έχουμε επίγνωση, γιατί θέλουμε να μείνουμε στις ανομίες μας. Ο Δαβίδ έχει επίγνωση διαρκή."Τας ανομίας μου εγώ γινώσκω και η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστί δια πάντός. Σοι μόνω ήμαρτον και το πονηρόν ενώπιόν σου εποίησα." (Ψαλμός 50ός, ο ψαλμός της μετανοίας, που αρχίζει με το βασικό αίτημα του ελέους."Ελάησόν με ο Θεός, κατά το μέγα έλεός σου και κατά το πλήθος των οικτιρμών σου, εξάλειψον το ανόμημά μου."
Αυτό δεν θέλουμε: να έχουμε τις ανομίες μας ενώπιόν μας. Γιατί αυτό μας χαλάει τη διάθεση. Γι' αυτό η αναζήτηση της διασκέδασης γίνεται επιστήμη." Όταν η αναζήτηση της διασκέδασης γίνεται επιστήμη, ο άνθρωπος φοβάται να υπάρξει", γράφει ο Πωλ Τίλιχ , στο βιβλίο του Το θάρρος της ύπαρξης.
Θέλει θάρρος να θυμούμαστε πάντα, κάθε στιγμή , ότι ζούμε μπροστά στο΄Θεό.Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας λένε πως "νους σκεδανύμενος επί τα έξω, θηριώδης ή δαιμονιώδης." Νους δηλαδή που δεν έχει μνήμη Θεού είναι ή θηριώδης ή δαιμονισμένος.
Με το σημείον του σταυρού να νικάς. Αυτό σημαίνει το "Εν Τούτω Νίκα".Με την σταύρωση των ατόπων επιθυμιών μας να νικάμε.Δεν τιμωρούμαστε για την αμαρτία, αλλά από την αμαρτία. Ο πανοικτίρμων Κύριος δεν κατακρίνει την αμαρτωλή μοιχαλίδα, αλλά την αμαρτία. Νικώ δια του σταυρού σημαίνει "ζω δια του Θεού, αισθάνομαι δια του Θεού, σκέφτομαι δια του Θεού, θέλω δια του Θεού."Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς.
Είναι τόσα πολλά αυτά που μας ενοχλούν και μας βασανίζουν, ώστε δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε το νου στο συγκεκριμένο εμπόδιο και να ζητήσουμε τη βοήθεια του Θεού. Ο διάβολος χρησιμοποιεί την πολυπλοκότητα, για να μην μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του Θεού, λόγω των περισπασμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν δοκιμάζουμε τα διαφέροντα με επίγνωση και με αίσθηση και δεν είμαστε ειλικρινείς και απρόσκοπτοι ενώπιον του Θεού. Οι σκέψεις μας , κατεκβαίνουν στην καρδιά και την μετατρέπουν από οίκο του Θεού σε σπήλαιον ληστών.
ΟΙ περισπασμοί της σύγχρονης πολυδαίδαλης ζωής, μας κάνουν από το φόβο εγωιστές. Δεν είμαστε καθόλου ταπεινοί.
Τώρα η κατάστασή μας έχει φτάσει στο τέλος. Δεν έχει άλλο παρακάτω. Έχουμε ανάγκη της ολιγόλογης προσευχής του Ιησού. Και μόνο η τήρηση της νοεράς προσευχής μας ξεκουράζει γιατί μας κάνει ταπεινούς. Δεν μας προσβάλει το παραμικρό , όπως με την υπερηφάνεια."Αγρυπνείτε δεόμενοι εν παντί", λέγει ο Κϋριος. "Το μόνο αήττητο όπλο κατά του διαβόλου είναι η συγκέντρωση των νοημάτων , καλών και κακών, εις τον εγκέφαλον. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ην ταπείνωση. "Πράος είμί και ταπεινός τη καρδία", λέγει ο Κύριος που μας καλεί να μας θεραπεύσει.

13.5.20

Διάκρισις των επιθυμιών και θεϊκή παρρησία (Επ.)

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Η Εκκλησία διακρίνει τις επιθυμίες, με κριτήριο την ελευθερία, σε αδιάβλητες επιθυμίες, οι οποίες δεν δεσμεύουν την ελευθερία του ανθρώπου και σε άτοπες επιθυμίες, οι οποίες δεσμεύουν την ελευθερία του ανθρώπου και στερούν από τον άνθρωπο την παρρησία προς το Θεό.
Χωρίς τη θεϊκή παρρησία, νιώθουμε ότι ο Θεός ,μας εγκατέλειψε και δεν ενδιαφέρεται για μας. Όπως πίστευε ο αρχαίος φιλόσοφος Επίκουρος, ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, αλλά δεν ενδιαφέρεται γι΄αυτόν!
Νιώθουμε ότι ο Θεός είναι μακριά μας, ενώ εμείς είμαστε μακριά απ΄ το Θεό. Ακόμα πιο χειρότερο από αυτό είναι να μην νιώθουμε την απουσία του Θεού, να μην νιώθουμε ότι ο Θεός μας λείπει. Ευτυχώς υπάρχει η προσευχή, που μας πηγαίνει κοντά στο Θεό. Οι καθολικοί στην πλάνη τους νομίζουν ότι με τις αγαθοεργίες τους θα φέρουν το Θεό κοντά τους! Το ίδιο δεν καταλαβαίνει ο άθεος , γιατί προσευχόμαστε, αφού ο Θεός γνωρίζει τι έχουμε ανάγκη. Προσευχόμαστε για να πάμε κοντά στο Θεό. Για να έχουμε την παρρησία προς το Θεό!
Τις άτοπες επιθυμίες εννοεί το στιχηρόν ιδιόμελον του Τριωδίου «Οίμοι, όφις και γυνή θεΪκής παρρησίας με έξωσαν».
Ο Ιησούς διά του μυστηρίου του Σταυρού και της αναστάσεως, μας επανεισάγει εις την θεϊκή παρρησία. Με τη θέλησή μας μιμούμενοι το εκούσιον πάθος του Κυρίου σταυρώνουμε τις άτοπες επιθυμίες μας και απελευθερωνόμαστε, με τη χάρη του Θεού, από αυτές.
Πρέπει να πούμε πως οι άτοπες επιθυμίες πέθαναν για μας και εμείς πεθάναμε γι’ αυτές, διαφορετικά δεν ελευθερωνόμαστε από αυτές. Θα τις υπηρετούμε σε όλη μας τη ζωή, όπως οι δούλοι υπηρετούν τους αφέντες τους.
Είναι σημαντικό το κριτήριο της ελευθερίας για την διάκριση των επιθυμιών διότι οι άτοπες επιθυμίες απαιτούν να τις υπηρετεί ο άνθρωπος με όλο του το είναι. Με άλλα λόγια απαιτούν αυτό που ανήκει μόνο στο Θεό , την υπέρτατη αγάπη.
Τέτοια δέσμευση στην άτοπη επιθυμία φθάνει μέχρι την απώλεια της ψυχής.

12.5.20

Δέκα γνωμικά

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Από την πνευματική εμπειρία μας στην Εκκλησία, γνωρίζουμε την αλήθεια, που μας απελευθερώνει από το υπαρξιακό άγχος της επιβίωσης.
_ _ _
...
Εμείς οι σημερινοί μορφωμένοι θεωρούμε ελευθερία την υποταγή στο νόμο του σώματος. Ταυτίζομε τον εαυτό μας με το σώμα μας.
_ _ _
Οι παππούδες μου, όταν κάτι δεν πήγαινε καλά,έλεγαν "πού μ' έβαλε η αμαρτία", δηλαδή πώς μ'ανάγκασε ο νόμος της αμαρτίας!
_ _ _

Οι παλιοί, αν και του δημοτικού,γνώριζαν ότι είναι κάτω από τέσσερις νόμους:του Θεού,της συνείδησης,του σώματος και της αμαρτίας.
_ _ _
"Χαρά έσται εν τω ουρανώ,επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι", λένε οι μοναχοί στο μοναστήρι.
_ _ _
Άλλο "επιθυμώ" και άλλο "θαυμάζω". Η επιθυμία είναι αγάπη με ιδιοτέλεια, ενώ ο θαυμασμός είναι αγάπη που δεν ζητεί τα εαυτής. Δεν λέμε επιθυμώ τον έναστρο ουρανό, γιατί δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτε, ενώ θαυμάζουμε σ’ αυτόν τα έργα του Θεού!
_ _ _
Ο πιστός αγαπάει την ελευθερία του Θεού.Ο διωγμός της πίστης είναι διωγμός της της ελευθερίας."Ει εμέ εδίωξαν και υμάς διώξουσι."
_ _ _
Όλοι είμαστε κληρονόμοι μιας τεράστιας πνευματικής περιουσίας,αλλά λίγοι μόνο το ξέρουν και λιγότεροι την αποδέχονται.
_ _ _
Δεν επιθυμώ κάτι
σημαίνει μπορώ να ζήσω
και χωρίς αυτό
_ _ _
΄
"Αυτοί δεν αγαπούν το Θεό,
θα αγαπήσουν εμάς;"
(Λόγια μιας μάνας στον γιο της)
moschoblog.blogspot.com

9.5.20

"Ένα πολιτικό προσωπικό υπό απόσυρση"

Οι τίγρεις πεθαίνουν τρέχοντας…

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου
        Οι τίγρεις πεθαίνουν τρέχοντας. Γιατί  πεθαίνουν τρέχοντας και δεν ξαπλώνουν κάπου, σε μια ήσυχη γωνιά, κάτω από ένα δέντρο, όπως κάνουν τα άλογα όταν η εσωτερική φωνή της ψυχής τους πληροφορεί ότι πλησιάζει το τέλος;
   Το τρέξιμο είναι δείγμα ζωντάνιας. Πώς οι τίγρεις πεθαίνουν ενώ διατηρούν τη ζωντάνια τους; Αν έχουν τόση δύναμη για να τρέχουν γιατί πεθαίνουν; Στο χωριό μου  έτρεχαν μόνο αν τους κυνηγούσαν.  Αν έβλεπαν κάποιον να τρέχει ρωτούσαν , ποιος τον  κυνηγάει.
       «Η έντονη δραστηριότητα δεν είναι ζωντάνια. Όλος αυτός ο θόρυβος και η ταραχή της σύγχρονης ζωής δεν είναι παρά  ο πάταγος που αφήνει το πέσιμο στην ανυπαρξία. Ο σύγχρονος κόσμος χαρακτηρίζεται από την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον εσώτερο εαυτό του, από την ψυχή του. Εξυψώνει τον μηχανιστικό τρόπο ζωής εις βάρος της πνευματικότητας.Η τίγρης τρέχει για να μη δει το θάνατο που πλησιάζει. Όσο πιο γρήγορα κινούμαστε τόσο μικρότερο είναι το όραμα.
«Πέρα από κάθε συνειδητό επίπεδο γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι, χωρίς την ψυχή μας, στερούμαστε τη δύναμή μας και χωρίς τη δύναμή μας, θα πεθάνουμε.» (Ρίτσαρντ Κάρλσον, Εγχειρίδιο ψυχής, Δοκίμιο, Ελληνικά Γράμματα).
Το κυνήγι της δύναμης έχει σχέση με το θάνατο. Το τζόγκινγκ π.χ. ήταν μια μόδα για μακροζωία. Πιο πολύ αμερικάνικη παρά ελληνική μόδα. Στην Ελλάδα ισχύει ακόμα το παν μέτρον άριστον. Οι γιατροί συμβουλεύουν πως η καλύτερη άσκηση είναι το περπάτημα. Ρώτησαν κάποτε ένα διάσημο γιατρό, ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας: «Νά  ΄χεις μια χρόνια αρρώστια και να την προσέχεις», είπε.
       Η πολιτική έχει σχέση με το τρέξιμο. Όχι τρέξιμο όχι ψήφοι. Μετά την εκλογή τους οι πολιτικοί που τρέχουν στο εξωτερικό βλάφτουν την Ελλάδα, τη δυσφημούν, συκοφαντούν τους Έλληνες και κάνουν ό,τι μπορούν για να εφαρμόσουν τα σχέδια των εχθρών τους και το πετυχαίνουν.  Η καταστροφή της Ελλάδας δεν είναι αποτυχία. Είναι επιτυχία γιατί οι πολιτικοί θέλουν τους λαούς να μην έχουν κράτος και έθνος. Το σχέδιο της παγκοσμιοποίησης και της ενωμένης Ευρώπης είναι λαοί χωρίς κρατική υπόσταση και χωρίς έθνος, σαν τους Παλαιστίνιους και τους Κούρδους!
Στο σώμα μας έχουμε μια τίγρη που κοιμάται. Είναι επικίνδυνο να την ξυπνήσεις ξαφνικά όσο είναι επικίνδυνο να αφήσεις να ξετυλιχτεί με μιας  ένα ατσάλινο ελατήριο στα χέρια σου. Μια τίγρη επίσης είναι τυλιγμένη στους λαούς. Αλίμονο αν ξυπνήσει ξαφνικά.
Η γιαγιά μου Βασιλική, ονόμαζε την σωματική εξάντληση «ξετύλιγμα» που το θεράπευε με κάποιο τρόπο που έμοιαζε με το τύλιγμα ενός ελατηρίου. Τις μεθόδους αυτές τις ονόμαζαν «ιλιάτσια»- Οι αρχαίοι ονόμαζαν τους γιατρούς  «ιλιαστές». Από την ίδια λέξη βγαίνουν οι λέξεις ίλεως, ιλασμός, εξιλασμός, εξιλαστήριος κ.α. που όλες σημαίνουν «θεραπεία».
Οι τίγρεις είναι μια αρχετυπική εικόνα της δύναμης.  Όποιος κυνηγάει τη δύναμη είναι μια τίγρης π.χ. μια τίγρης του πλούτου αν κυνηγάει τη δύναμη του πλούτου ή μια τίγρης της πολιτικής αν κυνηγάει τη δύναμη της πολιτικής. Με αυτό δεν θα θέλω να πω ότι όποιος ζει όπως η τίγρη έχει το ίδιο τέλος. Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο μυαλό. Η Εκκλησία μας έχει ένα παράδειγμα για τη δύναμη. Αν θέλεις δύναμη, λέει, να τη χρησιμοποιήσεις στην αγιότητα.

7.5.20

Σκέψεις και βιώματα

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Τα νοήματα είναι του εγκεφάλου. Να αφήνουμε τον εγκέφαλο να σκέφτεται τα νοήματά του. Οι αρετές είναι βιώματα της καρδιάς. Με το νόημα έχεις τον ορισμό ενός πράγματος, ενώ το βίωμα είναι η ζωή. Βιώνω σημαίνει «είμαι», «ζω», «υπάρχω».
Οι αρετές στην καρδιά αποτελούν μια αλυσίδα. Όταν μια αρετή προσβάλλεται, όλες οι αρετές προσβάλλονται. Όταν π.χ. η σκέψη μιας άτοπης επιθυμίας, εισέρχεται στην καρδιά , δεν θα επηρεαστεί μόνο η αντίστοιχη αρετή. Θα υποστούν τον αντίκτυπο όλες οι αρετές. Η παραμονή της στην καρδιά, σημαίνει συγκατάθεση της καρδιάς.
Το μόνο αήττητο όπλο κατά του Διαβόλου, είναι η συγκέντρωση των νοημάτων, καλών και κακών, στον εγκέφαλο. Αυτό κατορθώνεται διά της ταπεινώσεως και της προσοχής του νου στις λέξεις της νοεράς προσευχής. (Ι.Ρωμανίδης)

Οι τίγρεις πεθαίνουν τρέχοντας

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

“Σπλαχνίζομαι επί τον όχλον.” (Ματθ.ιε΄32-39)
“Ουδείς γαρ ημών εαυτώ ζη και ουδείς εαυτώ αποθνήσκει” (Ρωμ.ιδ΄6-9)

Οι τίγρεις πεθαίνουν τρέχοντας. Είναι ίσως το αγριότερο ζώο, όπως είναι η κόμπρα στα ερπετά. Δεν εξημερώνεται ποτέ.
Ο Ντοστογιέφσκι διέκρινε τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες, στους πράους και ταπεινούς, τους αγγελικούς, και στους περήφανους , τους δαιμονικούς , που δεν ησυχάζουν ποτέ. Το παραμικρό τους προσβάλλει.
Στο χωριό μου δεν υπήρχε λόγος να βιάζεται κανείς. Ο κόσμος πήγαινε αργά και ταπεινά. Έτρεχες μόνον αν σε κυνηγούσαν. Από ένστικτο ο κόσμος αγαπούσε την ησυχία.. Η φύση γύρω τους είναι ήμερη. Τα καλά βουνά, τα Καμβούνια όρη, το ποτάμι, η βλάστηση. Όταν ήρθαν οι αντάρτες και συγκέντρωσαν τον κόσμο στην πλατεία, ο παππούς μου τους είπε ότι δε διαφέρουν απ΄ το στρατό: Όπλα ο ένας όπλα κι ο άλλος. Το λαϊκό δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο.
Οι τίγρεις πεθαίνουν τρέχοντας. Τρέχουν για να μη δουν το θάνατο . Ο σύγχρονος κόσμος επίσης δεν θέλει να δει το θάνατο. Στη Σουηδία ήταν μόδα να βάφουν τα φέρετρα άσπρα. Στην Αμερική βάφουν τα πρόσωπα των νεκρών!
Οι τίγρεις είναι μια αρχετυπική εικόνα της δύναμης. Όποιος κυνηγάει τη δύναμη δίχως όρια είναι μια τίγρης π.χ. μια τίγρης του πλούτου, αν κυνηγάει τη δύναμη του πλούτου ή μια τίγρης της πολιτικής, αν κυνηγάει τη δύναμη της πολιτικής. Η Εκκλησία μας έχει ένα παράδειγμα για τη δύναμη. Αν θέλεις δύναμη, λέει, να τη χρησιμοποιήσεις στην αγιότητα.
Ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ έζησε χίλιες μέρες και χίλιες νύχτες στην έρημο, επάνω σ΄ ένα βράχο. Είχε γίνει ένα με την άγρια φύση. Μια τεράστια αρκούδα ερχόταν και έτρωγε ψωμί απ΄ το χέρι του. Απόκτησε την εσωτερική σου ειρήνη, έλεγε , και χίλιοι άνθρωποι γύρω σου θα σωθούν.
Ο άγιος Σεραφείμ συμβούλευε να έχεις πάντοτε μαζί σου ένα κομματάκι ψωμί. Το ψωμί θα σου φτιάξει τη διάθεση, όταν χρειαστεί. Το ψωμί θα σου θυμίζει τον Κύριον Ιησού Χριστό, όταν σπλαχνίστηκε τον όχλο και πολλαπλασίασε τους άρτους. Με το ψωμί θυμούμαστε το θαύμα των άρτων. Παίρνουμε θάρρος ότι δεν είμαστε όχλος αφημένος στην τύχη του.
Οι πολιτικοί αγνοούν ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή. Ότι πρέπει να βρει την ισορροπία του ανάμεσα στον εξωτερικό κόσμο και στην ψυχή του. Μια ιστορία από την Τάϊγκα της Βόρειας Σιβηρίας μιλάει για την ισορροπία ανάμεσα στην άγρια φύση και στην ψυχή ως ευσπλαχνία για όλα τα όντα.
Στην Τάϊγκα οι ιθαγενείς Γουντ ζούσαν με το κυνήγι. Σκότωναν μόνο για να ζήσουν. Μια φορά , μια τίγρης, μια άμπα, όπως την ονομάζουν στην διάλεκτό τους οι Γουντ, κυνηγούσε τον Ντερσού. Ο Ντερσού μάταια προσπαθούσε να την αποφύγει. Μια μέρα της φώναξε: Άμπα, γιατί θέλεις να με σκοτώσεις. Μπορούμε να ζήσουμε στην Τάϊγκα, χωρίς να σκοτώνει ο ένας τον άλλον. Η τίγρης τον επιτέθηκε κι ο Ντερσού τη σκότωσε. Από τότε ο Ντερσού έχασε την ησυχία του. Μια μόνιμη ανησυχία τον συνόδευε όπου βρισκόταν και σε ό,τι έκανε.
Ο Ντερσού πίστευε πως το Πνεύμα θα βάλει μια άλλη άμπα να τον σκοτώσει. Η ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και στην άγρια φύση είχε διαταραχθεί. Ο Ντερσού δε ζούσε πια με τη φύση, αλλά εναντίον της φύσης.
Μια μόνιμη ανησυχία συνοδεύει τον σύγχρονο άνθρωπο. Δεν μπορούμε να βρούμε την ισορροπία της ψυχής μας με τον κόσμο. Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία μας τις μέρες αυτές. Οι πολιτικοί αγνοούν ότι ο άνθρωπος είναι και ψυχή. Κάνουν εκλογές με απειλές. Οι πολιτικοί αγνοούν ότι ο άνθρωπος είναι και ψυχή και ότι δε ζει κανείς μόνο με οξέα και άλατα.
Η ψυχή απαιτεί την προσοχή και τη σκέψη μας. Το να προσφέρουμε τη γεμάτη σεβασμό προσοχή μας στην ψυχή είναι ένας τρόπος να την αγαπήσουμε, να τη φροντίσουμε, να τη θρέψουμε.
Οι τίγρεις αναζητούν τη δύναμη μέχρι το τέλος. Οι τίγρεις πεθαίνουν τρέχοντας.