Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου
Τί θα περίμενες από την Εκκλησία; Ο Ιησούς είδε τον πολύν όχλον στην έρημο και εσπλαχνίσθη επ΄ αυτοίς, γράφει ο Ευαγγελιστής Μάρκος στο Ευαγγέλιό του. Και αμέσως παρακάτω διηγείται τον χορτασμό των πεντακισχιλίων. Που σημαίνει ότι ο Ιησούς εσπλαχνίσθη όχι μόνο για την πνευματική ένδεια του όχλου αλλά και για την επιβίωσή του. Είπε στους μαθητές του: Δόστε τους εσείς να φάνε στον έρημο αυτόν τόπο. Από τη συνέχεια της διήγησης φαίνεται ότι η εντολή του Κυρίου προς τους μαθητές αφορούσε όχι την εξεύρεση των άρτων και των ιχθύων, αλλά τον τρόπο που θα δίδονταν οι άρτοι και οι ιχθείς στο πλήθος. Διέταξε τους μαθητές Του να βάλουν τον κόσμο να καθήσει <<πρασιαί πρασιαί ανά εκατόν και ανά πεντήκοντα>>.
Δεν σημαίνουν τα λόγια αυτά του Κυρίου ότι διέταξε τους μαθητές να οργανώσουν τον κόσμο, για να πάψει να είναι ένας όχλος, που χειραγωγείται από αυτούς , που αντί να είναι σύμμαχοί του είναι εχθροί του;
Αν ζούσε σήμερα ο Ιησούς θα έδινε εντολή στους μαθητές Του να οργανωθούν. Στη δε διοίκηση της Εκκλησίας θα έδινε την εντολή να πει στους ιθύνοντες το εχθρικό κράτος, ότι αν βάλει σε κίνδυνο την επιβίωση των πιστών, οι πιστοί θα βρουν τρόπους να παρακάμψουν τις μεθόδους του πονηρού. Δεν χάθηκε ο κόσμος, αν οι ιθύνοντες ανέλαβαν σε σκοτεινά συνέδρια, παράνομες δεσμεύσεις , τις οποίες επιδιώκουν να επιβάλουν στο λαό του Θεού.
Σε τέτοιο κράτος εχθρικό, ο λαός βρίσκεται στην έρημο. Έρημος είναι η κάρτα του πολίτη, την οποία απειλεί το κράτος να επιβάλει στο λαό του Θεού. Η απάντηση της Εκκλησίας βρίσκεται στα λόγια του Κυρίου, στο θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων.
Δεν ζητάει ο πιστός ψωμί από τη διοίκηση της Εκκλησίας. Ζητάει την Εκκλησία να μαζέψει τους πιστούς κάτω από την ηθική προστασία της, γιατί η φωνή της μπορεί να ακουστεί, ενώ η φωνή του πιστού δεν ακούγεται. Την αιγίδα των επισκόπων θέλουμε τώρα,και δεν την έχουμε ακόμη, εκτός από μερικές φωτεινές εξαιρέσεις.
EΤΣΙ ΕΙΝΑΙ!
ΑπάντησηΔιαγραφή