11.12.08

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Δημοκρατία δίχως πολίτες (Λόγος κατά πολιτικών)

Δημοκρατία δίχως πολίτες!
(Λόγος κατά πολιτικών)


Μια μέρα, διηγείται ο βιογράφος του Ηράκλειτου, Διογένης Λαέρτιος,
μια παρέα Εφεσίων βρήκε τον Ηράκλειτο να παίζει ζάρια με μια ομάδα παιδιών και τον ρώτησε, γιατί το έκανε αυτό. « Γιατί εκπλήσσεστε, άχρηστοι άνθρωποι;» απάντησε ο Ηράκλειτος. «Δεν είναι προτιμότερο να παίζω ζάρια, από το να παίζω μαζί σας το παιχνίδι της πολιτικής;»
Ο Ηράκλειτος έζησε σε ταραγμένους καιρούς , δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του πανάρχαιες αυτοκρατορίες ξαφνικά κατέρρευσαν και νέες δημιουργήθηκαν. Ο Ηράκλειτος πίστευε ότι ένας πολίτης είναι καλύτερος από 10.000 πολίτες - μάζα.
Ο παρών λόγος κατά πολιτικών είναι απλός. Στηρίζεται στην απλή σκέψη ότι οι πολιτικοί αδικούν κατάφωρα τους πολίτες: πρώτον, τους αδικούν γιατί κάνουν τα κόμματα και την πολιτική αυτοσκοπό και δεύτερον τους αδικούν γιατί τους εμποδίζουν να είναι πολίτες και τους μετατρέπουν σε μάζα.(Πολίτης είναι αυτός που μετέχει αρχής και εξουσίας).
Τα κόμματα και η πολιτική στην Ελλάδα , είναι αυτοσκοπός και οι πολίτες μάζα. Αυτή την έννοια έχει η πολιτική προπαγάνδα που γίνεται με σκοπό το κομματικό (και το ατομικό) όφελος . Οι πολίτες πληρώνουν για να βομβαρδίζονται με την πολιτική προπαγάνδα και με τις πολιτικές διαφημίσεις.
Το τραγελαφικό είναι ότι πολλοί επηρεάζονται κι ακολουθούν το κόμμα που κάνει την καλύτερη πολιτική προπαγάνδα και τις καλύτερες και ακριβότερες διαφημίσεις! Οι πολίτες δεν είναι πολίτες. Με την παθητική τους στάση και με τον ενδοτισμό τους δείχνουν ότι δεν αξίζουν να είναι πολίτες!
Μια άλλη απόδειξη ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα το τελευταίο που σκέφτονται είναι το όφελος των πολιτών, είναι ότι δεν συμφωνούν ποτέ μεταξύ τους, ακόμα και επί εθνικών θεμάτων ή επί θεμάτων Παιδείας, Υγείας ή Εθνικής Άμυνας κλπ. .Δε βλέπουν την αγανάκτηση των πολιτών; Δεν πήραν είδηση ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα δε λειτουργεί;
Τί είναι άραγε δημοκρατία; Ποιοι είναι πολίτες; ‘Η μάλλον καλύτερα , ποιοι είναι πολίτες και τι είναι δημοκρατία; Ο πολίτης , όπως προαναφέραμε, μετέχει αρχής και εξουσίας. Αν δεν υπάρχουν πολίτες, ούτε δημοκρατία υπάρχει. Υπάρχει μόνο ολοκληρωτισμός με την μια ή την άλλη μορφή. Η δημοκρατία δε λειτουργεί, λέει ο Σωκράτης, όταν ο πολίτης δεν αυτοπεριορίζεται.
Τι μαθαίνει ο νέος, ο μελλοντικός πολίτης, στο σχολείο; Του μαθαίνει κανείς , πώς να μετέχει αρχής και εξουσίας ή πώς να αυτοπεριορίζεται ή αφήνεται να του διδάξει η τηλεόραση , πώς να τα έχει όλα εδώ και τώρα, δίχως κόπο, σε ένα κόσμο όπου όλα προσφέρονται έτοιμα; Το μέλλον, λοιπόν, ανήκει στον καλό καταναλωτή; Οι περισσότεροι απ΄ τους «επαναστάτες χωρίς αιτία» είναι παιδιά ευπόρων γονέων . Όσον αφορά το πνεύμα, ο νέος μαθαίνει με το παράδειγμα των πολιτικών τη διαρκή αμφισβήτηση: «Τι είναι το πνεύμα; Τι έχω να κερδίσω από αυτό;»
Μια πρόταση: Ένας πολίτης, ο κ. Κων/νος Αθ.Κολοβός έκανε την εξής πρόταση, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Ελευθερία» Λαρίσης, (11/12/08).Την αντιγράφω εδώ με την άδειά του: «Κάνω μια πρόταση: όταν γίνονται αυτές οι εκδηλώσεις (εννοεί τα τελευταία έκτροπα),ασφαλώς υπάρχει μια κομματική κάλυψη, όπως απέδειξε το παρελθόν, ανεδείχθησαν δε και πολιτικοί αστέρες, φθάνοντας και τα αξιώματα του υπουργού. Προτείνω, λοιπόν, οι σωματικές βλάβες και οι υλικές ζημίες να πληρώνονται από την Βουλή των Ελλήνων και να αφαιρούνται από τις επιχορηγήσεις που παίρνει το κόμμα και οι οποίες δεν είναι καθόλου χαμηλές. Νομίζω είναι καλύτερη λύση και βλέποντας και κάνοντας. Εάν οι ζημιές υπερβαίνουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση θα αφαιρείται απ΄ τον επόμενο χρόνο».
Η πρόταση φαίνεται σωστή και μακάρι να γίνει δεκτή απ΄ τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου