30.10.08

Μόσχος Λαγκουβάρδος, Οδηγός επικίνδυνης ζωής

Οδηγός επικίνδυνης ζωής (Βίβερε περικολοζαμέντε)
Μόσχου Εμμ.Λαγκουβάρδου


«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σκοτώσεις έναν άνθρωπο.
Ο πιο σίγουρος κι ο πιο αποτελεσματικός από όλους
είναι να τον αφήσεις να ζει σε μια σύγχρονη πόλη»
Έρικ Μπλοκ

Η πόλη μας σκοτώνει με σιγουριά κι αποτελεσματικότητα. Δεν είναι ανάγκη να ασκείς κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα για να ζεις επικίνδυνα. Ζήσε όσο πιο ήσυχα μπορείς, αρκεί να ζεις σε μια σύγχρονη πόλη. Αυτό αρκεί για να σε σκοτώσει
αργά αλλά σίγουρα. Πρέπει να μη θέλεις να δεις τη μεγάλη αυτή αλήθεια, για να μην
τη βλέπεις και να εφησυχάζεις, όσο τα αδέσποτα σκυλιά δεν ήρθαν ακόμα στην αυλή σου, αλλά στην αυλή του γείτονά σου.
Τι να κάνουμε; Αν ήθελες να ανεβείς στην κορυφή του Ολύμπου για πρώτη φορά, θα ανέβαινες μόνος σου; Δεν θα έπαιρνες κάποιον οδηγό; Το ίδιο επικίνδυνο είναι να ζεις σε μια σύγχρονη πόλη δίχως οδηγό, αγνοώντας το θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί όλους όσους ζουν στις σύγχρονες πόλεις. Ποιος είναι ο οδηγός για την επικίνδυνη ζωή στην πόλη; Αυτό είναι το ζητούμενο. Όλοι είμαστε πρόθυμοι να τον ακολουθήσουμε, αρκεί να τον βρούμε. Ίσως ο καθένας πρέπει να τον βρει μόνος του.Ήξερα κάποιον που είχε ως οδηγό τις συνετές συμβουλές του πατέρα του. Ο άνθρωπος αυτός έζησε 100 χρόνια.
Είναι οπωσδήποτε απαραίτητος ο οδηγός της επικίνδυνης ζωής, γιατί αυτός που επινόησε τις σύγχρονες πόλεις και δημιούργησε την αστυφιλία για να αποσπάσει απ΄ τις ρίζες του τον κόσμο και να τον κάνει δούλο δεν είναι άνθρωπος. Είναι δαίμονας. Μόνο ο δαίμονας έχει αποκλειστικό σκοπό να εξοντώσει τον άνθρωπο, το τελειότερο δημιούργημα του Θεού. Το θέλημα του Θεού να ζεί ο άνθρωπος και να χαίρεται , ο διάβολος το αντικρούει με τον πόθο να μην υπάρχει..
Έναν μάταιο πόθο γιατί δεν υπάρχει ανυπαρξία. Υπάρχει μόνο ευτυχισμένη ή κολασμένη ύπαρξη.
Με αυτό το σκεπτικό δαιμονική είναι η φιλοσοφία που μας έρχεται απ΄ τη Δύση, αυτή που στην πραγματικότητα καταφρονεί το σώμα και μας υπόσχεται μια ζωή με το μυαλό. Να σκεφτόμαστε τη ζωή , αντί να τη ζούμε. Ο Καρλ Γιουγκ υποστηρίζει ότι αυτού του είδους οι θεωρίες είναι γέννημα του φόβου του υπερπληθυσμού. Με άλλα λόγια, αν μπορούσαν οι πλούσιες χώρες να ξεκάνουν τους φτωχούς λαούς, αντί να τους βοηθήσουν να ελευθερωθούν απ΄ τη φτώχεια και την αμάθεια , ευχαρίστως θα το έκαναν. Ίσως όμως αυτό να κοστίζει περισσότερο από ότι να συντηρούν τη φτώχεια και την αμάθεια κι αντί για σιτάρι, φάρμακα και βιβλία εφοδιάζουν τις φτωχές χώρες με όπλα για να σκοτώνονται μεταξύ τους.
Πριν μερικά χρόνια συνάντησα στο Ρέθυμνο, έξω από ένα φουρνάδικο ή ζαχαροπλαστείο, κοντά στην κεντρική πύλη, έναν αιωνόβιο Κρητικό, που ήξερε αμέτρητες μαντινάδες απέξω. Μου είπε ότι οι άνθρωποι σήμερα «ουκ οίδασι τι ποιούσι» και ότι το μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα είναι ότι ξερίζωσαν τους ανθρώπους από τις ρίζες τους. Ο γέρο Κρητικός ήθελε να πει ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν αγαπούν τη ζωή. Θα προτιμούσαν να μην υπάρχουν. Αυτήν την εποχή οι Ινδιάνοι την ονομάζουν «Ίχνη του Ανέμου». Για μένα οδηγός της επικίνδυνης ζωής είναι ο Λόγος, το θρησκευτικό και το αισθητικό βίωμα. Η ελπίδα μου είναι να αγαπήσω τον Ιησού πάνω από όλα. «Εγώ είμαι η οδός και η Αλήθεια και η ζωή.»
Όσο για τη σωματική άσκηση σκέφτομαι να προμηθευτώ ένα χρονόμετρο, που να χτυπάει κάθε ώρα , για να μου θυμίζει να σηκωθώ απ΄ την καρέκλα και να περπατήσω. Τα πόδια μας είναι το φάρμακο για την καρδιά, είπε κάποιος διάσημος καρδιολόγος της εποχής μας.

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου