27.7.18

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΖΩΑ

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Μια παροιμία λέει, "ζουν οι γάτες, ζουν οι σκύλοι, ζουν κι οι ποντικοί στις τρύπες." που σημαίνει ότι η ζωή των ανθρώπων  δεν είναι όπως η ζωή των ζώων. Διαφέρει εντελώς η μία ζωή από την άλλη.

Μια διαφορά ουσίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο είναι ότι ο άνθρωπος έχει αντικείμενο, ενώ το ζώο δεν έχει. Το ζώο δεν μπορεί να αντικειμενικοποιήσει το περιβάλλον του. Το ζώο και το περιβάλλον του είναι αυτό το ίδιο. Κουβαλάει το περιβάλλον του, όπως το σαλιγκάρι το καβούκι του. Άρα δεν μπορεί να πάει παραπέρα από τον κόσμο του. Κάθε τροποποίηση που συμβαίνει στο περιβάλλον του μεταμορφώνει και την ψυχο-βιολογική του κατάσταση.

Στον άνθρωπο συμβαίνει εντελώς το αντίθετο. Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να πηγαίνει πιο πέρα ανοίγοντας κόσμους μπροστά του. Αυτό ακριβώς είναι η εξανθρώπιση, η ανύψωση, στην κοσμο-ανοικτική ικανότητα του ανθρώπου.

Τί θα πάθουμε αν ζούμε όπως τα ζώα;
Ο Νίτσε έλεγε, πως είναι ωραίο να παρατηρείς όλα αυτά τα πράγματα γύρω σου. Είναι τρομερό όμως να είσαι αυτά τα πράγματα γύρω σου. Αν ζούμε όπως τα ζώα, χωρίς την ανθρώπινη ικανότητα να πάμε πιο πέρα από τον κόσμο που μας περιβάλλει, θα είμαστε όλα αυτά τα πράγματα που είναι το περιβαλλον μας, χωρίς να μπορούμε να πάμε πιο πέρα από αυτά.











Δεν υπάρχουν σχόλια: