19.7.18

Ο κόσμος και το άγχος του

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

"Αν θέλεις να καταστρέψεις το παιδί σου
να του κάνεις όλα τα χατίρια"
(Παροιμία)

Ο Ιησούς είπε «εν τω κόσμω θλίψιν έξετε. Θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον».Στον κόσμο είναι ανάγκη να υποφέρουμε, Αν δεν συναντήσουμε εμπόδια και δυσκολίες και δεν αγωνιστούμε να τα νικήσουμε , θα μείνουμε αιωνίως παγιδευμένοι στον κόσμο και στις χαμηλές του συγκινήσεις.  Ο κόσμος είναι των θλίψεων.

Αν εμποδίζουμε τα παιδιά μας να δοκιμάσουν τις θλίψεις του κόσμου, όπως έκανε ο πατέρας του Βούδα για να γιο του, το παιδί μας δεν θα έχει τις δυνάμεις που χρειάζονται για να νικήσει τον κόσμο και να προχωρήσει σε ένα πνευματικό ανώτερο στάδιο, ελεύθερο από το άγχος της επιβίωσης.

Τι εννοούμε με τη λέξη «κόσμος», «κοσμικότητα»; Κόσμο στην ψυχολογία εννοείται η συνείδηση που σχηματίζεται με τις αισθήσεις. Είναι η «αισθητηριακή αντίληψη». Ο Ιησούς είπε για τον κόσμο, ότι είναι ο κόσμος των πραγμάτων που φθείρονται και χάνονται μαζί κι η επιθυμία μας γι΄αυτά.

Ο άνθρωπος διαφέρει από τα ζώα γιατί δεν ταυτίζεται με το περιβάλλον . Στον άνθρωπο ξανοίγονται μπροστά του απέραντες εκτάσεις. Αν συναντήσει αδιέξοδο μπροστά του δε ζει γιατί θα μείνει αφύλαχτος στις εκφυλιστικές ασθένειες ή θα βάλει τέρμα στη ζωή του.

Στον κόσμο δοκιμάζουμε θλίψεις. Όσο είμαστε παγιδευμένοι στον κόσμο, θλιβόμαστε και αγωνιζόμαστε για να ελευθερωθούμε από αυτόν κι από το άγχος του της επιβίωσης.

Αν ο Θεός δε μας βοηθούσε, οι δαίμονες θα μας έκαναν σκόνη. Ο Θεός μας ελευθέρωσε όπως ελευθερώνει κανείς ένα στρουθίο από την παγίδα των θηρευόντων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: