5.4.12

Ψηλά τα λάβαρα! Να μην αφήσουμε την κοινωνία μας να αποτελματωθεί τελείως! Πώς η γλώσσα ανανεώνει την κοινωνία!


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

      Ψηλά τα λάβαρα! Να μην αφήσουμε την κοινωνία μας να αποτελματωθεί τελείως! Όπλο μας η ελληνική γλώσσα. Ας πάρουμε παράδειγμα τους Ισπανούς που ενωμένοι δεν επέτρεψαν να απαλειφθεί μια οξεία από τη γλώσσα τους. Ακαδημίες, πανεπιστήμια, επαγγελματικοί σύλλογοι, ιδιώτες απαγόρευσαν την πώληση ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ισπανία, γιατί απάλειψαν μια οξεία από την ισπανική γλώσσα. Κι οι κατασκευαστές έκαναν πίσω. Οι Ισπανοί απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι γνωρίζουν την αξία της γλώσσας. (Οι Ισπανοί πρότειναν  επίσης την  ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της ενωμένης Ευρώπης.)

      Ότι οι Ισπανοί υπερασπίστηκαν ενωμένοι την ακεραιότητα της γλώσσας τους αποδεικνύει ότι ζει μέσα τους το ουσιαστικό στοιχείο της πόλης ως τόπου, όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι για να κάνουν το καλό, το ωραίο και το αληθινό. Το καλό, το ωραίο και το αληθινό κάνει τις ενώσεις. Δεν είναι οι πόλεις σωροί από κτίσματα όπου κατοικούν όντα για να ψεύδονται, να κλέβουν και να ζουν ακόλαστη ζωή. Οι τόποι αυτοί κακώς φέρουν το όνομα της πόλης που σημαίνει πολιτισμό. Ή πρέπει να αλλάξουν τρόπο ζωής ή να πάψουν να λέγονται πόλεις.

          Ένα περιστατικό απ΄ τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου δείχνει ότι είχε συλλάβει τη μέγιστη αξία της γλώσσας  και της ειλικρίνειας στη χρήση των ονομάτων.
Είχε δει κάποτε την παραμονή μιας μάχης, όταν επιθεωρούσε το στράτευμά του, κάποιον πολεμιστή του να τρέμει απ΄ το φόβο του. Τον ρώτησε πώς τον λένε. “Αλέξανδρο με λένε”, απάντησε ο πολεμιστής. Ο Μέγας Αλέξανδρος του είπε: “Πολεμιστή ή να πάψεις να φοβάσαι ή ν΄  αλλάξεις όνομα”.

         Στην Ισπανία οι Ισπανοί εξεγέρθηκαν για μια οξεία στη γλώσσας τους και στην Ελλάδα οι Έλληνες  δεν εξεγείρονται για την ουσιαστική και τυπική κατάλυση της  δημοκρατίας τους! Είναι δημοκρατία αυτή που έχουμε τώρα στην Ελλάδα ή είναι τυραννία; Δεν πρέπει να εξεγερθεί καθένας από εμάς και να απαιτήσει η το πολίτευμά μας να είναι δημοκρατία ή ν΄  αλλάξει όνομα; Κι αν αρχίζουν τα ψέματα από τόσο ψηλά, τι να πει ο απλός ο κόσμος;

         Το πολίτευμά μας δεν είναι δημοκρατία κι όμως ονομάζεται δημοκρατία! Και ξέρουμε δυστυχώς, πως όποιος λέει ψέματα μπορεί και να κλέψει. Κι όποιος κλέβει μπορεί και να σκοτώσει. Μήπως δεν σκοτώνονται άνθρωποι, δε διαλύονται οικογένειες, δεν χάνουν την εργασία τους εργαζόμενοι, χωρίς αποζημίωση, δεν περικόπτονται τα χαμηλότερα εισοδήματα, γιατί η δημοκρατία δεν λειτουργεί στην Ελλάδα;

         Και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ούτε νέα ούτε δημοκρατία κι όμως ονομάζεται νέα δημοκρατία. Το ίδιο και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα δεν είναι σοσιαλιστικό και ονομάζεται σοσιαλιστικό. Ο σοσιαλισμός (κοινωνιοκρατία) οδηγεί την κοινωνία στον κουμμουνισμό. Οδηγεί την κοινωνία στον κουμμουνισμό το ΠΑΣΟΚ ; Κι αν δεν οδηγεί την ελληνική κοινωνία στον κομμουνισμό γιατί ονομάζεται πανελλήνιο σοσιαλιστικό κίνημα;

          Θα αγόραζες μαναβικά από το μανάβικο που φέρει  φαρδιά πλατιά την επιγραφή του κρεοπωλείου; Δεν θα απαιτούσες απ΄  τον μανάβη να λέει την αλήθεια;
Κι αν απαιτούσες απ΄ το μανάβη να λέει την αλήθεια, πόσο μάλλον θα απαιτούσες από την πολιτεία να λέει την αλήθεια ή απ΄ τους πολιτικούς και τα πολιτικά τους κόμματα;

            Γιατί εκείνος που λέει ψέματα μπορεί και να κλέψει. Κι εκείνος που κλέβει μπορεί και να σκοτώσει, όπως λέει ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ψηλά τα λάβαρα! Να μην αφήσουμε την κοινωνία μας ν΄  αποτελματωθεί τελείως. Όπλο μας η γλώσσα και η ειλικρίνεια στη χρήση των ονομάτων.

           Οι Κινέζοι λένε αυτήν την παροιμία: “Ετοιμάσου να κατακτήσεις έναν λαό, που ξέχασε την ετυμολογία της γλώσσας του.” Για να δείτε τι έγκλημα έγινε δήθεν χάριν του λαού, από εκείνους που απάλειψαν από την ελληνική γλώσσα τα πνεύματα!
Δίχως τα πνεύματα δεν είναι δυνατή η διδασκαλία της ετυμολογίας της ελληνικής γλώσσας στους νέους. Κατάργησαν τα πνεύματα και μαζί και την ετυμολογία. Γι΄ αυτό ετοιμάζονται ακόμα και τα Σκόπια να διεκδικήσουν εδάφη της πατρίδος μας μέχρι τα Τέμπη. Η νόσφιση της ιστορίας μας στη θεωρία, σημαίνει απώλεια εδαφών στην πράξη.

           Και όλα αυτά χάριν του ελληνικού λαού! Έφεραν ακόμα και τη σύγχυση ανάμεσα στο εθνικιστικό και στο εθνικό. Όποιος πονάει για τη γλώσσα και για την πατρίδα είναι εθνικιστής. Σαν να λέμε πως όποιος επικαλείται το νόμο είναι νομικιστής και όχι νομικός. Ο Θεός να τους συγχωρεί τους εχθρούς μας γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν κι εμάς να  μας ελεεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: