6.3.19

Συγκρούσεις πολιτισμών

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, κρίνοντας με υλικά κριτήρια , διακρίνονται κυρίως από την υπεροχή στον οπλισμό τους και κατά δεύτερο λόγο στην ποιότητα του πνεύματος. Δίδεται η εντύπωση ότι στις συγκρούσεις υπερτερεί η μεγαλύτερη υλική δύναμη, μια που φαίνεται ότι πρόκειται για συγκρούσεις της ύλης και όχι του πνεύματος.

Αν διακρίνουμε τις μεγάλες δυνάμεις με πνευματικά κριτήρια, η διάκριση μπορεί να μας εκπλήξει. Δυνάμεις που με υλικά κριτήρια, θεωρούνται μεγάλες, μπορεί ,με κριτήρια πνευματικά , να βρίσκονται στον πάτο της κλίμακος.

Στην πραγματικότητα , οι συγκρούσεις είναι μεταξύ πολιτισμών και δεν είναι συγκρούσεις υλικών δυνάμεων, όσο κι αν φαίνονται σε μια επιφανειακή εκτίμηση. Στις συγκρούσεις πολιτισμών νικάει πάντοτε ο ανώτερος πολιτισμός.(Γιάννης Τσαρούχης)

Για την νίκη της υλικής δύναμης ισχύει το ρητό "όταν ετοιμάζονταν να γιορτάσει το θρίαμβό της έπαθε πανωλεθρία." Αυτό σημαίνει πως η υλική δύναμη έχει όρια, που όταν φτάσει στα όριά της αυτοκαταστρέφεται. Είναι η περίπτωση του θριάμβου του μυρμηγκιού που πεθαίνει επάνω στο γλυκό.

Μία ηπιότερη μορφή θριάμβου-αυτοκαταστροφής είναι η λεγόμενη Πύρρειος νίκη. Όταν ο Πύρρος νίκησε του Πέρσες και έχασε το μισό στρατό του, είπε "ακόμα μια τέτοια νίκη και δεν θα μας μείνει καθόλου στρατός."

Μια Πύρρειος επίσης νίκη ήταν αυτή που σχεδίαζε ο Πύρρος. Μια μέρα εκμυστηρεύτηκε το σχέδιό του στον σύμβουλό του: Θα κάνω ακόμα μια εκστρατεία να καταλάβω την Καρχηδόνα και μετά θα ξεκουραστώ. Κι ο σοφός σύμβουλός  είπε στο βασιλιά: "Και δεν ξεκουράζεσαι από τώρα, για να γλιτώσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι;"

moschoblog.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου