17.3.19

Η πνευματική δύναμη είναι ανώτερη (πόλεις οχυράς επέβη σοφός)

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Η πνευματική δύναμη είναι ανώτερη από τη φυσική δύναμη. Η φυσική δύναμη χωρίς ηθικό κατέχεται από πνεύμα δειλίας και πανικού και ηττάται. Οι Έλληνες έχουμε επίγνωση της υπεροχής της πνευματικής δύναμης. Ο Διγενής δεν είναι φυσική δύναμη. Είναι πνεύμα αγάπης της πατρίδας.

Από τον Όμηρο ακόμα και πριν από αυτόν οι Έλληνες έχουν επίγνωση ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα, που ζητεί φυσική δύναμη, αλλά και πνεύμα (ήλιο, φως) που ζητεί τον ουρανό. Στην Ιλιάδα ο Όμηρος γράφει ότι αντίθετα με τους επιθχονίους, όπως ονομάζει το γήινο άνθρωπο, που δεν έχει συνείδηση του ουράνιου εαυτού, έκαναν σπονδές στην πνευματική δύναμη.

Ο Κύριος είπε στους Μαθητές Του, ότι το πνεύμα αυτών που τον ακολουθούν εξαγνίζει και το σώμα τους. Παύει η αντίθεση ανάμεσα στο σώμα και στο πνεύμα και ο άνθρωπος ειρηνεύει με τον εαυτό του και με τους άλλους. Τους είπε επί λέξει: « Όσα εάν δήσητε επί της γης, έσται δεδεμένα εν τω ουρανώ. Και όσα εάν λύσητε επί της γης , έστται λελυμένα εν τω ουρανώ.»

Αυτούς που θέλουν να παραμένουν γήινοι, τους επιχθονίους, όπως τους ονομάζει ο
Όμηρος, η Εκκλησία μας τους προτρέπει να μάθουν τη δικαιοσύνη. "Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης."  Το σώμα του ανθρώπου δεν είναι εντελώς στερημένο από αρετές. Η σωφροσύνη, η δικαιοσύνη κ.ά. είναι αρετές σωματικές για να ζούμε ειρηνικά με τους άλλους. Έως ότου ζητήσουν τις αρετές που εξαγνίζουν την ψυχή, ας μάθουν τη δικαιοσύνη.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στην εξαγνιστική αρετή της συνείδησης και στις σωματικές αρετές, να πάρουμε το παράδειγμα της κληρονομίας. Διαφέρει ο κληρονόμος που έχει επίγνωση ότι είναι κληρονόμος, από τον κληρονόμο, που δεν έχει επίγνωση. Όταν δεν έχει επίγνωση είναι όσον αφορά την κληρονομία σαν μια γάτα, η οποία δε νοιάζεται παρά μόνο για το γάλα της. ακόμα κι αν είναι κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας  κάποιου εκκεντρικού Αμερικάνου εκατομμυριούχου,.

Πολλοί έχουν αντίρρηση ως προς την υπεροχή του πνεύματος.  Πιστεύουν ότι το  πνεύμα , όπως είναι λεπτεπίλεπτο , ηττάται από τη φυσική δύναμη. Η αντίρρηση αυτή δεν ευσταθεί. Τα μαμούθ εξαφανίστηκαν ενώ τα μικρά ζώα, ως λεπτότερα και πιο ευλύγιστα επιβιώνουν.  Η βαμπακιά όταν είναι να ξεραθεί, ξεραίνει πρώτα τα μεγάλα και σκληρά φύλλα που βρίσκονται κάτω κοντά στη ρίζα και κατόπιν τα λεπτότερα που βρίσκονται επάνω , κοντά στον ανθό.

Μια άλλη αντίρρηση για το πνεύμα είναι ότι δεν επιβάλλεται με τη βία σ' αυτούς που το αρνούνται.  "Σοφίαν δε και παιδείαν ασεβείς εξουθενήσουσιν."  Πράγματι δεν είναι για όλους η πίστη. Αν και όλοι οι άνθρωποι αποτελούνται από σώμα και πνεύμα. Όλοι έχουν πνεύμα, αλλάδεν έχουν όλοι επίγνωση. "Μακάριος (ευτυχισμένος) λέει η Γραφή , είναι αυτός που βρήκε σοφίαν. Σε αγαθή καρδιά θα αναπαυθεί η σοφία. Αυτός όμως που δεν έχει καρδιά, δεν θα μπορέσει να βρει σοφία. Πρέπει να ευχαριστούμε το Θεό, που μας χάρισε σοφία και δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου