Του Μόσχου Λαγκουβάρδου
Αποτιμώ θα πει καθορίζω την υλική αξία ενός πράγματος ή την σπουδαιότητα και την σημασία ενός πνευματικού αγαθού. Η χαρά ως πνευματικό αγαθό εξαρτάται από την αποτίμηση αυτών που μας δίνουν χαρά η λύπη. Οπωσδήποτε υπάρχουν καλές και κακές αποτιμήσεις όπως υπάρχουν και καλοί και κακοί αποτιμητές.
Ποιος είναι ο αποτιμητής μας , αυτός που μας λέει τί αξίζει ένα πράγμα, για να χαρούμε πολύ ή λίγο ή για να λυπηθούμε; Αν είναι κάποιος μίζερος τύπος, κάποιος στενής αντιλήψεως , που τα βλέπει όλα μαύρα και τίποτε δεν τον ευχαριστεί, δεν πρέπει να τον αλλάξουμε και να βρούμε κάποιον άλλον; Έγώ θα ‘θελα ο αποτιμητής μου να είναι σαν ένα μικρό παιδί που χαίρεται με το παραμικρό.
Μήπως τα λόγια του Κυρίου Ιησού , αν δεν γίνεται όπως τα μικρά παιδιά, δεν θα εισέλθητε στη βασιλεία του Θεού, έχουν σχέση με τον αποτιμητή; Νομίζω ότι τα παιδιά με την αθωότητά τους αποτιμούν τα πράγματα χωρίς ιδιοτέλεια και χαίρονται με το παραμικρό. Ο Απόστολος Παύλος γράφει στην επιστολή του προς τους Κορινθίους, κανείς δεν μπορεί να βάλει θεμέλιο άλλο, από αυτό που υπάρχει και που είναι ο Ιησούς Χριστός.
Τα μικρά παιδιά έχουν αποτιμητή τους γονείς τους. Όταν πέσει ένα μικρό παιδί δεν κλαίει αμέσως, αλλά κοιτάζει την αντίδραση του πατέρα ή της μητέρας για να ξέρει αν αξίζει να κλάψει για την πτώση του ή δεν αξίζει. Εμείς μήπως δεν έχουμε ούτε την σύνεση των παιδιών και κλαίμε αμέσως χωρίς να εξετάζουμε , αν αξίζει να κλαίμε ή δεν αξίζει.
Αυτός είναι ο λόγος που λέμε, ότι η χαρά και η λύπη είναι επιλογή. Επιλέγουμε να είμαστε χαρούμενοι ή λυπημένοι. Το βράδυ πριν κοιμηθούμε ας κάνουμε μια αυτοεξέταση να δούμε σε πόσα πράγματα επιλέξαμε την χαρά και σε πόσα την λύπη. Έτσι θα ξέρουμε αν είμαστε πρόσχαροι ή είμαστε περισσότερο επιρρεπείς στη λύπη και πρέπει ν’ αλλάξουμε αποτιμητή.
Κάπως έτσι κάνουν κι οι ποιητές για να ξέρουν αν αξίζει το ποίημά τους ή όχι. Αν οι περισσότεροι στίχοι είναι καλοί το ποίημα είναι καλό. Αν οι περισσότεροι στίχοι είναι κακοί, το ποίημα δεν είναι καλό.
Πολύ όμορφο. Καλή Ανάσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφή