10.8.16

Πώς να μην δυσαρεστείς κανέναν γράφοντας

Του Μόσχου Λαγκουβάρδου

Αν κάνουμε εκστρατεία εναντίον κάποιου πράγματος ή συνήθειας, θα γίνουμε αντιπαθείς σ' αυτούς που κερδίζουν από το πράγμα αυτό ή από την συνήθεια αυτή, η οποία είναι όντως βλαβερή.

Αν δεν κάνουμε τίποτα για να μην γίνουμε αντιπαθείς σε κανέναν, θα μας ελέγχει η συνείδηση γιατί δεν κάνουμε τίποτα για τους άλλους, όταν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Ο Αμερικανός συγγραφέας, τραπιστής μοναχός, Τόμας Μέρτον , στο βιβλίο του ¨Το επταόροφο βουνό",γράφει πως αυτό που γράφεις προσέχοντας να μην δυσααρεστήσεις κανέναν, κανένας δεν αξίζει και να το διαβάσει.

Το δίλημμα αυτό το αντιμετωπίζουν συχνά οι συγγραφείς. Οι εκδότες όμως τους  βγάζουν από τον κόπο. Δημοσιεύουν μόνο ό,τι τους εξυπηρετεί. 

Γνωρίζω κάποιον που έστειλε τα χειρόγραφα του βιβλίου του σε πολλούς εκδότες. Όλοι τους  το απέρριψαν εν σιωπή. Ένας μόνο απάντησε πληροφορώντας τον ότι το βιβλίο του δεν θα συμπεριληφθεί στις εκδόσεις τους.   

Με όσους μίλησε, άλλοι, οι μη θρησκευτικοί εκδότες, του είπαν ότι το βιβλίο του είναι θρησκευτικό και να απευθυνθεί στους θρησκευτικούς εκδότες και οι θρησκευτικοί εκδότες του είπαν το βιβλίο του δεν είναι θρησκευτικό και να απευθυνθεί στους μη θρησκευτικούς εκδότες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου