4.1.14

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Μόσχος Λαγκουβάρδος

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ

Γιατί να εμβαθύνουμε στη διδασκαλία του Ιησού; Πριν μερικά χρόνια κουβεντιάζαμε με το φίλο μου Στέργιο. Θυμάμαι ακόμα τα λόγια του: "Θα γεμίσει ο κόσμος καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα." Σκέφτομαι , γιατί άραγε; Πιστεύω ότι η ανισορροπία οδηγεί στις αρρώστιες.

Είμαστε όντα μιμητικά. Χάρις στην ικανότητα να μιμούμαστε μαθαίνουμε. Αλλά ποιον μιμούμαστε; Μερικοί, όπως ο Νίτσε έλεγε, πως πρέπει να μιμούμαστε τα ΄ζώα, ακόμα και τα φυτά. Ο Νίτσε τρελάθηκε.

Η γιαγιά μου, πίστευε ότι το μεγαλύτερο πράγμα, το πιο σπουδαίο πράγμα στη ζωή είναι να βρει ο άνθρωπος τον όμοιό του. Δεν ξέρουμε πόσο μας ενοχλούν αυτοί που δεν μας μοιάζουν. Αλλά ποιος είναι ο όμοιός μας; Είναι κανένα ζώο, κανένας ελέφαντας ή καμιά έχιδνα; Ή μήπως είναι κανένα φυτό, κανένας αλεξανδρινός ή κανένας πρίνος;

Είναι κοινός τόπος να μιλάμε για σκάνδαλα και για "κρίση ταυτότητας". Τί είναι σκάνδαλο και τί είναι κρίση ταυτότητας; Σκάνδαλο στην εκκλησιαστική γλώσσα είναι το ξένο σώμα που μας εμποδίζει να είμαστε όμοιοι με τον αληθινό εαυτό μας, δηλαδή με τον Ιησού.

Αυτό σημαίνουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, "ουδείς δύναται θείναι θεμέλιον άλλον, ει μή τον κείμενον , ος έστι Ιησούς Χριστός". Αν μπει ανάμεσα ξένο σώμα γινόμαστε ανισόρροποι και οδηγούμαστε στην τρέλα ή στην αρρώστια.

Για τον Ιησού και για τη διδασκαλία του Ιησού, ο Ιουστίνος, ο φιλόσοφος και μάρτυς δέχθηκε το μαρτύριο του αποκεφαλισμού, στη Ρώμε, το 167 μ.Χ.
Ο βίος γίνεται αβίωτος χωρίς το Χριστό. Η ζωή μας , "ξένη, φορτική".

Ποιο είναι το πρότυπο; "Πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία. Έλθετε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς. Πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία. Ο γαρ ζυγός μου χρηστός και το φορτίον μου (των εντολών), ελαφρύ" (στους προαιρουμένους, σ΄ αυτούς που θέλουν).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου