1.11.13

ΠΕΡΙ ΑΡΓΟΛΟΓΙΑΣ


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Πρόσεχε, λέει η Γραφή, να μη γεννηθεί μέσα στην καρδιά σου "ρήμα αργόν". Τί είναι "ρήμα αργόν";. Κάθε λόγος είτε είναι ενδιάθετος, είτε είναι γραπτός ή προφορικός, είναι αργός, όταν δεν ωφελεί την ψυχή.

Αναρωτιέμαι αν δεν είναι αργολογία να μιλάει κανείς από το ραδιόφωνο απευθυνόμενος σε αγνώστους, που δεν ξέρεις αν ενδιαφέρονται να ακούσουν αυτά που λες. Είναι δυνατόν να ωφεληθεί μια ψυχή , αν ακούσει από το ραδιόφωνο απαντήσεις για ερωτήματα που δεν έχει; Οι μοναχοί έχουν κανόνα να μην μιλούν, αν δεν ερωτηθούν.

Εξάλλου στο ραδιόφωνο μιλάει κανείς προσέχοντας να ευχαριστήσει τους υποτιθέμενους ακροατές του. Αν το κίνητρο του ομιλητή είναι να αρέσουν τα λόγια του, είναι δυνατόν τα λόγια αυτά να ωφελήσουν μια ψυχή; Δεν είναι δυνατόν. Τα λόγια στο ραδιόφωνο είναι καθαρή αργολογία. Ο Θεός να συγχωρήσει την αδυναμία μας.

Δεν είναι το ίδιο κι όταν γράφεις; Δεν είναι το ίδιο. Το γραπτό κείμενο το επιλέγει κανείς κι αν δεν τον ενδιαφέρει δεν το διαβάζει. Ενώ η ακοή μας είναι απροστάτευτη. Μπορούμε να κλείσουμε αμέσως τα μάτια μας, αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε με την ίδια ταχύτητα τα αυτιά μας.

Ο μηχανικός ήχος της βιομηχανικής εποχής είναι η σύγχρονη μάστιγα. Έχουμε εθιστεί τόσο πολύ, που ενώ μισούμε το θόρυβο των μηχανών, τον ακούμε εκεί που πάμε να πιούμε έναν καφέ και να ξεκουραστούμε, ως δήθεν μουσική. Αν δεν είμαστε σκλάβοι με τη θέλησή μας, επειδή δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ελευθερία, τί είμαστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου