19.2.12

Το φίδι ως σύμβολο

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

       Το φίδι συμβολίζει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Ο Κύριος το χρησιμοποιεί ως σύμβολο φρονιμάδας. Ίσως γιατί το φίδι  ξέρει να διακρίνει το πολυτιμότερο από το ευτελέστερο, όταν στον κίνδυνο φυλάει το κεφάλι του. ή όταν δείχνει  τη φρονιμάδα του καθώς  αποφεύγει τη σύγκρουση.
     Ένα άλλο χαρακτηριστικό του φιδιού είναι ότι έχει ανοιχτά πάντα κι άγρυπνα τα μάτια του ενώ εμείς  πρέπει να αγωνιστούμε για να είμαστε επάγρυπνοι. "Αγρυπνείτε και προσεύχεσθε για να μην πέσετε σε πειρασμό" λέει ο Κύριος.
     Για το λαό το φίδι συμβολίζει τον εχθρό ο οποίος πρέπει να εξοντωθεί, διότι δεν μπορούν άνθρωποι και φίδια να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, επειδή το φίδι κρύβεται πάντοτε και δεν μπορείς να ξέρεις πού βρίσκεται. Το κρύψιμό του φανερώνει την ιδιότητα του ύπουλου εχθρού.
     Κάποτε σε μια αγροικία μπήκε ένα φίδι. Η ιδιοκτήτρια έμενε έξω από το σπίτι, γιατί μέσα στο σπίτι της είχε εγκατασταθεί το φίδι. Άκουγε το σύρσιμό του και συνάμα δεν ήξερε  πού βρισκόταν.
      Το φίδι είναι  σύμβολο της πνευματικής θεραπείας της Ορθοδοξίας γι΄ αυτό υπάρχει στην επισκοπική ράβδο, όπως είναι επίσης σύμβολο της ιατρικής ως θεραπευτικής επιστήμης. Η Ορθοδοξία είναι  θεραπευτική επιστήμη όπως  είναι και η ιατρική επιστήμη.Στην Ορθοδοξία ο πιστός θεραπεύεται με τη βοήθεια του Θεού περνώντας από τα τρία αυτά στάδια του πνευματικού δρόμου, το στάδιο της καθάρσεως, το στάδιο του φωτισμού  και το στάδιο της ενώσεως με το Θεό (Θέωση) στο οποίο στάδιο ευρίσκεται το επισκοπικό αξίωμα, διότι ο επίσκοπος είναι ο τύπος του Χριστού..
Ο Χριστός είπε, όταν περίμενε την προδοσία του Ιούδα και τη σύλληψή του, ότι έρχεται ο άρχων του κόσμου τούτου, και σέ μένα δεν θα βρει τίποτε δικό του.
   Είτε στην θεραπευτική επιστήμη της Ορθοδοξίας είτε στην θεραπευτική επιστήμη της ιατρικής ο άνθρωπος για να θεραπευθεί πρέπει να λυτρωθεί από την κακία του και να κυριαρχήσει στα πάθη του, αντί να παραδοθεί στη φθορά.
   Το φίδι με τους ελιγμούς του συμβολίζει τους υπαινιγμούς ,  το πλάγιο και ύπουλο φέρσιμο και γενικά το ψεύδος και την απάτη. Αυτός είναι ο λόγος που το φίδι συμβολίζει το αρχαίο κακό, τον διάβολο που εξαπάτησε τους πρωτοπλάστους και έκτοτε εισήλθε η φθορά και η αρρώστια στην ανθρώπινη φύση.
     Στη μασωνία το φίδι συμβολίζει την άνοδο και την πτώση. Συνάμα ως ουροβόρος όφις είναι σύμβολο της  μασωνικής ιδέας της διαρχίας του φωτός  και του σκότους  ή της αρχής και του τέλους.
      Κάποτε ξεκινάμε μια αναζήτηση, λέει κάποιος στίχος, και δεν ξέρουμε που πηγαίνουμε ώσπου να βρεθούμε στην αρχή. Είναι το σχήμα του ουροβόρου όφεως σε ποιητική μορφή. Ο άνθρωπος δεν ακολουθεί το φως του Χριστού, αλλά το σκοτάδι, αφού στο τέλος φως και σκοτάδι είναι ένα, όπως η αρχή και το τέλος είναι ένα. Αυτή είναι η αρχαία ιδέα της ασιατικής απολυταρχίας, η οποία κράτησε τους λαούς της Ανατολής για χιλιάδες χρόνια στην αθλιότητα, διότι υποβάθμισε την αξία της ανθρώπινης ζωής. Όταν  ο ίδιος ο Θεός είναι ο  δημιουργός και ο ίδιος ο Θεός είναι ο  καταστροφέας η ζωή δεν έχει νόημα. Κάποιος διάσημος Έλληνας συγγραφέας , ο οποίος έγραψε ένα μεγάλο ποιητικό έργο για να υμνήσει το φως παρομοίασε τον εαυτό του με τυφλοπόντικα για να εκφράσει την ιδέα ότι το φως και σκοτάδι είναι ένα.
     Το αίσθημα που νιώθουμε στην εποχή μας είναι ο φόβος και η σύγχυση και μαζί με αυτά είναι επίσης το εσώτατο υπαρξιακό άγχος  το οποίο προκαλεί η αδυναμία να βρούμε ένα νόημα στη ζωή μας.  Πίσω από κάθε "ναι"  υπάρχει ένα "όχι". Ο κόσμος μοιάζει με βίδα που δε βιδώνει πουθενά γιατί το  "ναι" και το "όχι" είναι ένα. Ζωντανό παράδειγμα: το πρωί  η κυβέρνηση απειλεί ότι θα απολύσει 150.000 δημοσίους υπαλλήλους και την ίδια μέρα δηλώνει ότι δεν θα απολύσει 150.000 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.
    Εσώτατο υπαρξιακό άγχος προκαλεί η απουσία νοήματος. Η ζωή δεν έχει νόημα όπως δεν έχει νόημα η πολιτική όταν η δημοκρατία δεν λειτουργεί. Παράδειγμα οι βουλευτές,  που είτε ψηφίζουν "ναι "  είτε ψηφίζουν ΄"όχι",  βλάφτουν το ίδιο την Ελλάδα, οι μεν διότι ψηφίζουν "ναι" ,κι οι άλλοι  διότι δεν παραιτούνται όταν η δημοκρατία δεν λειτουργεί.

                   Αντόνιο Κουάντρα (Νικαράγουα)

                          Ο απελπισμένος σχεδιάζει ένα φίδι

                                 Ανέβηκα στο λόφο
                                 στο έβγα του φεγγαριού.

                                Ορκίστηκε πως θαρχόταν
                                 από το δρόμο του Νότου.

                                Ένα σκοτεινό γεράκι
                                άρπαξε στα νύχια του
                                το μονοπάτι.
 
   
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου