26.3.11

Το όνομα του Ιησού


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Η Αγία Γραφή λέει πως όποιος επικαλείται το όνομα του Κυρίου θα σωθεί. Αυτό επαναλαμβάνει ακατάπαυστα η Εκκλησία μας και μας καλεί να συμμετέχουμε επίσης στη μυστηριακή της ζωή και κυρίως να κοινωνούμε των αχράντων μυστηρίων. Τι σημαίνουν τα λόγια αυτά;

Ο Κύριός μας στο Ευαγγέλιο εφιστά την προσοχή μας στην προσευχή, να μην ξεφεύγουμε και ματαιολογούμε. Για να καταλάβουμε τι είναι μάταια λόγια, μας λέει, ότι δεν ωφελεί να τον φωνάζουμε «Κύριε, Κύριε,» ενώ η καρδιά μας δεν νιώθει ότι είναι ο Κύριός μας. «Αυτό το γένος» είπε «με τα χείλια του με τιμά, ενώ η καρδιά του βρίσκεται μακριά από μένα». Το ουσιώδες λοιπόν της επίκλησης είναι η καρδιά μας να βρίσκεται κοντά στον Κύριο. Μόνον έτσι τα λόγια της προσευχής μας δεν θα είναι μάταια.

Αν η καρδιά μας είναι κοντά στον Κύριο τότε τα λόγια έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ο Κύριος γνωρίζει τι έχουμε ανάγκη. Είναι όμως απαραίτητο να επικαλούμαστε το όνομά του Ιησού, γιατί αυτό συνδέεται με τη μνήμη του Ιησού. Η επίκληση του ονόματος μας φέρνει κοντά στην παρουσία του Κυρίου. Έτσι βγαίνει το συμπέρασμα ότι αρκεί η επίκληση του ονόματος του Ιησού να σώσει τον άνθρωπο, που το επικαλείται με την ενεργητική αίσθηση της παρουσίας Του.

Στον πέμπτο τόμο της Φιλοκαλίας, στο κεφάλαιο που επιγράφεται «Ανωνύμου τινός αγίου λόγος θαυμάσιος περί των λόγων της θείας προσευχής» ο ανώνυμος άγιος γράφει για την επίκληση του Ονόματος του Ιησού, πως το Όνομα του Ιησού οι θείοι Απόστολοι το είχαν μόνον αυτό δια τελείαν και ολόκληρον προσευχήν. «μάλιστα το γλυκύτατον όνομα Ιησού, οπού το είχαν δια τελείαν και ολόκληρον προσευχήν και αγωνίζοντο εις όλην τους την ζωήν ακατάπαυστα, πώς να χορτάσουν την γλυκύτητα του Ιησού, και πάντοτε ήσαν πεινώντες και διψώντες τον Ιησούν.»

Στο βιβλίο «Παρουσία του Χριστού» γραμμένο από ένα μοναχό της Εκκλησίας της Ανατολής, Εκδόσεις Δόμος, ο συγγραφέας εκφράζει τη βαθιά επιθυμία του να έχει την σταθερή αίσθηση της παρουσίας του Ιησού. « Αν δεν μπορούσα να αισθάνομαι την παρουσία σου, τουλάχιστον η πίστη μου να ήταν τόσο ζωντανή, ώστε να είμαι βέβαιος πάντοτε ότι είσαι εδώ, μαζί μου. Και να καθιστώ την όλη μου συμπεριφορά σύμφωνη με μια τέτοια βεβαιότητα!».

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας ζούνε μόνοι στα διαμερίσματά τους . Με το όνομα του Ιησού και την αίσθηση της παρουσίας του, το μυαλό τους δεν θα ’ναι σαν το ξέφραγο αμπέλι. Το όνομα του Ιησού θα γίνει ο σύμμαχός τους και θα τους προστατεύει στους φόβους τους και στις μαύρες σκέψεις τους , που τους βασανίζουν. Ο Ιησούς είναι παρών, όπως είπε : « Ιδού εγώ μεθ΄ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας του αιώνος.»

Μια λιγόλογη προσευχή κι ακόμα πιο καλά ακόμα και μόνη η επίκληση του Ονόματος του Ιησού είναι ένας μεγάλος σύμμαχος και συμπαραστάτης για το μοναχικό άνθρωπο της σύγχρονης πόλης, για να μη μένει ανυπεράσπιστος στην απελπισία και στην απόγνωση.

Το ίδιο το νόημα της Ορθοδοξίας είναι όπως κι η επίκληση του Ονόματος του Ιησού κι η μνήμη της Διδασκαλίας του είναι ένα αφάνταστα καλό νέο για το σύγχρονο άνθρωπο: «Ορθοδοξία σημαίνει» γράφει ο Ρώσος θεολόγος Γιελχάνωφ « να βάζουμε όλη μας την πίστη στην ενεργητική παρουσία της θρησκευτικής ζωής κι όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους».

"ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ" Βιβλιοπωλεία ΠΑΙΔΕΙΑ Λάρισας

Ετικέτες: Επίκληση ονόματος Ιησού, Ορθοδοξία, Γιελχάνωφ, Αίσθηση παρουσίας Ιησού,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου