Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου
Στην κινηματογραφική ταινία "Ο Δικτάτωρ" ο Τσάρλι Τσάπλιν παρουσιάζει σε κάποια σκηνή τον Χίτλερ να παίζει με μια μεγάλη σφαίρα που παριστάνει τη Γη. Ο Χίτλερ παίζει τον αρχηγό που κρατάει όλη τη Γη στα χέρια του. Πίσω από κάθε απόλυτη εξουσία υπάρχει ένα επαναστατημένο παιδί, ένα διαρκώς ανικανοποίητο παιδί. Ό,τι και να αποκτήσει, ό,τι και να γίνει, με το να είναι ένα παιδί, δεν θα υπάρξει ποτέ ένας ικανοποιητικός ρόλος γι΄ αυτό.
Το επαναστατημένο παιδί, με τους σημερινούς κουρασμένους γονείς, είναι ο πραγματικός αρχηγός της σύγχρονης οικογένειας. Όπως και η Δαναϊδα γυναίκα. Δαναϊδα είναι η γυναίκα που αποκεφαλίζει ψυχολογικά τον άντρα της.
Τα χαρακτηριστικά του επαναστατημένου παιδιού είναι η δυσχέρεια του λόγου και οι γονεϊκές επιδράσεις τις οποίες ουδέποτε κατόρθωσε να υπερβή. Επαναστατημένο παιδί είναι εκείνος ο ενήλικος που δεν συγχώρησε ποτέ τον πατέρα του. Στην πολιτική το επαναστατημένο παιδί κατακτά την εξουσία και την επιβάλλει με το φόβο.
Μια άγνωστη απειλή επικρέμαται πάνω απ΄ τον κάθε πολίτη, όταν τα παιδιά καταλαμβάνουν την εξουσία. Χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι στην εποχή μας κατέχουν την εξουσία μεγάλα παιδιά, που δεν έχουν ψυχολογική και πνευματική ωριμότητα και ολοκλήρωση είναι ότι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, και ότι στην πραγματικότητα περιφρονούν τον Ενήλικο και εξευτελίζουν τους γέρους .
Η περιφρόνηση των γέρων και των ενηλίκων στην οικογένεια και στην κοινωνία είναι χαρακτηριστικό της ανωριμότητας αυτών που ασκούν την εξουσία . Ζούμε την εποχή των παιδιών και των Δαναϊδων γυναικών, που από ψυχολογική άποψη ανήκουν στην ίδια κατηγορία, στην κατηγορία του επαναστατημένου παιδιού.
Κατά την αρχαία μυθολογία η τιμωρία αυτού που πάσχει από το σύνδρομο του παιδιού και της επαναστατημένης γυναίκας είναι το ανικανοποίητο. Η εξουσία του στηρίζεται στο φόβο, όπως συμβαίνει σε κάθε δικτατορία φανερή ή κρυφή, όταν η δημοκρατία δεν λειτουργεί.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του παιδιού από ψυχολογική άποψη είναι η δυσχέρεια στο λόγο. Τα χρόνια φέρνουν γεράματα, δεν φέρνουν σοφία.Το κριτήριο της ωριμότητας είναι η στάση απέναντι στον πατέρα. Η σύγκρουση με τον πατέρα και η μή απόδοση τιμής και σεβασμού είναι ένδειξη ανωριμότητας.
Στην Πολιτεία του ο Πλάτων θεωρούσε ότι πρέπει να επιβάλλονται ποινές εις βάρος αυτών που δεν σέβονται και δεν τιμούν τους γονείς τους. Η εγκατάλειψη των γονέων και η έκθεση στον κίνδυνο της υγείας ή της ζωής τους πρέπει κατά τον Πλάτωνα να τιμωρείται με την ποινή του θανάτου. Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου για να ζήσεις μακρά και ευτυχισμένη ζωή, λέει η Αγία Γραφή. Αυτή είναι η πρώτη Εντολή.
Ο Λαός με το σοφό αισθητήριό του, ονομάζει με υποκοριστικό,αυτόν που έχει δυσχέρεια στο λόγο, ακόμα κι αν κυβερνά μια χώρα. Η δυσχέρεια στο λόγο είναι το χαρακτηριστικό του παιδιού.
Στις μέρες που ζούμε, τα παιδιά λιγότερο ή περισσότερο εγκαταλείπουν τους γονείς τους. Δε νιώθουν ευχαριστία ή ευγνωμοσύνη. Στη Γερμανία τους επισκέπτονται στους οίκους ευγηρίας κάθε τρεις μήνες και μόνο όταν είναι άρρωστοι τους επισκέπτονται κάθε ένα μήνα με μια ανθοδέσμη και τους φέρνουν και τα εγγόνια τους να τα δουν σαν ξένοι σε κάποιο θάλαμο αναμονής.
Η νοοτροπία αυτή μετατρέπει τις προσωπικές σχέσεις από σχέσεις αγάπης και στοργής σε συμβατικές σχέσεις μισθωτού ή δούλου, στις οποίες κυρίαρχο αίσθημα είναι αυτό του φόβου είτε φόβος του μισθωτού ότι δεν θα λάβει την πληρωμή που δικαιούται είτε φόβος του δούλου, που νιώθει αβεβαιότητα για την υπόστασή του. Εκεί οδήγησε η μακρά και επίμονη προπαγάνδα του κομμουνιστικού ή καπιταλιστικού υλισμού, που θεωρεί τον άνθρωπο ως οικονομική μονάδα.
Η γενεά που δεν εμβαθύνει στη σοφία των προγόνων της που γελοιοποιεί τον Ενήλικο και εξευτελίζει τους γέρους δεν ανανεώνεται και η κοινωνία της μεταβάλλεται σε ένα μεγάλο τέλμα. Δυστυχώς ούτε οι ίδιοι οι φιλόλογοι κατενόησαν γιατί η εξουσία του Παιδιού τους έβαλε στο περιθώριο και τους παρόπλισε. Ο σημερινός νέος άνθρωπος δεν έχει ευχέρεια λόγου και στην πραγματικότητα αγνοεί τη γλώσσα του και αδυνατεί να εκφράσει τον εαυτό του και να σκεφτεί. Όταν το επαναστατημένο παιδί καταλάβει την εξουσία αυτό που καταδιώκεται περισσότερο από όλα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να σκεφτεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου