17.4.10

Παιδεία και πολιτική της νέας εποχής

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Τη νεολαία την μαθαίνουν να είναι ευαίσθητη και να συγκινείται με τα μικρά χελωνάκια που προσπαθούν να γλιτώσουν το θάνατο τρέχοντας προς τη θάλασσα. Για τα αγέννητα παιδιά που εξοντώνονται κατά εκατομμύρια στις αμβλώσεις δεν την μαθαίνουν
να είναι ευαίσθητη και να συγκινήται. Το αντίθετο η νεολαία διδάσκεται να υποστηρίζει τις αμβλώσεις τόσο που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα πιστεύοντας ότι θα κερδίσει ψηφοφόρους από τη νεολαία διακήρυξε στην προεκλογική περίοδο μεταξύ των άλλων (γάμος ομοφύλων κ.α.) ότι υποστηρίζει τις αμβλώσεις.
Κάποτε ένας Αμερικανός χωρικός που σπούδαζε το γιο του στη Νέα Υόρκη, τον ρώτησε αν περνάει καλά κι ο γιος του απάντησε: "Για να περνάς καλά στη Νέα Υόρκη πρέπει να είσαι μουρλός". Ο γιος του, που είναι ο ποιητής Ρόμπερτ Λαξ, πήγαινε στο γκέτο των νέγρων και βοηθούσε τους γέρους και τους φτωχούς.
Ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ζιράρ, στο βιβλίο του "Κεκρυμμένα από καταβολής" Εκδόσεις Α. Κουρής Α. Ε., γράφει σχετικά με το φόβο: "Το να καταδικάζεται η ανθρωπότητα στην απουσία νοήματος και στο μηδέν τη στιγμή ακριβώς που έχει εφοδιαστεί με μέσα τα οποία μπορούν να αφανίσουν τα πάντα εν ριπή οφθαλμού, το να εξαρτάται το μέλλον του ανθρωπίνου οικοσυστήματος από άτομα, τα οποία δεν έχουν οδηγό άλλο απ΄ τις επιθυμίες των και τα "ένστικτα θανάτου" των - όλα αυτά είναι μία προοπτική διόλου καθησυχαστική. Αυτός ο απόλυτος σκεπτικισμός, αυτός ο γνωσιολογικός μηδενισμός προβάλλεται συχνά με τρόπο το ίδιο δογματικό όσο και οι ποικίλοι δογματισμοί που προηγήθηκαν (...) Ο άνθρωπος δε ζη μόνον με άρτον ή σεξουαλικότητα. Η σημερινή σκέψη είναι η χειρότερη μορφή ευνουχισμού - ο ευνουχισμός του σημαινομένου. Όλοι οι άνθρωποι είναι τώρα σε επιφυλακή, για να συλλάβουν επ΄αυτοφώρω τον πλησίον τους να πιστεύει σε κάτι, οτιδήποτε (...) Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε όχι μόνον τις αυταπάτες του Ρουσώ και του Μαρξ, αλλά και οτιδήποτε παρόμοιο μπορεί να επινοηθεί".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου