18.9.09

Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος, Τα κόμματα και η αποχή στην Ελλάδα

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα μπλεξίματα.
Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι αγάπη»
(Τραγούδι της Αφρικής)


Πώς εξηγούν το μεγάλο ποσοστό της αποχής τα κόμματα; Πώς όλοι αυτοί οι πολίτες δεν θέλουν κανένα από τα κόμματα που λαβαίνουν μέρος στις εκλογές και ζητούν την ψήφο τους; Κατ΄ αρχήν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις στα κόμματα; Δεν πρέπει να ξεκινούν όλα με τις ίδιες προϋποθέσεις; Δεν είναι όλα τα κόμματα ίσα ενώπιον του νόμου;
Ποια εξήγηση δίνουν τα κόμματα στο φαινόμενο αυτό; Αναρωτήθηκαν άραγε, μήπως κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων τους ; Μήπως εξαιτίας τους η δημοκρατία δεν λειτουργεί; Ο Σωκράτης πίστευε ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί όταν οι πολίτες κάνουν κατάχρηση των δικαιωμάτων τους, όταν δεν αυτοπεριορίζονται . Μήπως κάνουν κατάχρηση τα κόμματα;
Οι Έλληνες αγαπούν την αληθινή δημοκρατία , δηλαδή το πολίτευμα στο οποίο προέχει ο άνθρωπος και δεν είναι εγκαταλειμμένος και περιφρονημένος ή υπό διωγμόν. Είναι ο άνθρωπος στην εποχή μας ξεχασμένος, χαμένος μέσα στα σχέδια, στα προγράμματα και στις μεθόδους και τις τεχνικές, που επινοούν τα κόμματα, για να κατακτήσουν την εξουσία;
Για τους πολίτες τα κόμματα είναι για τον άνθρωπο κι όχι ο άνθρωπος για τα κόμματα. Τα κόμματα όταν φέρονται σαν να είναι αυτοσκοπός είναι ξένα στους πολίτες , δεν έχουν καμιά αληθινή επαφή με τους πολίτες. Το καθεστώς τους θυμίζει ξενοκρατία. Οι πολίτες αναζητούν ανθρώπους καλλίτερους και τα κόμματα τους υπόσχονται καλλίτερες μεθόδους. Δεν έχουμε ανάγκη από καλλίτερες μεθόδους και περισσότερα πειράματα , θα λέγαμε παραφράζοντας τους στίχους που βάλαμε για μότο. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι αγάπη, ανθρώπους που αγαπούν και πονούν τον τόπο τους.
Τα κόμματα δεν έχουν αληθινή επαφή με τους πολίτες. Απόδειξη ότι, πρώτον, η ψήφος είναι υποχρεωτική ,οι πολίτες ψηφίζουν από υποχρέωση, διαφορετικά δεν θα ψήφιζαν αυτά τα κόμματα. Και δεύτερον, ότι οι πολίτες στην πραγματικότητα «χειραγωγούνται» με διάφορες τεχνικές και μεθόδους οι οποίες αποσκοπούν να τους διατάξουν ποιους να ψηφίσουν. Αυτό όμως που υπερβαίνει και την πιο τολμηρή φαντασία είναι ότι οι πολίτες πληρώνουν με αίμα την χειραγώγησή τους αυτή.
Οι πολίτες δεν αφήνονται ελεύθεροι να σχηματίσουν τη γνώμη τους, αλλά τους επηρεάζουν δηλαδή τους παραπλανούν με υποσχέσεις και με οράματα, που ποτέ δεν πραγματοποιούνται. Ελεύθεροι και ανεπηρέαστοι δεν θα ψήφιζαν κανένα από τα κόμματα αυτά, ή δεν θα ψήφιζαν τα συγκεκριμένα κόμματα που ψηφίζουν. Μάλλον θα ήταν ευτυχείς να μην ψηφίσουν καθόλου.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει κανείς, αν σκεφτεί ότι η ψήφος είναι υποχρεωτική και ότι τα κόμματα δεν αφήνουν τους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα και ανεπηρέαστα.. Με αυτόν τον τρόπο τα κόμματα δείχνουν ότι δεν νοιάζονται για την αληθινή δημοκρατία και για τον άνθρωπο.
Δεν αγνοούν τα κόμματα ότι οι πολίτες κάθε φορά αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα, να ψηφίσουν ή όχι. Το αντίθετο, τα κόμματα εκμεταλλεύονται όπως μπορούν τους δισταγμούς και τα διλήμματα των πολιτών , για να τους κατευθύνουν προς τη μια ή προς την άλλη κομματική παράταξη. Δίχως αυτές τις μεθόδους και τις τεχνικές κανείς πολίτης δεν θα ψήφιζε, με εξαίρεση αυτούς που προσδοκούν να ικανοποιήσουν την ιδιοτέλειά τους ή την φιλαρχία τους. Κανείς δεν θα ψήφιζε, τουλάχιστον από αυτούς που ψηφίζουν με επίγνωση και με ευθύνη.

"Ρεθεμνιώτικα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου